BLOGKERESŐ

2012. január 17., kedd

Ránctalaníts!

Néhány hónappal ezelőtt írtam, hogy nem hiszek a ránctalanító krémekben, és hogy a boltokban kapható "ránctalanító krémek" 99.99%-a nem ránctalanít. Éppen ezért a megelőzés nagyon fontos, amiről írtam nemrég. Ami most jön az nem más, mint azok a ritka kivételek, amik elivileg tényleg ránctalanítanak (legalábbis én ezekben hiszek a világ bőrgyógyászainak döntő többségével együtt :)).

Retinol és egyéb A vitamin származékok









UPDATE: A posztot és a benne szereplő termékek listáját 2017 júliusban frissítettem. :)

A bőrápolásban ma a nr. 1 összetevő a retinolsav, ami egy A vitamin származék. Bár az A vitamin barátságosan hangzik, a retinolsav egy nagyon is komoly hatóanyag, ami bár csodákat tud tenni a bőrrel, ezt sajnos nem mellékhatások nélkül teszi.
Tiszta retinolsav csak vényköteles, patikában kapható krémekben van, ma Magyarországon azt hiszem, hogy ez leginkább csak a Differin (0.1% adaplane) nevű krém. Ha őt használnád, akkor ígyis-úgyis bőrgyógyászhoz kell menned, beszéld meg vele a tudnivalókat (de itt egy régebbi poszt is a témában). :) 

Ha elriasztanak a mellékhatások, vagy nem szeretnél folyton bőrgyógyászhoz menni egy anti-aging szérumért, akkor az egyéb A vitamin származékokkal érdemes próbálkozni. A tiszta A vitamin, vagyis retinol ma már elég sok itthon is könnyen beszerezhető termékben van, ráadásul némelyikben olyan nagy mennyiségben (1%), ami már hatásban (és mellékhatásban is!) felveszi a verseny a vényköteles készítményekkel (de jóval kisebb mennyiségben is szuper a retinol, kezdőként semmiképp se 1%-kal kezd!).

Említésre méltó, nagyon hatásos retinoid féle még a retinal, ami az Avene szabadalmaztatott összetevője, és az Eulage, TriAcneal és Ystheal krémekben van. Sajnos ő kivonult Magyarországról egy ideje, de ha külföldön vagy patikákban könnyen beszerezhető.

És végül, de nem utolsósorban jó ismerni még a retinoid család legújabb tagját, a hydroxypinacolone retinoate-t, ami egy pár éves összetevő csak, és a nagy ígérete, hogy a retinolhoz hasonló hatást tud a mellékhatások nélkül. Ő egyenlőre itthon még nem sok mindenben van, de megtalálni már egy szuper kezdvező árú The Ordinary szérumban, és a húzósabb árú Sunday Riley Luna olajban

C vitamin



A C vitamin nem csak remek antioxidáns, hanem bizonyos mennyiség felett szintén képes a bőr saját kollagéntermelését serkenteni. Ahhoz, hogy kifejtse előnyös hatását legalább 5%-ban kell, hogy legyen a kozmetikumban, de még jobb ha 10% vagy inkább 15%-ban van, vagy akár még többen. Mióta 2012-ben megírtam először ezt a posztot, nemcsak a retinolos termékek, de a C-vitaminos termékek itthoni választéka is rengeteget fejlődött.

10% C vitamin van a Clinique Fresh Pressed Daily Boosterben, vagy 15% van az ehhez nagyon hasonló, még csomagolásra is ugyanolyan, patikákban kapható ACM Duolys C.E. szérumban. Szintén 15% C vitamin van Ferulic savval és E vitaminnal  kombinálva a Paula's Choice RESIST C15 Boosterben, ami több év után 2017 szeptemberétől jön Európába, és itthonra is. Ez a három termék víz alapú, így mindegyiket érdemes hamar elhasználni, mert a C vitamin vízben nagyon instabil. A stabilabb tiszta C-vitaminos termékek vízmentesek, és ebben a kategóriában a The Ordinary-nak két terméke is van, egy szilikonmentes 23%-os és egy szilikonos 30%-os változat (ez most jön majd hamarosan, 2017 késő nyarán-őszén). 

