BLOGKERESŐ

2011. április 4., hétfő

Bőrtípus vs Bőrprobléma

A jó bőrápolás alapja, hogy tudod milyen a bőrtípusod és a bőrproblémád. Ha Te még nem tudod a tiédet, vagy hogy mi is a különbség, akkor olvass tovább!


A legelterjedtebb nézet a témában az a következő (persze mint mindenben, ebben is vannak más nézetek is :)):

A bőrtípus az a száraz-zsíros skálán határozza meg, hogy milyen az ember lányának a bőre.  Négy féle bőrtípust szokás megkülönböztetni:
  • Száraz bőr: alap állapotban (vagyis ha nem ápoljuk, és nem kenünk rá semmit) a száraz bőr feszül, húzódik, hámlik, viszket. Nem fénylik sose. A tapintása érdes, nem pedig sima, puha.
  • Normál bőr: a normal bőr víz- és zsír háztartása pont tökéletes, azaz se nem száraz, se nem zsíros, hanem pont jó.
  • Kombinált bőr: a kombinált bőr a T zónában (azaz homlok, orr, áll) zsíros, fénylő, míg az orcákon normál vagy száraz
  • Zsíros bőr:  az egész arc hajlamos fényes lenni, sose szárad ki még az orcákon se a bőr
A bőrtípus, azaz bőrünk zsírossága korral és évszakkal is változhat. Teenager korban jellemzően zsírosabb a bőr, idősebb korban szárazabb. Melegben szintén zsírosabb, hidegben szárazabb. Ha nem tudjuk, érezzük csak úgy alapból, hogy milyen a bőrtípusunk, akkor próbáljuk meg 1-2 napig nem kenni semmivel (ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor egy arcmosás után néhány órával figyeljük meg a bőrünket), és aztán nézegessük meg alap állapotban a bőrt. Hogy zsírosan fénylő-e az arcunk, azt megállapíthatjuk a zsepi teszttel, vagyis nyomjunk egy tiszta papír zsepit az arcunkra: ha több zsírfolt is van rajta, akkor zsíros a bőrünk, ha csak  T alakban vannak zsírfoltok, akkor kombinált. Ha nincs zsírfolt és kellemes a bőrünk közérzete, akkor  hihetetlen mázlisták vagyunk és normál a bőrünk, egyébként pedig száraz.

A bőrproblémának semi köze a száraz-zsíros dologhoz, a bőrprobléma lényegében lehet bármi, ami zavar bennünket a bőrünkben. A leggyakoribbak a ráncok, a pattanások, pigmentfoltok, rosacea, hogy csak néhányat mondjak. És bár az érzékenységet gyakran bőrtípusnak sorolják, szerintem sokkal inkább bőrprobléma. Az érzékenység azt jelenti, hogy a bőr könnyen kipirul, sok mindenre allergiás, hamar kiütéses lessz. Attól, hogy ilyen kényes a bőr még lehet száraz is és zsíros is. A bőrtípus és a bőrprobléma az kettő vertikális dolog, vagyis tetszőlegesen kombinálható. Vannak gyakoribb kombinációk az igaz (pl. száraz - érzékeny, zsíros-pattanásos), de ettől még ritkább párosítások is abszolút léteznek.

Ha tudod a bőrtípusod és a bőrproblémád, akkor tudsz megfelelő kozmetikumot választani:
  • Bőrtípusod alapján dönts arról, hogy milyen legyen a krém állaga: nehezebb, sűrűbb, sok emollient és elzáró anyagot tartalmazó kence kell a száraz bőrre, folyékony, géles krém pedig a zsíros bőrre.
  • Bőrproblémád alapján dönts arról, hogy milyen hatóanyagok legyenek, esetleg mi ne legyen a krémben: Például ha a ráncokat akarjuk megelőzni keressük az antioxidánsokat, peptideket, ha érzékeny a bőr akkor pedig kerüljük az illatanyagot és keressük a gyulladáscsökkentőket.

Te megállípítottad már a bőrtípusod és bőrproblémád?

2 megjegyzés:

  1. Nagyon hasznos volt számomra, mindaz, amit írtál, alapjaiban változtatta meg a bőrápolással kapcsolatos napi rutinomat. Zsíros, mitesszeres, de érzékeny bőröm van, erre én évek óta alkoholos tonikokat, krémeket használtam, még a lemosóim is alkoholtartalmúak voltak. Mióta odafigyelek a gyengéd arctisztítára és alkoholmentes termékekre váltottam, a bőröm drámai javuláson esett keresztül. Ezer köszönet

    VálaszTörlés