BLOGKERESŐ

2014. március 14., péntek

Vendégposzt: Az ekcéma kezelése + ajánlott termékek

A mostani vendégposztunkat mstindigo írta Nektek!



Mire figyelj, ha ekcémás vagy?

Az ekcéma egy sajnos egyre több mindenkit érintő betegség. Nem gyógyítható, de odafigyeléssel és a megfelelő termékekkel akár tünetmentessé is tehető. Fontos tudni róla, hogy bár nagyon csúnyán tud kinézni, nem fertőző betegség! Többféle típusa is van, amikre most nem térnék most ki, inkább a megoldására törekszem ebben a cikkben. Sajnos az ekcéma a páromat is érinti, így rajta tudtam kísérletezni is, amellett, hogy bújtam a szakirodalmat a témában. Most a saját tapasztalataink mellett a legfontosabb tudnivalókat szedtem Nektek össze, mellyel sokat tehettek a tünetmentes állapotért! Nézzük hát a teendőket! (Ez a poszt nagy segítség lehet akkor is, ha nem vagy ekcémás, „csak” nagyon száraz a bőröd.)

Tiltólista ekcémásoknak
Ne irritáld a bőröd!
Az ekcémás bőr gyulladásban van, ezért tilos irritálni! Figyelj arra, hogy a bőröd mindenhol érzékeny, szóval ha pl. csak a kézfejeden van ekcéma, akkor is a legjobb, ha az egész testeden kerülöd az irritáló anyagokkal való érintkezést, nehogy máshol is belobbanjon az irritáció hatására.

Tisztítószerek 
Elkerülni őket lehetetlen, -hacsak nincs takarítónőd-, de mindig húzz gumikesztyűt, még egy mosogatáshoz is! Ne érintkezzen a bőröd még a természetes tisztítószerekkel se, mert ezek is irritálhatnak! Ha latexérzékeny vagy, a gyógyszertárban van latexmentes gumikesztyű. (Akkor is húzz gumikesztyűt, ha nem kézfejeden, hanem máshol vagy ekcémás, tényleg. Ha ekcémás vagy, mindenhol legyél kíméletes a bőröddel.)

Klasszikus mosószer, illatos öblítő
Sajnos ezek is provokálhatják az ekcémát, ezért érdemes kipróbálnod, mi történik, ha elhagyod őket. Mosószer helyett használj mosódiót, öblítő helyett pedig klasszikus háztartási ecetet, vagy almaecetet. Nyugi, nem lesznek ecetszagúak a ruhák, sőt, még a gépnek is jót tesz, mert az ecet vízkőtelenít.

Irritáló kozmetikumok
Tegyél tiltólistára minden denat. alcoholt, és illatanyagot tartalmazó terméket, mert ezek nagyon irritálnak. Illóolaj is abszolút tiltólistás, minden, ami illatos, nem lesz jó választás. 

Irritáló habzóanyagok
Az orvosok véleménye is megoszlik, hogy melyik habzóanyag mennyire irritáló. Szerintem mindenképpen érdemes kipróbálni, mi történik, ha egy kímélő, illatmentes babatusfürdőre váltasz. Leggyakrabban sodium laureth sulfate (SLES) található habzóanyagként a tusfürdőkben és a samponokban. Normál bőrnél nem szokott gondot okozni, de ekcémásoknál, és érzékeny bőrűeknél előfordulhat. Vannak, akik a szappanra esküsznek, én ezt nem ajánlom annyira, bár tény, hogy ha az SLES (is) provokálja az ekcémát, javulás állhat be egy szappantól. De a szappan ettől még nem túl kíméletes. Legjobb ötlet egy kímélő és illatmentes babatusfürdőt keresni. Vigyázz, attól még, hogy babatusfürdő, vagy akár ekcémás bőrre való speciális tusfürdőként van hirdetve, tartalmazhat irritáló anyagokat, ezért nézz INCI listát.

Forró zuhany és forró fürdő
Ez tovább szárítja a bőrt, ezért forró víz helyett maradja a meleg víznél, és óvakodj a hosszú, 
forró fürdőktől.

Kézmosók, illatos szappanok
A munkahelyedre is vigyél be egy kímélő, illatmentes mosakodót, pl. babafürdetőt kezet mosni. Ne moss kezet mindenféle agyonillatosított kézmosóval, szappannal. 


Legyetek nagyon-nagyon kíméletesek a bőrötökkel! Az ekcémás bőr extra odafigyelést igényel. Sőt, a fentiek betartásából egy normál bőrűnek is csak előnye származik, én nem vagyok híve a rezisztens bőr irritálásnak sem. Ha nem is vagy ekcémás, „csak” nagyon száraz a testeden a bőr, a fentiek betartása megér egy próbát.