A tiszta C vitamin savas, így nagyobb mennyiségben az érzékeny bőrt irritálhatja. Ha érzékenyebb a bőröd (vagy zavar, a tiszta C-vitamin instabilitása és az emiatt kellemetlenségek, mint rövid lejáratú vagy vízmentes termékek) érdemes a C vitamin származékokkal próbálkozni. Ezek ránctalanító hatása kevésbé bizonyított, de mindenképpen hasznos összetevők: antioxidánsok, bőrkiegyenlítők, és lehet hogy még a kollagéntermelést is esetleg befolyásolják. A C vitamin származékok onnan ismerhetők fel, hogy szerepel az "ascorb" szó a nevükben (pl. ascorbic, ascorbyl, ascorbate). Ezek minél előbb vannak az INCI listán, annál jobb. A Krémmánián a vitaminok szekcióban tudod böngészni a C vitamin származékokat, és hogy miben vannak.

Glikolsav


A harmadik ma ismert, független kutatásokkal is bizonyított ránctalanító összetevő a glikolsav, ami a legismertebb AHA sav is egyben. A ránctalanító hatáshoz sajnos nagyobb mennyiség kell belőle, 10%-körüli. Pontosan 10% AHA van a Paula's Choice Resist Weekly Resurfacing Treatmentben, 12% AHA van a Geek&Gorgeous Smooth Out hámlasztóban vagy a bátrabbak (és haladók!) használhatnak 15% AHA-t is, ami a Neostrata Lotion Plus AHA 15-ben van. Az ilyen erősebb AHA termékekre is igaz az, amit az erős retinolos termékekre írtam, érdemes óvatosnak lenni, fokozatosan hozzászoktatni a bőrt, és sokaknak elég őket csak heti néhány alkalommal használni.


Kombinálj!

Ha a fenti három összetevő közül legalább az egyiket sikerül bele illeszteni az arcápoló rutinunkban, az klassz dolog, de ha szuper profik akarunk lenni, akkor akár kombinálhatunk is. Mivel mindhárom összetevő némileg irritálja a bőrt, így a három együtt könnyen lesz túl sok, de egy profi anti-aging rutinba kettőt simán bele lehet tenni, ha ügyesek vagyunk akár hármat is. A C vitamint antioxidáns hatása miatt a reggel a legjobb használni, mert így ráerősít a fényvédőnk hatására is, a retinolos termékeket pedig éjszaka érdemes kenni, mert azok hatását a fény semlegesíti. AHA-t szintén éjszakára javasolom, mert érzékenyebbé teszi a bőrt a fényre, de ha szeretnénk, akkor jó fényvédő alá reggelre is használhatjuk. Retinolt és AHA-t egyidőben, egymásra rétegezve óvatosan használjunk, mert két ütős termék szinte biztosan irritálni fog együt, de meg lehet próbálni váltogatva, vagy pedig két gyengédebb terméket egymásra rétegezve. :)


A Te arcápolási rutinodban van a fenti három összetevő közül valamelyik?

33 megjegyzés:

  1. Jelenleg egy sem képezi a napi rutinomat, de azt hiszem, a 19 évemmel ez megengedhető :] De legalább tudom, hogy mit kell egy pár év múlva figyelnem... Köszi a posztot :]

    VálaszTörlés
  2. Igen, ez a poszt nem a 19 éveseknek szólt, bár nem lehet elég korán kezdeni... :)

    VálaszTörlés
  3. Jelenleg Eluage-t és CEFerulicot használok, és a héten szerzem be megint a NeoStrata Lotion plus-t, ez utóbbit arcra csak hetente-kéthetente szoktam használni. Érzékeny a bőröm, de ez a kombináció semmilyen problémát nem okoz. 30 fölött vagyok, nekem már "kötelező" mindezeket használnom :)

    VálaszTörlés
  4. Tényleg 30 fölött vagy?? Ezen most komolyan ledöbbentem.. Nagyon jól tartod magad!! :))

    VálaszTörlés
  5. :D :D Ez aranyos! :) köszi :)

    VálaszTörlés
  6. Nem olvastam a korábbi bejegyzéseket, és mivel a link sem működik (ami a gyógyszertári krémek elemzéséhez irányítana), nem tudom, hogy mi volt ezekről a krémekről leírva. DE: szerintem nem szabadna elintézni azzal, hogy csodaszer, de ezt nem mellékhatások nélkül teszi. Nagyon sok, és szerintem komoly mellékhatása van. Van saját tapasztalatom is (Differin).

