BLOGKERESŐ

2011. június 15., szerda

A pattanások legyőzése - III rész

Ez egy sorozat harmadik (és utolsó) része, az első részt itt, a másodikat pedig itt találod.

Ebben a harmadik részben kivételesen nem krémekről fogok írni, hanem arról, hogy mit együnk és mit ne, ha le akarjuk győzni a pattanásokat. Az ebben az írásban található tanácsok dr. Leslie Baumann The Skin Type Solution című könyvéből vannak.

Még mielőttt jön mindenféle ajánlott és kevésbé ajánlott étel, életmód ügyileg azt jó tudni, hogy a stressz jelentősen ronthat a pattanásos bőrön. Tudom, hogy egyáltalán nem könnyű a stressz ellen tenni, de minden esetre nem árt tudni, hogy ez így van. Plussz egy ok, amiért megpróbálhatunk valami relaxációs módot megtanulni, többet sportolni, jógázi, sétálni menni, meditálni vagy bármi más hasonló, amúgy is klassz és egészséges dolgot csinálni. :)


Táplálkozás ügyben Baumann szerint több tanulmány is megerősíti, hogy vannak olyan ételek, amik kifejezetten hasznosak a zsíros, pattanásos bőrre, mások pedig ártanak. A magas glikémiás indexű ételek (ezek azok, amik nagyon megemelik a vércukor szintet, pl. méz, édességek, fehér kenyér) rontanak a pattanásos bőrön, míg az alacsony glikémiás indexű (zöldségek, gyümölcsök nagy része, tej, joghurt, kefír, teljes kiörlésű gabonafélék) diéta segít. Meglepő módon Baumann azt írja, hogy a csoki a közhiedelem ellenére nem okoz aknét (ezzel amúgy nem  értek egyet, és én nem eszem csokit).  Érdekes módon Baumann nem írja, hogy ne együnk olajos magvakat (azaz dió, mogyoró, mandula, tökmag, szotyi), de szerintem nem árt óvatosnak lenni velük (én nem eszem őket, és ha mégis elcsábulok, akkor bánom utána....).

Az A vitamin csökkenti a zsírtermelést, így kifejezetten ajánlottak a magas A vitamin tartalmú ételek, úgy mint a máj, kagyló, csukamájolaj. A zöldségek A vitamint nem tartalmaznak, viszont van bennük béta-karotin, az A vitamin egy előformája, ami szintén hasznos. Béta karotin többek között a répában, az édes krumpliban, a mangóban, a spenótban, a sárgadinnyében, a sárga barackban és a tojássárgában is található (zöld leveles zöldségek, illetve sárga színű gyümölcsök, zöldségek).

A jód az a nem ajánlott csoportba tartozik, így válasszunk nem jódozott sót.  Szintén érdemes kerülni, de legalábbis mértékkel fogyasztani a sört, mert állítólag a komló is ronthat a bőrünk helyzetén.

Az ajánlott dolgok közé tartozik az omega-3 zsírsav, aminek gyulladáscsökkentő hatása van. Omega-3 zsírsav van a lazacban, a lenmagban, vad húsokban és a csukamájolajban. Szintén kifejezetten ajánlott és hasznos a cink (napi 100 mg), mely nagy mennyiségben van az osztrigában, borjúmájban, szezám magban vagy a bárány húsban. Ha nem riadunk vissza az étrend kiegészítőktől, akkor omega-3 zsírsavat és cinket érdemes lehet plusszban is szedni, mert természetes formában nem könnyű elegendő mennyiséget a szervezetbe juttatni.

Hát ezek lennének Leslie Baumann táplálkozási tanácsai a zsíros, pattanásos bőrűek számára. :)

5 megjegyzés:

  1. Érdekes volt ez a poszt, jó, hogy megírtad.:) Hú nekem vizsgaidőszakban a sok stressz miatt nagyon sok ki szokott jönni a bőrömön. De hát sajnos ezek ilyen időszakok.:/

    VálaszTörlés
  2. En szedek cinket es nagyon varom, hogy a boromon is latszon :) szuper poszt, koszi!

    VálaszTörlés
  3. Nekem a banán is szokott javítani a bőrömön :-) de azért túlzásba nem szabad vinni a fogyasztását :-)

    VálaszTörlés
  4. Nem értek mindenben egyet a poszt tartalmával. A tej fogyasztása az én bőrömet kikészíti, tele leszek ragyával. Nyilván ez egyéni hajlam is, de én mindenképp azt javasolnám a pattanásosaknak, hogy a tejtermékeket száműzzék az étrendjükből! Ami maradhat: extra zsírszegény túró és tejsavófehérje turmixok. Ezek ugyanis minimális mennyiségben tartalmaznak tejcukrot és zsírt.
    Egy próbát megér!

    VálaszTörlés
  5. ez lehet, hogy csak az én dilim, de a -csökkentett- zsír, cukor, stb. tartalmú dolgokat én kerülöm, inkább normálisat eszem belőle, de kevesebbet fogyasztok, mert az, hogy -csökkentett- logikusan azt jelenti, hogy alapból több van benne, de valamivel elérik, hogy kevesebb legyen és nem vagyok biztos benne, hogy ez egészséges, nem tudhatjuk, hogy ez milyen eljárás eredménye. Szóval ha tehetem házi tejet, joghurtot, tejfölt, ilyeneket veszek, csak kevesebbet eszem belőle. Ezek általában drágábbak is, de ha a mértékletességet nézzük, akkor nem kerül többe. Cukor helyett pedig xylit, erythrit, ami szintén drágább, de kevesebbet használok, és így pénzben hasonlóan ki lehet jönni. Mondjuk ha sütit csinálok, sima cukorból szoktam, különben nem érné meg, de az max kéthavonta egyszer van, szóval annyi cukrot ki lehet bírni.

    Az olajos magvak nálam is olyanok, hogy megeszem egy marék diót vagy mogyorót, és másnap/harmadnap úgy kelek fel, hogy nem tudom hirtelen, hogy most kenjek valamit az arcomra, vagy inkább húzzak fel egy símaszkot... :D
    Ami nekem még sokat segít, csak nagyon nehéz betartani az az, hogy a szénhidrátbomba kenyérfélékből csak annyit fogyasszak, amennyit nem tudok sehogy sem elkerülni.

    Ja és szedek cinket elég rég és hosszú távon tényleg segít a cink, csak a stresszes időszakok mindig betesznek, függetlenül attól, hogy mit szedek, eszem, mozgok sajnos, de valamivel hamarabb rendbe is jön a bőröm.

    Akinek nagyon problémás, zsíros a bőre, annak persze érdemes nagyobb hangsúlyt fordítani az egészséges életmódra és bőrápolásra, de nekem az a gyanúm nem is tudom hány év küzdelem után, hogy csodaszer nincs, csak van, ami rövidebb-hosszabb ideig segít.

    Vigasztaljon minket az, hogy a zsíros bőr kevésbé ráncosodik :)

    U.i.: Aki nagyon kétségbe talált esni, és még nem nyúlt gyógyszerhez, annak ajánlom a Meromycin nevű dolgot, orvos felírja kérésre. Ez egy külsőleges antibiotikum (szerintem még mindig jobb, mint beszedni valamit, ezért erre fejet hajtottam mikor ajánlotta a doki) 1500 forint körüli összeg, reggel-este használva egy hónapig tart kb., és nekem utána hónapokra rendbe rakja az arcom. A hidratálásra nagyon kell ügyelni a használata alatt, mert erősen szárít.

    VálaszTörlés