BLOGKERESŐ

2014. január 12., vasárnap

Mit érdemes venni: BB vagy CC krémet?

Mind tudjuk a híres BB krém sztorit. Igaz, sokan úgy, hogy Ázsiából származik a "csodakrém", pedig az alapterméket eredetileg Németországnak köszönheti a világ, csak épp Ázsia kapta fel és fejlesztette tovább elsőként.



A BB-ket a kelet-ázsiai térségben először Blemish Balmnak, vagyis csúnyán magyarítva "hiba balzsam"-nak nevezték, de végül a Beauty Balm, vagyis a "szépségbalzsam" név ragadt rajta ezeken a típusú mindentudónak beállított termékeken, mégpedig azért, mert Nyugat-Ázsiában és a második legnagyobb célországban, Amerikában a 'blemish' szó pattanást jelent, a BB krémek többsége pedig ponthogy nem segít pattanásos bőrön, ezért a félreértések elkerülése végett az első tag a 'beauty'-ra módosult.
A CC, vagyis a Color Correct krémek pedig kicsit sem titkoltan a BB sikerének hagyományát szerették volna tovább vinni, a BB-knél erősebb fedéssel kecsegtetve.

Mi a különbség köztük?
Az ázsiai BB krémek egy mezei alapozónál több antioxidáns és bőrvilágosító összetevőt tartalmaznak, és szinte már jellegzetesen magas a titán-dioxid (Titanium Dioxide) és a cink oxid (Zinc Oxide) tartalmuk, aminek egyébként a magas, fizikai fényvédő tulajdonságukat köszönhetik. Az európai BB-knél gyakran szebb és terjedelmesebb INCI ellenére a reggeli bőrápolási rutint nem lehet velük rövidebbé tenni, a bőr előkészítése (előhidratálás, szérum...) sajnos az ázsiai BB krémekkel sem bliccelhető el.
A Krémmánia legjobb ázsiai BB krémei
Az európai BB-k többségének a tudása általában csak egy fényvédőt (néha még azt sem eleget) tartalmazó színezett hidratálóéval ér fel, néhány kicsivel jobban fedő kivételt nem számítva. Sőt, Paula Begoun szerint sok esetben érdemesebb egy jó széles spektrumú fényvédőt tartalmazó színezett hidratáló mellett dönteni, mint európai BB mellett - szerinte a például a Bobbi Brown színezett hidratálója kenterbe veri a legtöbb európai BB-t.
A Krémmánia legjobb európai BB krémei

A CC krémeknek már a neve is árulkodó - color correct, vagyis a fő skillje a bőr színkorrekciója, szóval a legtöbb cég lényegében csak magasabb pigmenttartalmat adott a BB-jének, és kiadta CC néven. Paula Begoun szerint bár a CC-k ugyanúgy rendelkeznek több-kevesebb napvédelemmel, a jótékony összetevőket pedig vagy bennhagyták, vagy már ki is spórolták az elődjeikhez képest, de túl sok plusz dolgot már nem pakoltak bele.

A Krémmánia legjobb CC krémei

Melyiket érdemes megvenni?
Annak ellenére, hogy túl nagy forradalmi újítás nem történt, azért születtek nagyon jó kis BB és CC  krémek is, viszont semmiképpen sem lehet egyértelműen azt állítani, hogy jobban megéri ázsiai BBt, európai BBt vagy épp CC-t venni, mint alapozót vagy színezett hidratálót. Igazából a vásáslásnak sem érdemes úgy nekiállni, hogy előre eldöntitek, hogy akkor most mindenképpen valamilyen duplabetűs csodakrémet akartok venni, hanem inkább úgy, hogy az alapozók és a színezett krémek plusz alternatíváiként tekintetek rájuk. Végülis jó, hogy vannak, mert nagyobb a választási lehetőség :)
A legjobb, ha elsősorban azzal vagytok tisztában, hogy mit vártok el - ha a színezett hidratálónál picit erősebb fedést, akkor az európai BBk közt érdemes mazsolázgatni, ha pedig alapozóhoz hasonló fedést akkor az ázsiai BB-k többsége és a CC krémek nyújthatnak megoldást. És természetesen semmiképpen se hagyjátok figyelmen kívül, hogy a bőrtípusotok szerint válasszatok!
És persze a legfontosabb: vásárlás előtt mindenképp érdemes végigböngészni Krémmánián a BB krémekhez és a CC krémekhez írt tapasztalatokat, hogy megtudjátok, az adott termék hogyan viselkedik a hozzátok hasonló bőrtípussal rendelkező krémmániások bőrén.