    VálaszTörlés
  7. Oh, köszi, hogy szóltál, hogy rossz a link zalla, most javítottam. :) Azért nem részletesztem most jobban a témát, mert egy teljes posztot írtam már róla. De valóban ha ilyen komoly dolgot használ az ember lánya, nagyon fontos, hogy alaposan utána olvasson. :)

    VálaszTörlés
  8. A NeoStrata-nak van Renewal Cream nevű kréme, ami elvileg 1% pro-retinolt tartalmaz. Éjszakára javasolják.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jó kis összefoglaló volt, a baj, hogy én egyik hatóanyagot sem bírom.
    A retinoltól meg annyira félek, hogy meg sem merem próbálni.

    Utoljára Healgel-t használtam, kicsi kiszerelés és drága, kb 1 hete az Yves Rocher Serum Vegetal3 nappali arckrémjét használom, reggel egy keveset este bőségesen kenem be vele az arcom és nagyon tetszik eddig a hatás.Sokkal tömörebb, kontúrosabb az arcom és natúr termék.
    Lehet közrejátszik a Healgel hatása is de most szép tiszta a bőröm, saját magamhoz viszonyítva :D És a nevetőráncok is mintha nem lennének annyira mélyek.

    VálaszTörlés
  10. Legszívesebben megmutatnám ezt a postot az anyukámnak. Ő mindent magára ken, amire rá van írva, hogy Q10, vagy 200%-al simább bőr stb. :D De lehet, hogy nem teszem, mert nála annyira jól működik a placebo hatás, hogy ő meg van róla győződve, hogy ezért szép a bőre, és nem tudnám kiábrándítani. :)Egyébként 49 éves, és valóban meglepően szép a bőre a korához képest. De persze szerinte csak a krémeknek köszönhető, és még véletlenül sem annak, hogy nagyon jó a genetikája, nem napozik, nem szoláriumozik, nem dohányzik, szinte sose iszik alkoholt, viszont rengeteg vizet fogyaszt. Amúgy szerintem ez utóbbiakkal is nagyon sokat lehet segíteni azon, hogy szép maradjon a bőröd. :)
    MsTindigo

    VálaszTörlés
  11. Sőt, az utóbbiak az alapok. Az, aki napozik és cigizik kb hiába is keni magát...
    Örülök, hogy tetszett a poszt! :)

    VálaszTörlés
  12. A Neostrata PHA-s termékekről nem írtok? Az ajánlás szerint nagyon jók atópiás, rozaceás, érzékeny bőrre és napi 2x lehet használni.
    http://www.prplastic.com/neostrata.htm
    A Beautypedia-s értékelés viszont lehúzza a bionic arckrémet azzal, hogy 12%-os PHA tartalommal bír, mert 10% AHA felett óvatosan kell bánni a hámlasztással. Ha jól értettem a PHA hidratáló és gyengédebb hámlasztó, és talán nem kellene teljesen egy kalap alá venni az AHA hámlasztással, most akkor mégis?

    VálaszTörlés
  13. Szia sammy! Hát jó krédés, hogy kinek van igaza, nem tudom. Én is úgy tudom, hogy a PHA gyengédebb, hidratál és hámlaszt és érzékeny bőrre is jó. Viszont a Neostrata ajánlásaival, hogy milyen gyakran használjuk, én nem értek egyet. Amit én használtam AHA krémet arra is napi 1-2 volt írva, és napi egy mellett is teljesen hámlott és kiszáradt a bőröm, nekem a heti 1-2 vált be. Szóval összefoglalva a dolgot, ha szeretnéd, szerintem nyugodtan próbáld ki, de ne napi kettővel kezdj, hanem inkább másnapontával, és aztán ha nincs semmi hatás lehet gyakrabban, ha meg hámlasz ritkábban. De ez a személyes véleményem, ha biztosra akarsz menni, akkor kérdezz meg egy bőrgyógyászt. :)

