BLOGKERESŐ

2012. július 14., szombat

A B-listás anti-aging összetevők

Még régebben írtam, arról, hogy nem igazán hiszek a ránctalanító krémekben. Aztán írtam arról is, hogy mennyire fontos a megelőzés, és hogy, mi az a három összetevő, amik a megfelelő mennyiségben és körülmények között talán mégis ránctalanítanak. Most pedig azt szeretném összeszedni Nektek, hogy az előző két posztban írt "A-listás" anti-aging összetevők mellett melyikek a "B-listás" összetevők, vagyis azok, amik kevésbé hatékonyak, mint az A listások, de azért hasznos anti-aging összetevők, és érdemes őket beiktatni a bőrápolási rutinunkba.

Niacinamide


A niacinamide, vagy más néven B3 vitamin az egyik kedvenc összetevőm, és nem véltelen. Szeretem ugyanis azokat az összetevőket, amik egyszerre több mindent is tudnak, és a niacinamide pont ilyen. Egyrész remek hidratáló szer, másrészt hatásos a pigmentfoltok ellen, harmadrészt  ígéretes anti-aging összetevő, negyedrészt pedig a pattanások elleni hatékonysága vetekszik az antibiotikumokéval. A hatását akkor fejti ki a legjobban, ha 2-5% közötti mennyiségben van a kozmetikumban. 4% niacinamide van a Babé Akn Stop hidratáló krémjeiben és szintén 4% van a Niacide Gélben. Az INCI lista alapján jelentős mennyiségű van az összetevőből a Decubal Vitalizáló arkrémben és a Paula's Choice Skin Balancing tonikban is.

Peptidek
A peptidek néhány amino savból álló "darabkák", amik a kollagén lebomlásával természetesen is megtalálhatóak a bőrben. A lebomló kollagén jelzést ad a bőrnek újabb kollagén termelésére. A kívülről bevitt peptidekkel elvileg szintén kollagén termelésre buzdíthatjuk a bőrt, hiszen úgy csinálunk velük mintha kollagén bomlott volna le, miközben nem. Az hogy tényleg így van-e ez, és mennyire is hatékonyak a peptidek még nem teljesen tisztázott, de a bőrgyógyászok többsége egyet ért abban, hogy valószínűleg hatásosak és érdemes őket az A-listás összetevők mellé (és nem helyett!) bevetni. Az INCI lista alapján nagyobb mennyiségű peptid van például a Paula's Choice RESIST 5%-s AHA hámlasztóban, a Nu Skin Tru Face Line Correctorban, a Belico Concentrate I Lifting Szérumban vagy kedvezőbb árkategóriában például az Avon Anew Ulitmate család termékeiben.

Epidermis regeneráló összetevők: NMF-ek
Az egészséges bőr egyik titka, hogy a bőr külső védőrétege erős, egészséges és jól hidratált. Ha ez nem így van, akkor a bőr száraz, hámlik, repedezett, könnyebben bejutnak a baktériumok, gyulladások keletkeznek, amik öregítik a bőrt.  Így az epidermist egészségesen tartó összetevők fontosak általában is és anti-aging szempontból is. Az NMF-ek, vagyis természetes hidratáló elemek a bőr külső rétegében megtalálható, vagy azokhoz szerkezetileg nagyon hasonló anyagok, mint például a keramidok, a zsírsavak, a hialuronsav vagy számos természetes növényi olaj. Nagy mennyiségben vannak epidermis regeneráló összetevők például a Paula's Choice Resist Barrier Repair Hidratálókrémben és a RESIST tonikban, a Stiefel Physiogel DMS Krémben vagy a Bobbi Brown Intenzív Hidratáló Éjszakai krémben.


Van az arcápolási rutinodban valamelyik a fenti összetevők közül?

9 megjegyzés:

  1. Szia Apolka. Hasznos és elgondolkodtató, amit írtál a B-listás három összetevőről. Jelenlegi arcápolási rutinomban Megtalálható mindhárom összetevőtípus. Mióta az oldalt látogatom, fokozottan odafigyelek, hogy az újonnan vásárolt termékeim tartalmazzanak krémmánia kedvenc összetevőket. Megnehezíti a dolgomat, hogy a hasznos összetevőkkel együtt gyakran együttjár valami komedogén, vagy irritáló anyag jelenléte, emiatt mindig hosszas tanulmányozásnak vetem alá az összetevő listákat, mielőtt döntök. A Krémmánia nélkül ez lehetetlen volna számomra.