Az ekcémás bőr mindenképpen érzékeny is, ezért hasznos lehet még Apolkának ezen cikke!


Milyen kozmetikumokat használj ekcémás bőrre?

Szteroidos krémek – igen, vagy nem?
Mindenki hallott már a szteroidos krémek szörnyű mellékhatásairól, pl. elvékonyítják a bőrt, foltos lesz a bőr, stb. Nem mondanám azt, hogy a legjobb megoldás a szteroid, de sajnos van, hogy tényleg muszáj. A párom is használt az elején szteroidos krémet, ami szépen – és nagyon gyorsan – levitte a gyulladást, és utána odafigyeléssel nagyon szépen tünetmentesen tudtuk tartani, a fentiek betartásával. De ha tényleg csúnyán fellángol az ekcéma, mindenképpen jó ötlet ellátogatni egy bőrgyógyászhoz. (Ne felejtsétek, sem én, sem a KM nem pótolja súlyos bőrbetegségek esetén a bőrgyógyászt!)

Milyen termékeket használj?
  • Kímélő babakozmetikumok
Szerintem vannak jók olcsón a DM-es Babylove és a Rossmannos Babydream termékek között, amiket használhatsz testápolónak, tusfürdőnek. Figyelj rá, hogy milyen habzóanyag van benne, lehetőleg SLES-, és illatmentes legyen.
  • Balea Handkonzentrat
Ez egy olcsó és jó kézkrém, amit bátran használhatsz bárhova a testeden, nem csak kézkrémként. Kis kiszerelése miatt praktikus táskába bedobós darab, és a KM-es véleménye szerint nem csak nekünk vált be ekcémára, hanem másnak is.
  • Emolium termékek
Ezek nagyon beváltak még, és még más KM-es véleményezőknek is. A tusfürdőjét annyira nem ajánlom, viszont a hidratáló krémei szerintem szuperek. A „special” feliratú termékei zsírosabbak, mint a sima „cream” feliratúak. Létezik 75 ml-s krémje, és 200 és 400 ml-s testápolója is. Az INCI-k nagyon hasonlóak, mi többet is próbáltunk. Ekcémára szerintem a special-t érdemes megvenni, mivel zsírosabb, de a KM-es véleményeknél sokan a simára szavaznak.
  • Paula’s Choice termékek
Paula híres arról, hogy csupa gyengéd, irritáló anyagoktól mentes terméket gyárt, így érdemes kipróbálni a termékeit. Paula's Choice Clinical Ultra-Rich Soothing Body Butter testápolónak lélegzetelállítóan szép az INCI-je, ekcémás bőrre kifejezetten ajánlott.

  • Stiefel Laboratories
Az A.I lotion, A.I krém és a DMS krém is megérhet egy próbát, ha ekcémás vagy. Kímélő termékek, és jók a vélemények.
  • Fizikai fényvédő
Az ekcémások sem feledkezhetnek meg a fényvédelemről! Kémiai fényvédő érzékeny bőrre nem javasolt, csak fizikai. Jó fizikai fényvédőket itt találsz, de csak olyat válassz, ami biztosan denat. alkohol és illatmentes!


Ugyan van, akinek bevált rá a sima sheavaj, én inkább azt ajánlom, hogy keress sheavajat is tartalmazó krémet. (Többségében az általam ajánlottakban is van.) Önmagában viszont nekünk nem vált be, és fura is nekem, ha valakinek jó, mert ekcémás bőrnél a hámréteg víztartalma kritikusan alacsony, ezért a legjobb elvileg az, ha a vizet is visszapótolja a krém, magyarán olyan terméket választasz, amiben az INCI úgy kezdődik, hogy water/aqua (víz). A házilag készített sheás krémeimet is szereti a párom ekcémás bőre, de ezeknek is a 70%-a víz.
Bár a „természetes megoldás” és hasonló szlogenek nagyon csábítóak lehetne arra, hogy ez kell az érzékeny bőrödnek, a legtöbbjükben van illatanyag és denat. alkohol, ami szigorúan tilos! Figyelj arra, hogy a természetes illatanyagok és illóolajok is irritálják a bőrt, ezért NE használj ilyen terméket.


Nektek van jól bevált megoldásotok ekcémára?

