BLOGKERESŐ

2011. május 24., kedd

A pattanások legyőzése - I. rész


Tegnap írtam, hogy évekig súlyosan pattanásos volt a bőröm. Sokáig úgy tűnt, hogy csak a gyógyszerek (Roaccutan, Diane35, akiknek ezek mondanak valamit....) segítenek, de azok is csak addig, amíg szedtem őket. Most már több mint egy éve rendbe jött az arcom, de még mindig minden nap örülök ennek. :)  Hogy végül mi is segített, az jön most.

Ha az ember lánya le akarja győzni a pattanásokat, akkor szerintem a következő három dolgot kell megtanulni:
  1. Mik azok a hatóanyagok, amik a tudomány mai állása szerint jók a pattanások ellen
  2. Melyik kozmetikumokban vannak ezek a hatóanyagok a megfelelő mennyiségben és a legjobb formában
  3. Hogyan lehet mindezt egy értelmes bőrápolási rutinná összekombinálni, amit aztán kitartóan, minden nap kell használni
És akkor az első rész, vagyis az első pont jön most, a következő részek pedig hamarosan.

Még mielőtt konkrétan felsorolom a pattanás elleni hatóanyagokat, érdemes egy lépéssel visszább menni, és nagyon leegyszerüsítve megnézni, hogy hogyan is lesz a pattanás. Ennek nagyjából három lépése van:
  1. Az elhalt hásejtek eltömítik a pórusokat
  2. A pórusokban összegyűlik a pattanást okozó baktérium (ez leggyakrabban az un. propionibacterium acnes)
  3. Gyulladás keletkezik, aminek eredménye a piros és fájó duzzanat 
Ebből következik, hogy a hatóanyagok is lényegében három csoportba sorolhatók:
  1. A pórusok tisztán tartását segítő kémiai hámlasztók:  A legismertebb és leghatékonyabb kémiai hámlasztók az AHA (glycolic acid) és a BHA (salycilic acid). Mindkettő hatóanyag esetén kiemelten fontos, hogy megfelelő mennyiségben és formulában legyenek a krémben, mert csak adott ph érték és mennyiség mellett működnek. A kémiai hámlasztókról korábban írtam itt.
  2. A pattanásokat leggyakrabban okozó p-acnes baktériumot megölő hatóanyagok: A legjobb ma ismert ilyen hatóanyag a benzoyl peroxide. Erről részletesen itt írtam. A benzoyl peroxidnál kevésébé hatékony, de természetes alternatíva a teafa olaj. Lehetséges ebbe a kategóriába tartozó hatóanyag még a sulfur. Egyszerre segít a pórusok tisztán tartásában és a baktériumok megölésében az egyik legkomolyabb ma ismert hatóanyag, a retinolsav, amiről itt írtam.
  3. Gyulladáscsökkentő hatóanyagok:  Ezek önmagában nem fogják legyőzni a pattanásokat, de szerintem nagyon jó kiegészítők. A Krémmánián van külön kategóriája a gyulladáscsökkentőknek. De külön is kiemelném a niacinamidot, ami gyulladást csökkent, hidratál és állítólag a pattanások elleni hatékonysága vetekszik az antibiotikumok hatékonyságával. Szintén nagyon jó a zöld tea kivonat, allantoin, bisabolool, licorice növény kivonata.
Egyenlőre ennyi, hamarosan jönnek majd a konkrét termék javaslatok, amikben a most leírt dolgok a megfelelő mennyiségben és formában vannak. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése