BLOGKERESŐ

2012. február 13., hétfő

Férfiak vs. kencék

Habár a férfikozmetikumok napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak - már Krémmánián is van külön férfikozmetikumok kategória -, a legtöbb férfi még mindig érdekes viszonyban áll az eredetileg nőkhöz kapcsolt  dolgokhoz -  a "kencékhez."


Tudom, hogy nem szép dolog embereket bekategorzálni, de én a pasik nagy részét 4 csoportba be tudom passzintani aszerint, hogy hogyan viszonyul a kozmetikumokhoz. :) Íme:

1. A beletörődő
Szerintem nagyon fontos, hogy egy férfi bőrtípusának megfelelően ápolja magát, és erről a meggyőződésemről a párom is nagyon jól tud, ugyanis mindig nagyon türelmesen hagyja magát, hogy különféle "kísérleteknek" vessem alá - ennek köszönhetően jött létre például a Zamian csokimaszkos post.
Az az érdekes, hogy egész takaros kis arcápoló rutint sikerült neki kialakítani, amit nagyon kötelességtudóan be is tart - sokszor kelek arra, hogy épp az arcát keni mielőtt elindulna. Most ott tartunk, hogy mattító-pórusösszehúzó krémet, egy kis átlátszó púdert és BB krémet már magától is tesz a problémásabb részekre, a csokis maszkot meg akkor, ha noszogatom... :)

2. Az ínyenc
Vannak pasik, akik szó szerint az orruk után mennek. Ők azok, akik titokban lopkodják az ízesített ajakápolóinkat, és a mi tusfürdőinket használják, mert "ez van kéznél".
Azt például sosem fogom elfelejteni, mikor először jártunk a Rendez-Vous Natureben, és a férfi tulaj, Hervé minduntalan az orrunk alá nyomta a Petit LU nevű francia süti illata által ihletett testápolót. Azt hittem, hogy csak az érdekesség kedvéért mutatja, de a párja, Viki  később megosztotta velem, hogy Hervé szinte locsolja magára, annyira szereti az illatát. :)

3. A "krémmániás"
Vannak férfiak, akik majdnem ugyanannyi örömüket lelik a kozmetikumokban, mint mi - például Krémmánián a  Facebookos adatok alapján a felhasználóink 2%-a férfi, és ezek között akad pár igen aktív is! Bevallom őszintén, az ő mondataikat mindig valóságos áhítattal olvasom, mert szerintem még nincsenek úgy megfertőzve, mint mi, nők - nem a beléjük ivódott marketingszöveget mondják vissza, hanem tényleg a valós tapasztalataikat! 
Biztos érdekel titeket, hogy a mi krémmániás fiaink milyen termékeket véleményeznek a leggyakrabban: fogkrémeket és kézápolókat, és persze az illatszereket.

4. "Nem vagyok én nő..."
Az ő ellentétük az apukám és az öcsém, akik álmukból is felriadnának, ha borotvahabon- és aftershaven kívül érné őket valami "lányos" készítmény. Az öcsém például szentül meg van róla győződve, hogy minden krém zsíros, és az általam imádott összes gyümölcs- vagy édesség illatú kencémre azt mondja, hogy "Ez büdös" vagy "Tökre mű." Viszont a férfias gátlásaikon túl valami csak bújkálhat bennük, mert nagyon jó érzékkel használják a legdrágább samponjaimat és szappanjaimat.... :)
Drága barátnőm, Juci barátja is nagy krémellenes hírében áll, baráti összeröffenéseink alkalmával gyakorta felhozza, hogy megalapítja az "ellenoldalunkat", a Krémfóbiát, ahol a legaktívabb userek titulusa ez lesz: Krémek Réme. (Azért merem remélni, hogy idáig még a legelvetemültebb krémellenes férfi sem fajulna .. :)


A ti férfiismerőseitek hogyan viszonyulnak a kozmetikumokhoz? 

28 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Én is ezen nevetek vagy 10 perce már!:)
      Egyébként szerintem egy férfi FÉRFI normális kelléktára, amit eddig tapasztaltam: kézkrém, sarokápoló (mikor hogy), testápoló, tusfürdő és/vagy szappan, sampon, borotvahab, after shave + egy ápolóbb féle verzió télre(150féle egy tuti, ami működik és slussz) deo aztán "jóidő".
      Nálam 1-es típus:
      Érdekes 40-50 között jön náluk az őrület (Apukám:)))! Egyik napról a másikra megállapította, hogy nagyon őszül, és vett egy hajfestéket (saját színben). Viszont úgy festette be a haját hogy a halánték részt és a pajeszt meghagyta őszesnek, mondván nem akarja, hogy feltűnő legyen, hogy ő festi a haját, mert az "b.zis".:) Ja, és még hozzátette, hogy ez így a jó és a természetes, és hogy "ezt a nők bírják"!:) Mire én: "Richard Gere-t is!":) Erre ő: "Én nem vagyok színész, és a nők egyébként minden jóképű színészt bírnak, ha van haja, ha nincs, ha szőke, barna, fekete vagy ősz! Lényeg, hogy sportos testalkata legyen!":) (és ezúttal kiemelte, hogy ő a mai napig minden reggel 150 szabályos fekvőtámaszt lenyom az ágy mellett!) :P - tényleg így van! (Büszke is vagyok rá!)
      Ezek után egy karácsonyra kapott tőlem ránctalanító krémet és szemkrémet csomagban, először tágra nyílt szemekkel nézett, aztán mikor voltam náluk később látogatóba, azt kellett látnom a fürdőben, hogy súlyra könnyebbek lettek a tubusok!:)
      Összegezve, szerintem ez egészséges "kapuzárási pánik" előtti "még mindig tuti vagyok" viselkedés, és ehhez még a egészséges dolgok iránti megnövekedett figyelem is párosul ételekben és vitaminkészítményekben egyaránt. Nekem ez a szimpatikus.
      Van még ezen kívül kétfajta ebben a korosztályban:
      2. Potencianövelő készítmény, és semmi több!
      3. Semmi, csak a sírás, hogy öregszik, sőt megöregedett! Végül beletörődik, és azt várja, hogy sírjunk együtt vele, ja és mi is "öregedjünk meg!":(

      Törlés
  2. Nos az én férjem a krémmániások közé tartozik, vannak saját krémjei, olajai de néha úgy kell lepofoznom, hogy tegye vissza az én krémeimet, kíváncsian fürkészi és izgatottan érdeklődik mi mire való és mindezt azzal álcázza, hogy kézkrémet keres és a kezében a 15ml-es szemkrémem amin franciául írja a rendeltetését és ő jól beszél franciául :DDD

    És nem "vajas kenyér" típusú férfi, a keményebb fajtából való :D

    VálaszTörlés
  3. Az én párom a beletörődő típus. Szeretné, ha szép lenne az arca, ezért hajlandó engedni nekem. Szoktunk együtt rohangálni a lakásban maszkkal az arcunkon...

    VálaszTörlés
  4. Hát a KRÉMmániás pasi oké! Kellenek is a bőrnek a krémek, zselék, samponok, tusfürdők, testápolók ebből kár lenne ha kimaradnának a pasik!
    Az én életem értelme is ilyen, szó szerint vigyáznom kell a legnagyobb kincseimre :) Tehát a bőrápolás az szinte már alap!

    DE alapozó, BB krém...és főleg a púder na az azért már sok, valahogy még a gondolata is borzaszt, hogy egy púderpuffnival vagy egy ecsettel simogatja az arcát! Nekem ez a szint már sok-nagyon sokk!!! Bocsánat...
    (bár egyszer, amikor majdnem 48 órát nem aludt a párom és hivatalosak voltunk egy eseményre, a szemcsepp után hosszú könyörgések árrán engedett egy pici korrektort a szem alá (szerintem túl fáradt volt ellenkezni), de végig nyavalyogta az eseményt, hogy ugye nem látszik, meg hogy nehogy lássa a többi pasi :D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, BBkrémet csak a nózijára tesz, púdert meg a homlokára, nem kell full sminkre gondolni... :)

      Törlés
  5. az en parom is a beletorodo kategoria. mindenre raveszem, amire csak lehet, es nagy cuccogasok, meg sohajtasok kozben hagyja magat, de csak ha en kenem ra a maszkot, vagy a korrektort a szeme ala :) :) :) igy vita sincs, en is boldog vagyok, h tesztelhetek rajta, es o is vmilyen szinten, h szinten van tartva a bore allapota. :)

    VálaszTörlés
  6. Az én pasim is a beletörődő kategóriába tartozik, de ez kimerül abba, h használ arckrémet (sajátja van, mármint én kaptam egy barátnőm gyógyszerész nagynénjétől, akinek az arcbőre 60 évesen is gyönyörű ragyogó és szinte ránctalan, állítása szerint a jó gének mellett világ életében a mesterétől tanult krémet használta ez az oka, tehát ez egy olyan "csoda" kence, de az én kevert bőrömnek brutál zsíros, viszont a pasi szintén nyomban tesztelte és neki bejött, azóta ez az ő kréme és az előtte használt Vichy és Nivea pasi krém se lett újravásárolva, bezzeg ez a kence már kétszer:)) és hajlandó tesztelni a mitesszereltávolító maszkot, utána pedig áttörölgethetem tonikkal az orrát. Tán 1-2x kentem némi korrektort a frissen megjelenő pirosas pattanás dudorjára (mert valami eseményen kellett csinin megjelennünk), amik általában vissza is húzódnak neki és nem gyulladnak be, nem kell kinyomkodni. Testápolózni is akkor szokott, ha már nagyon ki van száradva itt-ott a teste. Jah és van saját Carmexe, amit visz is magával, ha épp szárazabbak az ajkai.
    Apukám is hajlandó arckrémezni meg ajakápolózni, de mást ő nem kenne magára. Persze ezt is csak némi győzködés után tette meg az elején, ma már magától is csinálja. De néha azért rákérdezek, h krémezi-e a pofiját. :))

    VálaszTörlés
  7. Hát én fiú vagyok mégis többet sminkelek mint az átlagos lányok. Szerintem ez már nem is a nemiségekről szól. Amúgy minden férfiban ott motoszkál az a gondolat; hogy nézhet ki kisminkelve, aki meg nem azt mondja az egyszerűen makacs.*LOL* A véleményem szerint ha a nőknek ez a "kiváltság" megadatik akkor a másik nemnek miért is ne? Sok fiúnak meg nagyon nem esztétikus a bőre, és inkább használjon színezett hidratálót vagy alapozót/púdert minthogy a csúnya bőrét nézzem. Nemrégiben meg elkezdődött a nagy forradalom a témában mégpedig olaszországban heteró férfiak(!) körében is nagyon népszerű lett a szemceruza használata, és ez egyre jobban terjeszkedik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De szuper egy pasi álláspontját is olvasni :) Én amúgy örülök ennek a tendenciának, jó, hogy te is megerősíted :)

      Törlés
  8. Szerintem teljesen jól besoroltad a pasikat. :) A párom már minden krémemet mindenhova magára kente. :D Szerinte bármelyik krém bármire jó lehet, úgyhogy utoljára a Niacide pattanástalanító gélemet kente az ekcémájára. :D Nem tudtam, sírjak vagy nevessek. Vagy elkezdte testápolónak használni a drága arckrémemet. :D Szóval kell a kontroll, hogy minden krém mindenhova nem jó, és van, amelyik DRÁGA, úgyhogy ne kenje mindenhova... :D
    Sminket soha nem rakna magára, még púdert sem. De szerencsés, mert elég szép a bőre, és hatalmas fekete szempillái vannak. (Nekem bezzeg szőke, és tiszta pattanás vagyok...)
    Mellettem lassan belejön, hogy melyik krém mire való, és határozottan érdeklődik. Valentinra a szépségek kicsiny boltjában vettem vörösboros olasz testápolási csomagot, teljesen el volt tőle ájulva, hogy húú de klassz. :)
    A fájdalom gondolatától viszont írtózik, kozmetikushoz nem hajlandó menni. Az AHA savas hámlasztó után kipirosodik a bőröm, és látja rajtam, hogy pár percig legyezgetem az arcomat, és csíp, úgyhogy azt se volt hajlandó innentől kezdve kipróbálni. Azért mi nők még mindig többet vagyunk hajlandóak szenvedni a szépségért, bármennyire hiúak a férifak is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Érdekes, hogy pont az Erbario Toscano vörösboros csomagot vetted neki, mert azt a samponomat csapta le apukám a kezemről, neki valamiért jobban bevált :)

