BLOGKERESŐ

2014. január 7., kedd

Hogyan állítsd össze a bőrápolási rutinod?

Az egyik legeslegelső posztom volt még 2010 nyarán ez az írás, amiben írtam, hogy egy profi bőrápolási rutinnak milyen lépései vannak, és ezt a mai napig is így gondolom, így csinálom. :) Azóta ezt jobban ki is fejtettem, és írtam részletesen a lépésekről a profi bőrápolás step by step sorozatban, illetve többször is írtam a hámlasztásról vagy fancy nevén exfoliálásról.

Szóval az ok, hogy vannak ezek a lépések, de arról még nem írtam, hogy ez az egész hogyan jön össze, vagyis hogyan is állítsuk össze a saját, személyre szabott bőrápolási rutinunkat. Legalábbis, hogy szerintem hogyan érdemes.

Persze először is le kell szögeznem, hogy mindenkinek a bőre más és ahányan vagyunk annyi féle szempontrendszerünk van. Ezért még ha két embernek látszólag ugyanolyan is a bőre, simán lehet más lesz nekik a tökéletes hidratáló krém. Az egyiküknek az a fontos, hogy arany színű legyen a csomagolása kis ezüst csillagocskákkal a másikuknak meg az, hogy a krém rózsaszín legyen és orgona illatú. Nem véletlen a hatalmas választék a boltokban. :)


Minden esetre szerintem így érdemes bőrápolási rutint csinálni:



1. Határozd meg a bőrtípusod (száraz-normál- kombinált-zsíros skálán)

Ez általában nem szokott nehéz lenne, a legtöbben tudjuk, érezzük, hogy mennyire száraz/zsíros a bőrünk. Ha véletlen mégsem tudjuk, akkor próbáljuk meg 1-2 napig nem kenni magunkat semmivel (ha ez soknak hangzik, akkor pedig arcmosás után várjunk pár órát) és utána vizsgáljuk meg a bőrünket: ha húzódik, akkor száraz, ha nem húzódik, de nem is fénylik, hanem pont kellemes, akkor normál. Ha a T-vonalban fénylik csak, akkor kombinált, ha pedig mindenhol fénylik, akkor zsíros. (Ha esetleg a fénylésben nem vagyunk biztosak, akkor pedig nyomjunk egy tiszta zsepit az arcra és vizsgáljuk meg a zsírfoltokat rajta.)

A bőrtípus elsősorban az alap ápoló termékek (lemosó, tonik, hidratáló, fényvédő) jellegét, állagát határozza meg. Zsíros bőrre habzó vagy géles lemosó és könnyű gélkrém vagy lotion szokott beválni, szárazra pedig a krémes lemosó és a nehéz, sűrű hidratálókrém.

2. Határozd meg a bőrproblémáidat fontossági sorrendben

Szintén nem a nehéz lépések egyike, általában az ember tudja, hogy mi a probléma a bőrével (aki nem, az szerencsés :)). Sokunknak több is van. De sebaj, sok multifunkciós összetevő van, és ha ügyesek vagyunk, akkor egyszerre 2-3 porblémával is megbirkózhatunk. :)

3. Olvass utána, hogy a bőrproblémáidra melyik hatóanyagok a legjobbak

Ez már egy izgibb lépés, mert a neten mindent és mindennek az ellenkezőjét is össze lehet olvasni. Kiindulási alapnak itt egy kis lista a leggyakoribb bőrproblémákról és hatóanyagokról , amiben a legtöbb hozzáértő (bőrgyógyász, kozmetikai vegyész) egyetérteni látszik:

Ráncok, öregedő bőr  --->  retinol, antioxidánsok (C-vitamin), glikolsav, peptidek, niacinamide
Pattanások  --->  BHA, benzoil peroxide, retinol, azelain sav, glikolsav, teafaolaj
Pigmentfoltok  --->  retinol, C-vitamin, glikolsav, niacinamide, arbutin, édesgyökér kivonat, koji sav
Mitesszerek  --->  BHA
Egyenetlen bőrfelszín, hegek  --->  glikolsav, retinol
Rozacea  --->  itt inkább kerülendő lista van: irritlá összetevők, illatanyok, kémiai fényvédő, glikolsav mind kerüldendő

Szerintem érdemes 3-5 hatóanyagot kijelölni, amit szeretnénk, hogy a bőrápolási rutinunk tartalmazzon.