Ti milyen CC/BB krémet használtok?

26 megjegyzés:

  1. Huppsz! 5.sor közepe: "Nyugat-Ázában".

    VálaszTörlés
  2. Nemrég látom csajok,hogy létezik már DD(Dynamic Do-All vagy másnéven Daily Defense) és EE (Elemental Emulsion)! Nemsokára szerintem bővíthetitek a blogbejegyzést ezekkel is.:-) a legjobban viszont az érdekel,hogy vajon meddig mennek el? Mármint az Abc-ben?:-)

    VálaszTörlés
  3. Hát, ha már van EE is (én DD-ig jutottam..), akkor szerintem Z-ig :D

    VálaszTörlés
  4. Makeupplázán már megjelent az első DD-krém, úgyhogy kísérletezők, előre! :)
    Én Helia-D CC-t használok, és nagyjából meg vagyok vele elégedve. Alá kell hidratálni ebben a hideg időben, de nyáron meg minden lefolyik a fejemről... nem egyszerű :) őszintén megmondom, én reggel csak feldobok egy krémet meg egy alapozót és már rohanok is. A szérumozást, és egyéb időigényes dolgokat estére tartogatom.

    VálaszTörlés
  5. Natalka,segíts nekem légyszi! Nem tudok dönteni Hélia CC szín ügyben! Attól félek,hogy a normál már túl sötét lenne,írták többen is,hogy sötétebb,mint a bb. A BB világosa,viszont nekem túl világos volt! A normál BB is határeset volt,abba már szerintem egy sötétebb,már túl sötét lenne!

    VálaszTörlés
  6. Ja igen, nekem a CC krém legvilágosabbja sajnos sötét... :( Most nem vagyok otthon, de holnap lefotózom neked a Normál BB-t és a Világos CC-t, és töltök fel ide képet, hogy lásd a különbséget!

    VálaszTörlés
  7. Szerintem most már oly mindegy, hogy az ember lánya bb-t, cc-t, vagy épp alapozót vesz, de annyi ilyen kérdést kaptam, hogy már én is írtam erről egy blogbejegyzést. :) Mindegyiknél lehet találni gyengén és erősen fedőt, mindenféle színűt, fényvédőset, és mindenféle bőrrre valót. Szerintem ez mostanra csak egy marketingfogás lett, én változatlanul INCI, és persze szín alapján választom ki, hogy mit veszek, de az nem érdekel, hogy mi van a tubusára írva már rég. :) Persze azt én is várom, hogy a DD-k és az EE-k is elárasszák a piacot, nehogy valamiből kimaradjunk. :D

    VálaszTörlés
  8. Na ez engem is érint erősen. :D
    Wish, holnap hánykor teszed fel a képet? Utána mennék megvenni. :D

    VálaszTörlés
  9. Itt van lányok :) Ahogy elnézem, a CC leginkább abban már, hogy sárgás tónusa van.

    VálaszTörlés
  10. Itt van lányok :) Ahogy elnézem, a CC leginkább abban más, hogy sárgás tónusa van.

    VálaszTörlés
  11. Itt van lányok :) Ahogy elnézem, a CC színe leginkább abban különbözik a BB-től, hogy sárgásabb tónusa van.