    VálaszTörlés
  14. Hát ezt még megfontolom, köszönöm a véleményezést :)
    Száraz és egyben nagyon érzékeny bőröm van, és nagyon vékony, hogy ezt mennyire lehet hámlasztani... Eddig nem sikerült találnom olyan mindentudó készítményt, ami hidratál is, segít kicsit késleltetni az öregedést és nem üt vissza valamivel. Bár lehet a hiba abban van, hogy nagyrészt a natúrkozmetikumok közül próbálgattam, állítólag a bonyolult vegyületláncú növényi kivonatok többet ártanak, mint használnak. Most a decubalnak akartam esélyt adni, de az is csak sima hidratáló, aztán vérszemet kaptam a neostrata ajánlásoktól :)

    VálaszTörlés
  15. Igen, ez egy tévhit, hogy az érzékeny bőrre natúrkozmetikum való, ez nem így van, bár mindenki, aki nem ért hozzá ösztönösen ezt hiszi.... Szerintem a Neostrata alapvetően jó márka, bár nekem nem kórosan érzékeny a bőröm, szóval így biztosat nem tudok ilyen téren. Amúgy ha késleltetni szeretnéd az öregedést, akkor legjobb egy jó fényvédő. :) Amit még szintén érdemes érzékeny bőrrel keresni, ha anti-aginget szeretnél, azok talán a C-vitamin származékok, a zöld tea, niacinamide. Hm, lehet egyszer jobban utána kutakodok és írok egy anti-aging érzékeny bőrre posztot. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper lenne :)
      No, a decubal vitalizáló arckrémben egészen elől szerepel a niacinamide, csak E-vitaminos, C-t mellőzik. Véleményeket sajnos nem találtam hozzá sehol.
      Fényvédőből tudsz ajánlani egy favoritot, illatmentest? Több kérdésem nincs :))

      Törlés
    2. Hu, hát egy konkrét, tuti illatmentes fényvédőt nem tudok mondani, de én biztosan a Bioderma, Avene, Clinique márkák között keresném. :)

      Törlés
  16. Sammy! A Biodermának van egy kifejezetten érzékeny bőrre (is) ajánlott 50 faktoros fényvédője, ami olyan, mint egy kompakt púder. Illatmentes. Sokan dicsérik. Én is ezt szerzem be tavaszra. http://kremmania.hu/kremek/photoderm-max-mineral-solar-compact

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, azt hiszem ki fogom próbálni, mert a kémiai szűrők is okoztak már gondot nekem. Nagyon világos a bőröm, remélem a világos árnyalata tényleg világos :)

      Törlés
  17. Ajánlottad a La Roche-Posayt, de az összetevők között van két nagy kockázatú összetevő is, a ceteareth-25 és az aluminum starch octenylsuccinate. Ez nem negatívum?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szürke-ezüstös csomagolásos az új fajta, és abban nincsen már. :) Ez száraz bőrre: http://kremmania.hu/kremek/redermic-dry-skin ez pedig normál kombinált bőrre: http://kremmania.hu/kremek/redermic-normal-to-combination-skin :)

      Törlés
  18. Par napja eszeveszett keresgelesben vagyok, mert szeretnem megtalalni azt a tokeletes csodaszert, ami egy honap alatt valamelyest ujjavarazsolna kicsit megfaradt, szarkalabas  pofimat.
    Negy het mulva ferjhez megyek, ezert gondoltam valami intenzivebb kurara. 35 vagyok, es a kisbabank mar uton van (12 hetes), ezert is bizonytalanodtam el nagyon. Ahogy tudom, A vitamin szarmazekot meg veletlenul sem szabad - hiaba az lenne a leglatvanyosabb. Szoval, ha kaphatnek valami SOS tanacsot (ha szabad, konkret termeknevvel), annak nagyon orulnek! :)
    Nemreg vettem meg a Loreal Youth Code nappali es ejszakai kremet, de sajna sehol sem latom, hogy van-e benne retinol, igy amiota tudomasom van Picurrol, nem hasznalom. Tudjatok esetleg, hogy van-e ellenjavaslata? Kineztem ugyanis ennek a termeknek az intenziv szerumat, jonak tunik, igy kombinalva mar talan lenne eredmeny.
    Ha kulfoldi piacon kaphato csak, az sem jelent gondot, mert most eppen Nagy-Britanniaban elunk.
    Koszonom szepen elore is! :)