4. Keresd meg a termékeket, amikben a választott hatóanyagok megfelelő mennyiségben szerepelnek

Általában ez az igazán nehéz lépés. Már maga a hatóanyag is eléggé le szokta szűkíteni a választékot, de ha még ehhez az ember a saját szempontjait is hozzáadja (ár, XY összetevő semmiképp se legyen benne, Z állagú legyen, orgona illat, arany csomagolás stb.), akkor nem ritkán úgy érzi az ember lánya, hogy tökéletes neki való termék nem is létezik, hiába kapható annyi féle kozmetikum.Én legalábbis néha így járok. :D

Szóval ez a fázis általában a hosszas keresgélésről, KM  böngészésről szól. Ha kijelöltünk mondjuk 5 db nekünk való hatóanyagot, akkor érdemes felosztani, hogy a legfontosabb 1-2 az legyen nagy mennyiségben egy szérumban/kezelésben, a kevésbé fontos az lehet a hidratálóban, tonikban. A lemosó szerintem arra való, hogy tisztítson, és amúgy is max fél percet van a bőrön, így abban nem igazán hiszek, hogy érdemes hatóanyagdús lemosót vadászni. A hatóanyag alapú kozmetikum válaszáshoz a KM szerintem baromi nagy segítség, ha megvan az összetevő odamentek az KM-es oldalára és ott találtok listát azokról a termékekről, amiben van (pl. retinol és a retinolos termékek itt).

5. A rutin véglegesítése

Ha végig csináltuk lelkiismeretesen az első 4 lépést, akkor ez az 5. elvileg már nem kellene, hogy nehéz legyen, hiszen baromira átgondoltuk, hogy mit akarunk, kikerestük a tökéletesnek látszó termékeket, szóval már csak ki kell választani a végső befutókat, amiket együtt is kellemes és hatékony használni. Én személy szerint ugyanolyan állagú termékeket nem szeretek rétegezni, szóval a lemosó után egy folyadék állagú terméket, aztán egy könnyű szérum állagú terméket és végül egy sűrűbb hidratáló terméket szeretek használni legjobban, de persze ez tök egyéni, hogy ki hogy szereti a dolgokat. :)

Példa: az én rutinom

A sok duma után akkor jöjjön egy példa, az én rutinom. De persze nem csak a végeredmény, hanem az is, hogy hogyan alakult így. Nem igazán bírom ki, hogy valamit ne variáljak rajta mindig, szóval elég gyakran ki szoktam cserélni 1-1 terméket.

1. Bőrtípusom: kombinált, kicsit zsíros
2. Bőrproblémám: nr1. a pattanások, nr2. a bőröregedés
3. Választott hatóanyagok: benzoil peroxide (mióta terhes lettem és szoptatok azelain sav), BHA, glikolsav, antioxidánsok (ami sikerül, minél több annál jobb, örülök, ha gyulladáscsökkentő is), niacinamide, (a retinol is itt lenne a listán, de babázós, szoptatós időszakban sajnos nem ajánlott)
4. Jelölt termékek hatóanyagonként:

5. A rutin véglegesítése: A jelölt termékek között van tonik, szérum, hidratáló, hámlasztó, ami hiányzik az a lemosó és a fényvédő. Ezekből a bőrtípusomnak megfelelőt szoktam választani, nem szoktam extra hatóanyagot vadászni bennük. Szóval a végső rutinom így néz ki (egyébként a fenti termékek mindegyikét 1-2 kivétellel használtam már egy ponton, és mindegyiket ajánlom függetlenül attól, hogy éppen használom-e vagy sem :)):