    VálaszTörlés
  12. Itt van lányok :) Ahogy elnézem, a CC színe leginkább abban különbözik a BB-től, hogy sárgásabb tónusa van. :)

    VálaszTörlés
  13. Itt van lányok! :) Ahogy elnézem, a CC színe leginkább abban különbözik a BB-től, hogy sárgásabb tónusa van.

    VálaszTörlés
  14. Timea Koza-Ondok2014. január 13. 10:08

    Én először CC-t használok (TonyMoly Pure Aura), majd ezután Skin 79 snail. A kettő együtt tökéletes!

    VálaszTörlés
  15. Timea Koza-Ondok2014. január 13. 10:12

    Az én CC krémem először fehér, majd a felkenés hatására "igazodik a bőrömhöz" :) Fedni, nem fed, viszont sokkal szebb lesz tőle a BB krém

    VálaszTörlés
  16. Wishes,nagyon köszi! Most meglepődtem!:-)

    VálaszTörlés
  17. Kösziköszi! :D
    Annak alapján, amit látok, már tudom, mi lesz: ott fogok szerencsétlenkedni előtte a boltban és lehet, hogy kétszer is megjárják majd a kosaramat árnyalatonként, mire beállok majd a sorba :D

    VálaszTörlés
  18. Szia!
    Biztos,hogy én vagyok lemaradva, de hol írtál blogbejegyzést?:) Itt a KM-en is élvezettel olvasom az értékeléseidet, úgyhogy ha van blogod, szívesen megnézném. :)

    VálaszTörlés
  19. http://www.szepsegreceptek.hu/

    VálaszTörlés
  20. Nekem BBjükből a normál volt meg, de az sötétnek bizonyult, ezért a CCből már a világosabbat vettem (pont ezért, mint ami a képen is látszik :)). Szerintem baj nem lehet, ha megveszed a világosabbat, én inkább ezt ajánlom, mert ez a kisebbik baj (mint sötétre alapozott fejjel mászkálni- szerintem az a rosszabb :))) Meg amúgy is, ha eldolgozza az ember, meg rádob egy kis transzparens púdert, akkor úgyis idomul a bőrszínhez.
    Natali, ha nem válik be, akkor feldobod ide az eladó cuccokhoz! ;)

    VálaszTörlés
  21. Huuu, nem akarok reklamfeluletet csinalni a kmbol, de a googlebe beirod a nevemet megtalalsz. :)

    VálaszTörlés
  22. ajjaj, lentebb válaszoltam csak :)
    Jó lenne, ha raknának ki tesztereket, h lássa az ember lánya, h mire költi a pénzét!
    De szerintem vékonyan felkenve tökéletesen idomul a világosabb CC a bőrömhöz. (csak hát ugye minden bőrszín más :/ )

    VálaszTörlés
  23. Először a BB-vel próbálkoztam, Clinique, Missha, majd Estée Lauder. Szeretem mindet, de a Lauder kicsit sötét és kicsit sárgás az én bőrömhöz. CC-kből csak a Clinique-et próbáltam, szerintem az egy jól sikerült termék, így nem is vettem már más CC-t.

    VálaszTörlés
  24. BB-ből már a drogériák kb egész kínálatát végigpróbáltam (kivéve a high endes és ázsiaikat), a legjobban a Maybelline Dream Freshez ragaszkodom (sokan lehúzták, de nekem érdekes módon ez a legjobb) az állaga és a tökéletesen passzoló színe miatt. A legtöbb BB világos árnyalata túl sötét lett, meglepő módon. (Beh, drogériás márkafejlesztők, gondoljatok a Hófehérkékre is, légyszi!) CC-ből eddig a Helia-Dt és a Max Factort próbáltam, a Helia-D világos árnyalata meglepő módon sötét, a Max Factoré pedig pont jó, így az állás egy drogériás BB és CC, de azt hiszem én jól vagyok így egyelőre. :)

    (Bár azért izgatja a fantáziám a sok ázsiai BB krém..)

    VálaszTörlés
  25. Az ázsiai bb krémeket feltétlenül ki szeretném próbálni! :D

    VálaszTörlés