      Törlés
    2. A páromnak is beválik, legalábbis azt mondja, de lehet, hogy Valentin-napi ajándékra nem is lehet mást mondani. :) Bár szerintem olyan finom gyümölcsös illata van, hogy nyugodtan nevezhetjük unisexnek. Nagyon örülük amúgy, hogy végre megszületett az első blogbejegyzés a férfiakról. :) Így tovább! Lehet, hogy a felhasználóknak csak 2%-a férfi, de ha a párom szeretne venni valamilyen testápolási cuccot, akkor mindig megkér, hogy nézzem meg a krémmánián, mi van benne, és mit írnak róla. :) Szinte az is elég, ha a lányok olvassák, úgyis megveszik a párjuknak. Mi pl. még mindig nem találtunk egy károsanyag-mentes, érzékeny bőrre való borotvahabot, és borotválkozás utáni krémet, ami be is vált volna... De ilyesmi még alig van a krémmánián.

      Törlés
    3. Csak megnyugtatásképp mondom, hogy mostanában azt vettük észre, hogy egyre többen töltenek fel férfikozmetikumokat, szóval remélem hamarosan találtok köztük megfelelő borotvahabot és krémet :)

      Törlés
  9. Nagyon köszönöm tőletek ezt a sok személyes történetet, olyan jókat mosolyogtam mindegyiken :)

    VálaszTörlés
  10. FIÚ létemre rendszeres olvasója vagyok a Krémmániának, nagyon-nagyon-nagyon szeretem ezt az oldalt és Apolkát is:)
    Nekem rengeteg mindenben segített ez az oldal, tisztába jöttem az összetevőkkel, és mára már határozottan el tudom dönteni hogy kozmetikumból mi a jó nekem összetevőiben és hatásmechanizmusában egyaránt. A bőrápolás szeretete és fontossága eredendően Édesanyám miatt alakult ki... Persze rátett az is, hogy kb 14 éves korom óta kínzott a problémás pattanásos-zsíros, de mégis száraz érzetű bőröm. Mára már egész jó a helyzet és azt annak köszönhetem hogy mindig odafigyeltem magamra, és a bőröm reakcióira. Anyagi helyzetemhez képest mindig jó minőségű kozmetikumokat használtam. Igenis, az ember szánjon időt magára,és legyen igényes a külsejére. Nem kell a beleesni a nárcizmusba, meg kell találni az arany középutat. A reggeli esti bőrápoló rutin az életem része, el sem tudom képzelni, hogy milyen lehet enélkül.( volt olyan, hogy totál részegen hazaérve Biodermás micellás tonikomért és fogkefe-fogkrémért könyörögtem, mert soha nem fekszem le anélkül, hogy meg ne tisztítottam volna az arcom, és a fogat nem mostam volna) Isten nekem nem adot szépséget, meg azt sem, hogy "helyesnek" vagy "jóképűnek" mondhassam magam. Helyette maximalizmust, egészséges hiúságot, és kitartást kaptam. Nálam sosem az volt a cél, hogy gizdán "flexeljek" a tükörben, sokkal inkább az vezérel, hogy egy olyan fiú nézzem vissza rám aki mindent megtett magáért, mert fejet és testet sajna nem tudok cserélni :D Az évek során persze helyes kozmetikum arzenálom kerekedett... BB krém, Ilcsi termékek, blabla. Igyekszem márkahű maradni.
    Sokszor Puszilom a hölgyeket! =)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper, hogy törődsz magaddal, és nagyon tetszik, ahogy az élethez állsz, nekem személy szerint az ilyen férfiak ezerszer szimpatikusabbak, mint a "helyesek" vagy a "jóképűek".. Köszi, hogy írtál! :)