Reggel:
1. Arcmosás: gyakran váltogatom a lemosóimat, nem is írok ide konkrét fajtát. :)
2. Tonik: Paula's Choice Skin Balancing Toner (niacinamide pipa :))
3. Szérum: Paula's Choice Resist Ultra-Light Super Antioxidant Concentrate Serum (antioxidánsok pipa :))
4. Fényvédő: valamilyen zsíros bőrre valót szoktam használni, vagy PC-t vagy patikait. Álmaim fényvédője a fehér lovon még nem érkezett viszont meg. :(

Este:
1. Arcmosás
2. Exfoliálás: Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant (ez nálam egyben esti tonik is, másnaponta használom csak) (BHA pipa :))
Heti egyszer: RESIST Weekly Resurfacing Treatment with 10% AHA (glikolsav pipa :))
3. Szérum: Akneroxid éveken át, most Paula's Choice Resist Skin Transforming Multi-Correction Treatment With Azelaic Acid + BHA (BP/azelain sav pipa :))
4. Nia24 Skin Strengthening Complex (újfent niacinamide pipa)

Hát ennyi. Ha még olvastok, köszi. :) Ha esetleg nem vagytok még maximálisan elégedettek az arcápoló rutinotokkal, akkor remélem, hogy sikerült inspirációt adni a témában. :) 

Nektek hogy néz ki a rutinotok? 

23 megjegyzés:

  1. Tamas Es Szilvi Kiss2014. január 7. 16:10

    Nagyon szépen összeállított bejegyzés lett. Nekem, annyiban különbözik, hogy én nagyobb hangsúlyt fektetek az arclemosóra, annak ellenére, hogy csak max. fél percet van az arcomon. Észrevettem, hogy óriási a különbség ha hatóanyagban gazadag vagy ha bármilyen más lemosót használok. Nekem nagyon beváltak a glikolsavas lemosók.

    VálaszTörlés
  2. Köszi bandita. :)


    Oksi, bemutatom majd a fehér lovon érkező fényvédőmet, csak találjam meg. Elég sokat keresem már évek óta, és vannak olyanok, hogy jó-jó, de egyik sem a tökéletes.... Brühühühü.

    VálaszTörlés
  3. Köszi bandita. :)


    Oksi, bemutatom majd a fehér lovon érkező fényvédőmet, csak találjam meg. Évek óta keresgélem, és vannak olyanok, hogy jó-jó, de egyik sem tökéletes.... Brühühühü.

    VálaszTörlés
  4. Irigyellek. Nálam valahogy hiába drága vagy olcsó egy lemosó a tisztításon túl nem láttam még igazán más hatást. Ha tisztít és nem szárít már boldog vagyok. :) Amúgy most én is pont glikolsavas lemosót használok (http://kremmania.hu/kremek/dr-kitzinger-arctisztito-hab), de sajna nem vettem észre semmi csoda hatást, bár nagyon kellemes használni. :)

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok Segitseget szeretnek kerni hogyan hamlasszak ugyanis meg nem csinaltam!Jelenleg Clinique haromlépeses programjat hasznalom es nekem nagyon jol mukodik elotte az olcsotol a dragaig probaltam sokmindent de egy sem volt jo!Este haromlepes utan Ugyanigy CLINIQUE-böl az antioxidans szerum es igy ennyi.Reggel csak attorlom az arcom tonikkal es utana hidratalok megin CLINIQUE-bol a Superdefense 25 faktorszamu kremmel es indulhat a nap!Rendeltem innen a kremmaniarol AHA es BHA mintakat retinolt is akartam de vmiert nem rendeltem szoval hogyan illesszem be az esti borapolásba?

    Egyebkent kevert bortipusom van egy kis mitesszerrel megspékelve:)Valaszokat elore is koszonom!

    VálaszTörlés
  6. Tamas Es Szilvi Kiss2014. január 7. 18:40

    Jan Marini lemosókat használtam..igaz, hogy erősnek bizonyultak, kellett használat után hidratálni, de nagyon szép fényes (nem az a zsírosan fényes), sima lett tőlük a bőröm. Még a homlokon lévő kicsi ráncok is eltűntek. Ugyhogy a glikolsavas lemosók nagy kedvelője lettem. Eddig még egy lemosónál sem tapasztaltam ezeket. Remélem Te is megtalálod majd az "Igazit". Én még azért kíséerletezek és tovább böngészem a KM!!!

