BLOGKERESŐ

2011. július 7., csütörtök

A leégés kezelése

Annak ellenére, hogy mániákus fényvédőhasználó vagyok, hétvégén mégis sikerült egy kis foltban leégnem (rendesen mindenhol bekenekedni nem kis kihívás). Meg amúgy is nyár közepe van, szóval több mint aktuális a téma. Nézzük tehát, mit tehetünk, ha leégtünk (mármint a napon).

Először is a rossz hír: a napégés azt jelzi, hogy bőrünk annyi napfényt (pontosabban UVB-sugarat) kapott, amit már nem tudott kezelni. Sajnos minden leégés okoz valamennyi maradandó, vissza nem fordítható károsodást a bőrben, szóval a legjobb persze, ha nem égünk le, és mindig használunk rendes fényvédőt. (Hogy mi is a rendes fényvédő, arról itt írtam, a fényvédők között pedig itt böngészhetsz.) Már egyetlen leégés is számottevően és maradandóan megnöveli a bőrrák kockázatát, szóval érdemes vigyázni.

Na, de ha már leégtünk, akkor legalább a kellemetlen tüneteket, vagyis a fájást, gyulladást, hámlást próbálhatjuk enyhíteni. Dr. Cynthia Bailey amerikai bőrgyógyász és Nicki Zevola leendő bőrgyógyász tanácsai szerint a következő dolgokat tehetjük:

  • Ha súlyos a helyzet, szedjünk be Aspirint, aminek gyulladáscsökkentő hatása van.
  • Szintén csak súlyos esetben használjunk kortizontartalmú (gyulladáscsökkentő szteroidféle) krémet. Ilyen például az Oxycort (vényköteles), amit a gyógyszertárakban vehetünk, miután konzultáltunk a bőrgyógyászunkkal.
  • Hűs vagy langyos vízzel tusoljunk, a leégett területet óvatosan tapogatva nagyjából töröljük meg, és gyorsan kenjük be hidratáló krémmel (3 percen belül, hogy a krém a bőrbe zárhassa a fürdésből származó nedvességet). 
  • Jót tesz valami aloe verás spré vagy gél is, ami szintén segíti csökkenteni a gyulladást. (Ebből a műfajból a legismertebb a darab talán az FLP-s aloe spré, a Hawaiian Tropic aloe vera géllel pedig egyszerre tudhatjuk le ez utóbbi kettő dolgot.)
  • Szintén jót tesz egy zöldtea-kivonatot tartalmazó krém, ami szintén hatásos gyulladáscsökkentő 
  • És végül egy számomra meglepő, de olcsó és egyszerű házi gyógyír: állítólag a desztillált fehér ecet (ez a sima, legolcsóbbfajta ecet) jót tesz a leégett bőrnek. Kezdetben némileg csíp, de az ecetsavnak helyi gyulladáscsökkentő hatása van, és a csípés hamar elmúlik.

És amit ne csináljunk:
  • Ne menjünk napra legalább 3 hétig (súlyos esetben még tovább), eddig tart, amíg a bőr regenerálódik. Kb. egy hét, amíg a károsodott bőr lehámlik, és még kettő hét, míg a hám regenerálódik.
  • A leégett bőr érzékeny, így bánjunk vele óvatosan: ne bőrradírozzuk, ne használjunk rá kémiai hámlasztókat és általában semmi irritáló dolgot ne csináljunk vele (vagyis kerüljük a harsány, szárító lemosókat, illatanyaggal teletömött testápolókat, a túl meleg fürdőt).

Remélem, hogy mindezt feleslegesen írtam le, mert úgysem ég le senki (rajtam kívül...), hiszen  senki nem napozik a déli órákban, és mindenki rendes fényvédőt használ, amit rendszeresen újraken. Sőt, a legtöbben ugye még kalapot is hordanak. Én a magam részéről pedig megyek, kipróbálom ezt az ecetdolgot.

9 megjegyzés:

  1. És mi a helyzet a magyar leégés utáni/elleni sray-kel, például az Irix-szel és a Panthenollal?

    VálaszTörlés
  2. Ez a kép rettenetesen jó (szó szerint is rettenetes)a poszthoz ,én rebben égtem le anyu joghurttal kent le azóta nagyon óvatos vagyok.

    VálaszTörlés
  3. Kiskoromban anyu mindig Panthenollal kent, ha kicsit leégtem a Balatonon. Szóval a leégésre jó lehet, csak a mellékhatása a szőrnövekedés fokozása, és mióta ezt tudom, azóta nem kentem Panthenolt magamra. :) Az Irix spré meg tömény alkohol, ami nálam elég nagy ellenérv....

    VálaszTörlés
  4. :-) Akkor panthenolt csak pasikra! Ezt jó tudni! :-)

    VálaszTörlés
  5. Na és mi a helyzet a Bioderma napozás utáni testápolóval? Senki sem próbálta? Én imádom, amióta megjelent.
    Napozás közben Bioderma Photoderm Bronz20/40SPF, majd a napozás utáni.

    VálaszTörlés
  6. Nekem remekül bevált az aromaxos levendulás testpermet, amiben levendulavíz, aloe-vera, glicerin, és persze panthenol van. Majd rögtön ezután bekentem Alverde napozás utáni testápolóval. Az eredmény több, mint tökély, másnapra rákvörösből barnára váltottam, és egyáltalán nem hámlott le a bőröm. (Sőt, még szőrnövekedést sem vettem észre, pedig nyaralás alatt ezt a kombót mindennap használtam, akkor is, ha nem égtem meg. ;) )

    VálaszTörlés
  7. A hátam-vállam csípi meg először a nap, 30 éve használom rá a panthenolt, de még egy szál szőr sem nőtt ott... az irix pedig fertőtlenít... szteroidos cuccot akkor sem kenek magamra, ha az atyaúristen ajánlja, az nem arra való :S ecetet meg pláne nem... ha már kenés, natúr joghurt, hűsít és hidratálja az égett bőrt...

    VálaszTörlés
  8. Szia!

    A Panthenol spraynek van szőr növesztő hatása vagy a pantoténsavnak?

    VálaszTörlés
  9. Fogalmam sincs, de Wishes írt a panthenolról: http://blog.kremmania.hu/2012/10/hajapolasi-naplo-3-resz.html

    VálaszTörlés