    A peptidek hasznossága a hajszálvékony ráncaimra számomra már egyértelműen bizonyított. Az Avon Anew termékcsalád Ultimate szemránckréme volt az első, igazán hatékony termékem, amely kb 1-1,5 hónap rendszeres használattal hozta az eredményt. Nagyon bevált még az Avon Anew Genics arcszérum, amely bár nem illatmentes, mégis kíméletes számomra, valamint az Avon Anew Clinical Luminosity Pro arcszérum, amely a pigmentfoltjaimat is hatékonyan kezeli.

    VálaszTörlés
  2. Ha jó az összetevő lista, akkor az Olay 7in1-ekben is sok a niacinamide, nem? Már gondoltam, hogy ki kéne próbálni, bár van aki itt pont  arra panaszkodott, hogy rengeteg mitesszere lett tőle. 

    VálaszTörlés
  3. Az általad említett termékeket én is nézegettem már. Olvastam a negatív véleményt is a mitesszeresedésről, de ezt a véleményt nem tudtam komolyan venni, mivel olvastam az illető pár nappal azt megelőző, lelkendező ötcsillagos véleményét is, amelyet elég gyorsan átszerkesztett, és az eredeti véleménye már nem látható. Az összetevő lista számomra nem túl bizalomgerjesztő, kissé komplikált termékek, sok az irritáló összetevő, hiába a sok hasznos. Érzékeny bőrre én nem ajánlanám őket.

    VálaszTörlés
  4. Igen, szinte minden Olay termékben is van niacinamide, úgy tudom, hogy 2% körüli mennyiség. Szóval ha nem is pont a 7in1-et, de érdemes megnézni az Olay termékeket, szerintem vannak jók közöttük, legalábbis az USA-ban biztosan, nem tudom pontosan otthon melyikek vannak. :)

    VálaszTörlés
  5. Na, örülök, hogy így beváltak Neked a peptidek. :) 

    VálaszTörlés
  6. Szia Apolka! Mi a véleményed a bbkrém oldalon lévő krémekről? A BRTC kollagénes, vagy a Suiskin krémeiről, szerinted ezek mennyire hatásosak a ránctalanítás és megelőzésben? Nem írnál egyszer erről és az összetevőlistájukról is? Sok blogon olvasni,h aki kipróbálta azt mondja teljesen más mint az európai krémek.

    VálaszTörlés
  7. Igazából nem ismerem őket közelebbről, szóval nem tudok mást mondani róluk, csak ami az INCI-ről is látszik. Az alapján nem tűnnek rossznak, bár bevallom abban nem hiszek, hogy jobbak, mint az Európaiak, mert nem hallottam még arról, hogy lenne bennük olyan csoda összetevő, ami a nyugati krémekben nincsen. A KM-en fent van több INCI is, az összetevők részletesenre kattintva Te is meg tudod nézegetni mi van bennük. :) 

    VálaszTörlés
  8. Kedves Bandita! Bizonyára érett nőként te is tisztában vagy azzal hogy az élet nem csupán fekete és fehér. Minden kapcsolat szépen indul és csak idővel dől el hogy az is marad e. Vannak akiknél ez hamar eldől, vannak olyanok akik kitartanak együtt, és vannak olyan emberek is akik soha nem tudnak létezni egymás mellett legbelül mégis összetartoznak. Szóval most rátérek a lényegre, hogy értelmet nyerjen az utóbbi pár sorom. Amikor rátaláltam az Olay krémemre nagyon megörültem neki, tényleg szebb lett tőle a bőröm. Ugyanakkor több terméket is váltottam vele egy időben. Az első napokban nem tapasztaltam semmi negatívat, majd elkezdtek megjelenni a mitesszerek. Amit nem az Olay krémnek tulajdonítottam, de hamar rá kellett jönnöm hogy sajnos miatta lettem átmenetileg ronda. Ha pedig ezek után is kétségeid vannak a szavahihetőségemet illetően nyugodtan próbáld ki. Sok szerencsét hozzá!

    VálaszTörlés
  9. Szia bandita, az avon anew-kban nincs komedogén összetevő? nekem is azok a gyengéim... :(
    Köszi!! Eszter

    VálaszTörlés