    VálaszTörlés
  7. Már nagyon vártam ilyen jellegű bejegyzést... :D Hát, az én rutinom is hasonlóan bonyolult és sok lépéses... :) Ráadásul jó kis vegyes bőröm van, de vízhiányos, szóval külön kaland megtalálni a használható dolgokat. Ha jó állapotban ébred a bőröm, akkor a T-vonal kicsit zsíros, az orcákon pedig normál a bőr. Ilyenkor általában Clinique folyékony szappannal kezdek (zsíros bőrre vagy száraz/kombinált bőrre valót), folytatom a hámlasztó tonikkal (2-es vagy 3-as), antioxidáns szérum (vagy PC vagy BRTC C vitaminos vagy Dr. Scheller...), hidratáló (Bioderma, Clinique vagy patikai krémes saját kutyulás), aztán tavasztól fényvédő (tudom, télen is kéne, de sötétben megyek, sötétben jövök, csak neonfénnyel találkozok). Ha nagyon száraz a bőröm, akkor habzó lemosó helyett a krémest használom, alkoholmentes hámlasztó tonikkal. Az este még jobb... :) Először megszabadulok a sminktől... Sietős estéken ez micellás Biodermával történik, akkor általában az egész vakolatot ezzel szedem le. Ha ráérősebb vagyok, akkor kétfázisúval (Clinique Take the day off) letörlöm a szemfestéket, bekenem az arcomat valamilyen hidrofil lemosóval (patikai mosdókenőcs, Clinique take the day off balzsam, vagy BB olaj), ezzel leoldom az alapozót meg egyebeket. Utána megint folyékony szappan. Ha nem hámlasztok (persze a Clinique tonikja már eleve hámlaszt), akkor tonik majd szérum (Dr. Scheller vagy jobb esetben Estée Lauder ANR) és hidratáló. Hámlasztani hetente többször szoktam. Általában heti egyszer 20 % glikolsavas folyadékkal vagy heti kétszer 10 %-os krémmel (Neostrata) szoktam. BHA-t vagy heti 3-szor 2%-os PC-t használok, vagy heti egyszer 5%-os folyadékkal hámlasztom a bőrömet. Ilyenkor fél óra múlva kenem a szérumot és a hidratálót. És persze azért heti 1-szer becsúszik egy kis retinol is (Differin, mert az én bőröm nagyon jól tolerálja, szépen kordában tartja a kis csúnyaságokat is az arcomon és nem mellesleg sokat javított a kezdődő kis szarkalábaimon is). A szemem alatti bőrt reggel és este is kenem, mert ott tényleg száraz a bőr, oda nagyon kell a hidratálás... A legtöbb terméket a Krémmániának köszönhetem, ahogy a ragyogó bőrt is... Köszi Krémmánia <3

    VálaszTörlés
  8. Ejj az a csodafényvédő engem is nagyon érdekelne! :)
    Bevallom, én még nem értem el az összetevőbeli tudatosság ilyen szintjére, kipróbálom a Krémmánián jó értékelést kapott bőrtípusomnak megfelelő krémeket, kerülöm a komedogén összetevőket & hámlasztok, és nagyon boldog vagyok, hogy már nem úgy kelek fel reggelente, hogy nincs kedvem odaülni a tükör elé, mert már megint x számú rusnyadékot kell kinyomkodni....
    Csak nagyon ritkán, néha mensi-idején fordulnak elő. :) Hála az oldalnak! <3 :)))
    Még egy kis tudatosság és már olyan arccal fognak eltemetni, amilyennel a világra jöttem*, mert például engem többet fényvédő nélkül nap nem fog érni!:D
    *(Morbid, tudom de mi van ha?!.... ;) )