      Törlés
  11. Az én párom hevesen tiltakozott, hogy róla írjak, de mégis megteszem. Szerintem Ő beletörődő típus. Kozmetikushoz el nem menne, de nem a fájdalomtól fél, hanem túl büszke hozzá, hogy kiszolgáltassa magát.
    Nagyon ritkán enged arcot párolni, mitesszereket kinyomkodtatni magán, de nem él át katarzist a művelet során.
    Az azonban elképesztő, hogy néhány termék milyen varázslatosan működött a bőrén teszt során: arcmaszk, micellás arctisztító, szérum.
    Az illatokért rajong, kényes a jó minőségű, foltmentes dezodor irányában, borotva után érzékeny arcbőrét balzsammal ápolja.
    A haja igazságtalanul dús, rendszeresen használ hajzselét.
    Soha nem volt cserepes az ajka, hosszúak a szempillái, én meg sokszor érzem úgy hogy a kozmetika számomra egy végtelenített küzdelem, ahol gyakran vesztésre állok.
    Üdv: bandita

    VálaszTörlés
  12. 5) Közömbös? Ezt a csoportot hiányolom. :)

    A pasimat nem érdeklik a kozmetikumok, nem tudom rávenni a tudatos használatukra viszont ha szüksége van valamire szimplán használja az én készleteimet. Egyedül a fényvédelemre és a napozás utáni testápolásra fordít figyelmet, ebben kimondottan kényes hogy mit ken magára. Na nem az összetevőkre, hanem a krém illatára, állagára. :)
    Eleinte le-lenyúlogatta az arckrémemet, mikor meguntam hogy olyan illata van mint nekem :o) vettem neki egy pasisat. Na, azt el is használta kb 3-5 év alatt. :)

    VálaszTörlés
  13. Látod, nincs közömbös :) 

    VálaszTörlés
  14. Nincs "közömbös" kategória szerintem :) Néha az én párom is közömbösnek látszik, de apró jelei vannak, hogy ez csak taktika. Alapvetően irányító típus, de kozmetikai téren beletörődő. Itt átadja nekem a gyeplőt, vásároljak én az ő bőrére való termékeket, mert ő nem hajlandó órákat eltölteni egy drogéria polcai előtt. Igaz, én vagyok az, aki élvezem a böngészést, olvasgatást a termékek között.
    Amikor nagyon ritkán megengedi, hogy feltegyek egy maszkot, vagy pakolást az arcára, akkor jelenik meg számomra az ÁLDOZATI BÁRÁNY kategória, amit viszont én hiányolok a felsorolásból. Bár ez talán a közömbös és beletörődő kombinációja :)

    VálaszTörlés
  15.  Nem biztos hogy ez a jó szó rá, viszont a fenti 4 kategória egyikébe sem illik bele. Csak a minimálisan szükségeset használja, abból tök mindegy neki hogy mit - és ez a hozzáállás csak kevés dolognál dől meg (pl naptej) ami kivételnek is tekinthető. :)

    Ma reggel viszont én is gondolkodóba estem, lehet hogy megdől a fenti... elfogyott a samponja és közölte hogy ez a sampon nagyon tetszett neki, és nézzem meg az összetevőket (!) hogy vegyünk-e újra ilyet. :D Úgy látszik megfertőztem egy kicsit.