    VálaszTörlés
  19. Hát, azaz igazság, hogy a krémek általában nem képesek nagy szemmel látható csodákra ránctalanítás terén, még leginkább az AHA hámlasztást javasolnám, de már olvastam azt is, hogy terhesen inkább ne, így ha se AHA se retinol, akkor nem sok minden igazán hatásos dolog marad. :( Esetleg menj el egy kozmetikushoz, ott van hialuronsavas  (vagy más hasonló, menő anti-aging) kezelés, ami képes lehet átmenetileg ujjávarázsolni a bőröd a nagy napra. :)

    VálaszTörlés
  20. Furcsa kérdésem van. Mi történik, ha a gyógyszertárban kapható C-vitamin port kevés vízben feloldom, és azzal törlöm át az arcom? Persze miden esetben frissen elkészítve. Árt, használ, értelmetlen?

    VálaszTörlés
  21. Hát ez jó kérdés, nem vagyok biztos a választban, de én arra tippelek, hogy értelmetlen. Két dolog miatt gondolom: az egyik, hogy kell valami ami segíti a hatóanyagot beszívódni a bőrbe, és a víz az nem ilyen valami, szóval akkor talán jobb ötlet krémbe keverni. A másik gond a ph-val lehet mert a tiszta C vitamin egy savas dolog, és olyan vivő anyag kell neki, aminek 3.5 alatti ph-ja van, és egy sima krémé tipikusan ennél jóval magasabb. De ha találsz egy vivő krémet, aminek a ph-ja is jó, akkor hátha. :) Azt hiszem ezt gondolom, de kérdezz meg egy bőrgyógyászt az a biztos. :)

    VálaszTörlés
  22. Köszönöm, ez mindenképp hasznos volt számomra. (Pl. a 3.5 ph-ról sem tudtam...) Kicsit elmélyülök a témában :)

    VálaszTörlés
  23. De jó ez a bejegyzés! Főleg a kombinálós rész! Köszi szépen!
    Az A vitaminról tudtam, hogy erős öregedésgátló hatása van. A termékek közül csak a NeoStratát próbáltam még, így csak arról tudok nyilatkozni. A Lotion Plus-t csak azoknak ajánlják a szakértők, akik előtte használták a sima NeoStrata Ultra Smoothing Lotiont, és azt bírta a bőrük. Ez 10% AHA-t tartalmaz, előbbi 15%-ot. Nekem az esztétikai tanácsadó külön elmondta, hogy bár a flakonra rá van írva, hogy arcra is lehet használni, inkább csak testre használjam, és az arcomra olyan krémet kenjek, amit kifejezetten arcra fejlesztettek ki.

    VálaszTörlés
  24. Hanna, nekem lenne néhány ötletem, hogy a legszebb legyél életed (egyik) nagy napján.
    Nekem 2 kezeléssel ezt sikerült a saját arcomon elérnem!!! Ha még nem késő, akkor keress meg a Facebookon!

    VálaszTörlés
  25. Tretinoin(retinolsav) tartalmú krémhez a Pharmaexpresszen keresztül hozzá lehet jutni, csak recept kell hozzá. :)

    VálaszTörlés
  26. Sziasztok!
    A cikket elolvasva lelkesen vettem egy Skinceuticals Phloretin CF szérumot. A kérdésem az lenne, hogy hűtőben tartva normális-e hogy kicsit furcsa szaga lett?A színe sárgás-barnás..
    Másik kérdésem, hogy az ebayen kapható rengeteg retinol készítmény, megjelölve hogy hány százalék retinolt tartalmaz, különféle árakon,de nem ismerem a márkákat.. tud valaki elfogadható áron valamilyen megbízható márkát? A Paula's Choice retinol szérumát nagyon szeretem,csak kissé húzós az ára...
    Köszönöm előre is a válaszokat!

    VálaszTörlés
  27. Sziasztok! 61 éves vagyok igen sokat foglalkoztam a bőröm el az arc ápolással, de sajnos nem tudatosan. Most van időm és döbbenetel nézem hogy mi mindennel nem törődtem. Most viszont elkeseredve látom a krémek sokaságát és elveszettnek érzem magam. A bőröm koromhoz képest jó állapotban van és ezt elsősorban a genetikának köszönhetem. Most rendeltem aqva fonte krém szettet és valahogy megijedtem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Sosem késő elkezdeni! Ha bármilyen kérdésed van, tedd fel nyugodtan, szívesen segítünk! :)

      Törlés