    VálaszTörlés
  9. Hasonló bőrproblémákkal küzdök én is (pattanásos, zsíros bőr), egyedül a
    Roaccutan kúra volt az, aminek teljesen sikerült rendbe tennie az
    arcomat, viszont nem szeretnék újra ilyen drasztikus módszerhez
    folyamodni. Az akneroxid nekem is bevált, viszont amióta megérkezett a
    Paula's Choice Resist Skin Transforming Multi Correction Treatment With
    Azelaic Acid+BHA, azóta ezt használom helyette és nagyon szuper, sokat
    segít a pattanásokon. Ezen kívül használom még a Paula 5 és 10%-os
    AHA-ját is. Érdekes, hogy a bőrtípusomra a BHA-t javasolják, ám hiába
    próbálkoztam a Paulás BHA-val, egyszerűen nem tud megbarátkozni vele a
    bőröm. Nem tudom miért lehet ez, próbáltam kevesebbet, többet felvinni,
    az eredmény ugyanaz volt: zsíros réteg az arcomon és nagy, piros
    pattanások. Így felhagytam a próbálkozással és marad az AHA.
    Arclemosásra nálam a Bioderma Sébium H2O vált be legjobban, de a L'oreal
    micellás tisztítója is tökéletesen megfelel.

    VálaszTörlés
  10. Én is szedtem Roaccutant 9 éve, nálam is babaposi bőr volt az eredménye durva szárazsággal mindenhol. De sajnos fél év után visszatért a bőröm a korábbi állapotához. :(

    VálaszTörlés
  11. Mindig öröm ilyet olvasni. :)

    VálaszTörlés
  12. Hű, tényleg nem semmi rutin. :) És örülök, hogy a KM segített kitökéletesíteni.<3

    VálaszTörlés
  13. A hámlasztókkal este a tonik után vagy esetleg helyette próbálkozz. Utána várj egy fél órát (főleg AHA-nál, BHA-nál kevésbé fontos) és utána tudod folytatni a szokásos rutinodat. :)



    Ha még sosem hámlasztottál, akkor arra figyelj, hogy ne legyen először túl sok: 2%-os BHA-t másnaponta kezd, ha bírja a bőröd, akkor mehet naponta. 10% AHA heti 1-szer ajánlott, 5% AHA elsőzör másnaponta, és ha jól megy naponta. Kombinálni AHA-t és BHA-t szerintem úgy a legjobb, hogy BHA naponta-másnaponta és heti egy erősebb AHA. :)

    VálaszTörlés
  14. Egy újabb vérprofi bejegyzés Apolkától, YES! :) Köszönjük, hogy megosztottad a saját rutinodat is, most ki is szúrtam pár terméket a felsoroltak közül, mert szükségem lenne pár dologra, szinte mindenem elfogyott, de oly nehéz a választás... Most viszont kaptam pár jó tippet Tőled, köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés
  15. Köszi. :) Örülök, hogy jókor jött a poszt. :)

    VálaszTörlés
  16. Nagyon Köszönöm!!!!!

    VálaszTörlés
  17. Szuper lett ez a poszt is Apolka! Tini koromtól kb.28 éves koromig problémás volt a bőröm , az orvos által felírt krémek, gyógyszerek csak ideiglenesen segítettek :( Majd váltottam a Kanebo- ra, ami teljesen rendbe tette a bőrömet. Két évig használtam kizárólag Kanebo termékeket, azóta használhatók akármilyen márkát, a bőröm makulátlan.
    Jelenlegi rutinom, a márkák kb. negyed évente változnak, mert hozzászokik a bőröm:
    1. Arcmosás : Clarins Shea Butter / Shiseido Benefiance
    2. Tonic: Clarins Camomille / Shiseido Benefiance
    3. Szérum : Clarins Double Serum / Collistar A.C. E. szérum
    4. Krém : Clarins Multi- Activ / Shiseido Benefiance
    Hetente egyszer- kétszer Paula AHA 5% és 10 %
    Andrea

    VálaszTörlés
  18. Köszi. :) De jó lenne, ha 28 éves koromban nekem is valami rendbe tenné a bőröm, és makulátlan lenne, az pont most van. :)

    A hatásodra már többször szemeztem én is a Kaneboval, de aztán eddig mindig lebeszéltem magam, valahogy racionálisan nem tudok elég okot találni rá. De azért nagyon piszkálja a fantáziámat. :)