    VálaszTörlés
  16. Nagyon jó kis írás ez! :))
    Az én édesapám bőrrákos volt, a naptej használatát (magas faktor se egy hétig elég, törölközés stb. stb.) sem volt hajlandó megjegyezni, alkalmazni szegénykém.
    A bátyám legje pedig mindössze egy hajnövekedést serkentő 5000 Ft-os sampon volt. Hát igen.... :D
    Kozmetikus (tanuló) vagyok, múltkor egy középiskolában jártunk. Nagyon megdöbbentem. A csapatunk egyik fele a lányoknak tartott órát, míg a másik fele a fiúknak.
    A ''lányosak'' mesélték, (és fél füllel én is hallottam/láttam) hogy 2 kivételtől eltekintve mindenkinek ápolt volt az arca, a dekoltázsa. Sehol egy pattanás, egy karika... Ha volt, azt is lesminkelték.
    A két kivétel közül az egyik lány bőrbetegségben szenvedett és ''szellőztette a bőrét'' (no smink), míg a másik egy rocker girl volt, aki hevesen bólogatott a napi arctisztításnál, de ránézésre életében nem alkalmazta. A szeme azért ki volt húzva.
    De az én kis csapatom, sejj ripityom... :D
    Nem használnak arctisztítószereket, a tusfürdő; némelyiknél már a borotválkozáshoz szükséges felszerelés a maximum.
    Egy gyönyörű, sugárzó bőrű ifjú bevallota ugyan, hogy naponta 2x is arctisztító, tonik, krém; de le is buzizták.
    Ergo ettől érzik magukat férfiasnak...
    A kemény, ízzadós sport segít nekik általában.
    A férfiak bőre 5x olyan vastag, mint a nőké, nem olyan hamar szárad ki.
    Ezen kívül még igen hosszúra sikerült nyújtanom az órát, de így, visszagondolva szinte biztos vagyok benne, hogy egy szavamat sem fogták föl.
    Majd ha lesz barátnőjük... :)

    VálaszTörlés
  17. Az én párom (Hála az Égnek) a "nem vagyok nő" kategóriába tartozik, és ez így is van rendjén! Tusfürdőnek és deo-nek csokis Axe-ot használ. És ennyi. Ettől függetlenül nem ápolatlan, sőt, mindig illatozik és tiszta mint a hó! De soha eszembe nem jutna rátukmálni BB krémet vagy púdert! A teafás szappanomat én kérem meg, hogy használja, amikor kicsit kipattog a bőre, de néha már rá sem kell beszélnem! Szerintem ne akarjunk a férfiakból nőt, vagy (ahogy a South Park-ban mondják) metroszexuális lényeket csinálni, hiszen Bruce Willis-t is akkor imádjuk a legjobban, amikor olajos az arca és vérfoltos-olajos a trikója, borosta az arcon egy icipici mellszőrzettel megspékelve. Múltkor a párom hivatalos volt egy legénybúcsúba, ahova örömlánynak kellett voolna beöltöznie, akkor poénosan meg is jegyeztem, hogy hadd sminkeljem ki, de szerencsére nem lett belőle semmi! A férfi az férfi, a kencéket és a kencézést pedig hagyják csak meg nekünk! És persze bocsánat, ha valakit érzékenyen érintett a kommentem, ez csak az én személyes véleményem volt. Summa summarum, jobban illik egy férfi kezébe a villáskulcs, mint a púderecset!

    VálaszTörlés
  18. Ezen az utolsó pár soron sírva nevettem. :D

    Amúgy a párom szintél az utolsó kategóriába tartozik. Állítása szerint, mindig is ide tartozott, soha nem volt problémás a bőre, és vannak pillanatai amikor szentül meg van győződve róla, hogy nekem azért jön ki pár patim, mert azt a sok kencét magamra kenem. :D
    Ja. Könnyű neki. Bőristen génekkel. Úgy irigylem.
    Na de azért ha néha kiszárad valamely alkatrésze akkor nyugodt szívvel tárcsáz a dm-ből, hogy mit is vegyen, most rögtön, valami csodacuccot mondjak neki... :)
    De amit magától bejáratott az évek során, Neutrogena sampon, Nivea Sensitiv after shave balzsam, arról csak akkor lehet majd lerobbantani, ha kivonják a forgalomból.

    VálaszTörlés