16 megjegyzés:

  1. Nagyon hasznos poszt, köszönjük! Esetleg samponból tudtok olyat ajánlani, ami SLS (és társai)-mentesek?

    VálaszTörlés
  2. Tyű Ildi, ez már-már életmentő volt! A páromnak -még időpontot kell kérni a bőrdokinkhoz-, de majdnem biztos, hogy a pár pici vörös hámló pötty a testén különböző helyeken (nyak, lábszár,alkar, has) ettől van. Bár babafürdetőzünk, aztán kiderül mit mond a doki. Amúgy így hétvége előtt nem tudtam hirtelen milyen krémhez kapni, és a totes meer kézkrémjét adtam oda, hogy azzal kenegesse a pöttyeit... :/ Szegényke, imádja a hosszú forróvizes zuhanyzást... :(

    VálaszTörlés
  3. Nekem csak a jobb kezemen jön ki néha néha. Pár hónapja nagyon belobbant, akkor vettem meg az exxema repair-t. Elég drága, de ez legalább segít 3 nap alatt.Sose tudom meg mitől jön ki.

    VálaszTörlés
  4. Igen, az ekcéma a legvalószínűbb... :( Köszi a tippet!

    VálaszTörlés
  5. Sajnos a FIN-ban is van ALS, de én is ezt használom (az aloe verásat). Már kesztyűben kell hajatmosnom, mert rögtön kijön az ekcáma az ujjaimon minden sampontól és tusfürdőtől (ezt nem használok, de sampont muszáj!) Gyanítom, hogy a szulfátok miatt, mert mindegyikben van.

    VálaszTörlés
  6. Valamilyen habzóanyag sajnos mindegyikben van, de én írtam is, hogy nem vagyok ekcémás.Amúgy igaz lehet a gyanúd. És a Balea Med Sensitive sampont vagy esetleg babafürdetőt mint sampon próbáltál már?

    VálaszTörlés
  7. Az egyik barátnőmnek is durva ekcémája van, neki ez vált be:
    http://kremmania.hu/kremek/schauma-baby-sampon-tusfurdo

    VálaszTörlés
  8. Ez nagyon hasonlít a rossmann-DM saját márkás babatusfürdőire, el tudom képzelni, hogy tényleg jó. :)

    VálaszTörlés
  9. Nalunk a kisfiam volt csecsemo koraban ekcemas. E45 Itch Relief Cream-et angol ismeros ajanlotta, ott 8-10 font egy tubus krem. Nalunk hasznalt, es az ismeroseim is elegedettek voltak, akiknek tovabb ajanlottuk. Ugy emlekszem Ureas hatoanyagu.

    VálaszTörlés
  10. Én nemrégen vásároltam egy olyan sampont, mely tökéletes. Ez a Khadi Hibiszkuszos samponja. Ebben nincs SLS és elvileg más "méreg" sem. Nekem ugyan a fejbőröm nem ekcémás, de érzékeny, viszketeg, és nekem nagyon bevált. Egyetlen hátránya az ára. :-7 Sajnos emiatt nem használom minden mosáskor..

    http://kremmania.hu/kremek/khadi-ayurvedikus-sampon-hibiszkusz

    VálaszTörlés
  11. Fruzsi, próbáld ki ezt a sampont, ebben nincsen szulfát, hátha tolerálja a bőröd :)
    http://kremmania.hu/kremek/medinatural-teafa-sampon .

    VálaszTörlés
  12. Nem tudom,hogy működik ez , de nekem a sheavaj rendszeres használata, az arcomról és a kezemről is "eltüntette" az ekcémát. Elgondolkoztam azon amit írtál és megnéztem még egyszer,hogy tényleg tiszta sheavajam van-e, és igen. Azt hiszem akkor én pont mázlis vagyok?!

    VálaszTörlés
  13. Meg az is lehet, hogy az ezelőtt használt cuccaid is provokálták az ekcémát. :)

    VálaszTörlés
  14. Sziasztok! Nekem a shea vaj vált be a legjobban, viszont gond hogy hogyan és mit adjak hozzá hidratáló anyagot, mert így magában nem hidratál olyan jól. Van esetleg házi hidratálókrém recept amihez shea vajat lehet adni? Köszi
    ó

    VálaszTörlés
  15. Akinek aktuális, itt egy új, gyönyörű incijű Uriage termék, ekcémára is!
    http://kremmania.hu/kremek/uriage-xemose-krem-szaraz-nagyon-szaraz-borre

    VálaszTörlés
  16. Aveeno Eczema Therapy Moisturizing Cream (Aveeno) Nagyon jó krém ekcémára, ha valaki szeretne írjon.

    VálaszTörlés