    VálaszTörlés
  19. Hűűű, valamiért két nap késéssel olvasom a bejegyzést. :D Nekem ez a bőrápolási rutinom, http://www.szepsegreceptek.hu/amitol-a-borod-szep-lesz/borapolasi-rutinom/ Most már én is hasonló profizmussal állítom össze a bőrápolási rutinomat, neked is köszönhetően, de nem egyszerű, még mindig nem találom tökéletesnek. Ez a cikk most nagy segítséget és kezdőlöketet adhat azoknak, akiknek még nincs profi rutinjuk, jó kis "dióhéjas" összefoglaló a legfontosabbakról.
    Bocs a kekeckedésért, de én annyival kiegészíteném a fentieket, hogy kerülendő összetevők bőven vannak mindenkinek, nem csak a rosaceásoknak, én pl. a denat. alcoholt az INCI elején senkinek nem ajánlanám, még akkor sem, ha rezisztens a bőre, az illatanyag is necces.
    Most már nagyon sokszor megdícsérik, hogy milyen szép a bőröm, és végre valahára elkezdtek halványodni az aknés állapotból maradt foltok. Ilyenkor mindig eszembe jutsz. ;) Hát türelem azért kellett hozzá a sok tanulás és utánajárás mellett... Szerintem nyárra leszek pattifolt-mentes, nem csak pattimentes, viszont nyáron eddig mindig rosszabbodott az akném, nem szereti sem a meleget, sem a napot, sem a folyamatos hámlasztás hiányát. Amin ki vagyok borulva még mindig, hogy az Aknefugot kivonták a forgalomból, most van még egy e-bayen lőtt Paula's Choice BP krémem, lassan fogy nálam, fél évig is kitart egy tubus, de aztán mi lesz? Most, hogy idei fogadalmamban szerepel, hogy ezután csak cruelty-free termékeket veszek, (kivétel gyógyszerek, gyógyszernek minősített krémek, mint az Aknefug volt) még nehezebb a dolgom. Bár a másik oldalon nem volt nehéz ilyen döntést hozni, miután utánaolvastam az állatkísérleteknek.

    A PC termékeket egyre jobban megszeretem, most már több is a bőrápolási rutinomban van, és ő legalább cruelty-free is. Árérték arányban nagyon jók. Ha majd fogyóban vannak a krémjeim, biztosan kipróbálok még egy pár PC-t, eddig csak a szérumjait és a hámlasztóit próbálgattam, de azokból többet is nagyon megszerettem. Melyik hidratálóját és fényvédőjét ajánlanád kipróbálásra nekem? Köszi előre is. :)

    VálaszTörlés
  20. Még az is érdekelne, hogy milyen alapozót/BB-t használsz. :)

    VálaszTörlés
  21. Még nem hallottam a márkáról, de rákerestem, biztosan jó lehet.
    Ha a Kanebo nem lenne olyan drága még most is azt használnám, de amíg szereti a bőröm a Clarinsot, meg mást addig inkább ezt a kiadást megspórolom.
    Andrea

    VálaszTörlés
  22. Szia! Nem szoktam írni, azért nincs felhasználónevem, de most talán hasznos infóm van. A Heim Pál gyerekkórháznak van saját receptúrájú benzoil-peroxid krémje, érdemes lenne oda kontaktot keresni.

    VálaszTörlés
  23. Tökre szeretlek titeket, napi "táplálékom" a Krémmánia, a blog is nagyszerű, de ezt a rutin szót muszáj nekünk magyaroknak használni a "gyakorlat", "szokás", "menetrend", "napirend" helyett? Biztos van még más jó szó is, csak keresni kell. Magyarul ráadásul nem is pont ezt a tevékenységet takarja, hanem hogy valaki valamiben jártasságot szerzett. Olyan döccenős így. Hagyjuk meg a routine-t az angolul beszélőknek, ne utánozzuk őket, mi magyarok vagyunk. Remélem, nem haragszik meg senki ezért, hogy szóvá tettem. :)

    VálaszTörlés