BLOGKERESŐ

2014. május 9., péntek

Mire jó az antioxidáns a kozmetikumokban?+TOP termékek

Az első felmerülő kérdésetek az antioxidánsokkal kapcsolatban az lehet: mire is jók ezek az összetevők valójában? Vajon miért hallani annyit mostanában róluk?



Mik is azok az antioxidánsok?
Apolka már írt róla korábban, hogy bár a meglevő ráncokat már nem igazán lehet velük eltüntetni, a bőröregedést a fényvédelmen kívül talán a leghatásosabban antioxidáns összetevőket tartalmazó készítményekkel lehet lelassítani. Ez a tulajdonságuk annak köszönhető, hogy hatékonyan küzdenek a kollagénromboló szabad gyökök ellen (ennek a folyamatáról itt olvashatsz részletesebben), amik főként teljesen természetes élettani folyamatok részeként és a napsugárzás hatására keletkeznek a bőrben.

A leghatásosabb antioxidánsok
Ahogy öregszünk, csökken a bőrünk antioxidáns védelme, ezért kívülről érkező antioxidánsokra van szükségünk, amik segítenek a bőr meglevő kollagéntartalmának megőrzésében, azaz a ráncok kialakulásának késleltetésében.

A KrémMánián rengeteg antioxidáns összetevőt találhattok, az összetevőlistákon (INCI) a kis "a" betű jelzi őket. Viszont nem mindegyik  egyforma, vannak kiemelten hatásosak, illetve olyanok, melyek nem csak a bőr kollagéntartalmát védik, hanem egyéb hasznos tulajdonságokkal is bírnak.

Néhány különösen figyelemre méltó multi-funkciós antioxidáns:
E-vitamin (TocopherolTocopheryl Acetate) Az E-vitamin az egyik létező legjobb antioxidáns fajta, ami védi a bőrt az UVB okozta károktól, és segít a bőr védőrétegének fenntartásában. (Network antioxidáns az A-vitaminnal és a C-vitamminnal.)
C-vitamin és származékai A C vitamin és származékai (ha egy összetevőben szerepel, hogy ascorbic vagy ascorbyl szó, akkor az C vitamin származék) az egyik legsokoldalúbb antioxidánsok - a bőröregedés késleltetésén kívül segítik a bőr kollagénszintézisét, és hatásosak a pigmentfoltok ellen is. (Network antioxidánsok az  E-vitaminnal és a ferulic savval).
Zöld tea levél kivonat (Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract) A zöld tea levelének kivonata nem csak kiváló antioxidáns, de nagyon hatásos gyulladáscsökkentő összetevő is. Érzékeny bőrre szuper választás.
Coenzime Q10 (Ubiquinone) A Niveának köszönhetően híres Q10-koenzim fontos szerepet játszik a sejtek energiatermelésében és a zöld tea levelének kivonatához hasonlóan gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ezért gyakran találkozhatunk vele acnés bőrre szánt kozmetikumokban.
Szőlőmagkivonat (Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract) A szőlőmagjának kivonata kiváló antioxidáns, és segít megvédeni a bőrt a napsugárzás okozta károktól. Ezenkívül sebgyógyító, bőrvédő hatása is van.
Mikor a KM-et bújjátok új termékek után kutatva, érdemes nem csak 1-1 antioxidáns összetevőre vadászni, hanem inkább többre és minél hatásosabbra. A több már csak azért is jobb, mert bizonyos antioxidánsok segítik egymást - ezeket hívjuk amúgy  hálózati vagy network antioxidánsoknak. Ezt úgy kell érteni, hogy az önmagában is hasznos C-vitamin például E-vitaminnal és a ferulic savval alkot híresen jól működő hármast.


Miben legyen antioxidáns?
Az antioxidáns olyan dolog, amit nem csak kenni, de enni is jó, mivel kívül-belül fiatalon, egészségesen tartja a bőrt. Utóbbi esetben elsősorban bizonyos gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával vagy étrend-kiegészítők formájában vehetjük magunkhoz, kívülről pedig kozmetikumokkal juttathatjuk őket a bőrbe.

Kozmetikumok terén érdemes a bőrápolási rutinunkat úgy összeállítani, hogy ne csak egy antioxidáns összetevőt tartalmazzon, hanem minél többet, és minél nagyobb koncentrációban! Több kutatás is kimutatta, hogy hatásosabb egy "antioxidáns-koktél", mint ha csupán egyetlen antioxidánsra hagyatkoznánk.

A legjobb, ha szinte minden kozmetikumunkban van több-kevesebb antioxidáns, de különösen hasznos például egy antioxidáns szérum illetve ha a fényvédőnkben a napvédő összetevők mellett antioxidánsok is vannak, mivel növelik a fényvédelem hatékonyságát.

Végül pedig egy kis technikai jó tanács: ha lehet, antioxidáns tartalom esetén kerüljük a tégelyes kiszerelésű termékeket, mert ha felnyitást követően egy ilyen típusú krém szabadon érintkezik a levegővel, az antioxidánsok hatékonysága nagy valószínűséggel csökken!


Magas antioxidáns tartalmú termékek

Az átlagosnál egy kicsit több utánajárást igényel olyan terméket találni, ami több féle, nagy mennyiségű és hatásos antioxidáns összetevőt tartalmaz, ráadásul nem tégelyes, hanem tubusos kiszerelésű is. Még nehezebb a dolgunk, ha alacsonyabb árfekvésű termékek között mazsolázgatunk, mivel az antioxidánsok sajnos nem olcsó összetevők, ezért inkább a magasabb árkategóriába tartozó termékek közt lelhetünk rájuk.
A Krémmánia antioxidáns-kedvencei egyértelműen a Paula's Choice antioxidáns szérumai - a Resist Super Antioxidant Concentrate Serum nagy mennyiségben tartalmaz hasznos antioxidánsokat, többek közt a C-vitamin-E-vitamin-ferulic sav alkotta szuper antioxidáns triót.
A legtöbb antioxidánssal dolgozó, itthon is könnyen hozzáférhető márkáknak az Estee Lauder és a Clinique számít. A Clinique kínálatában például a zsíros és száraz bőrre való változatban is kapható éjszakai krém, a Super Rescue Antioxidant Night Moisturizer lehet remek választás, az Esteenél pedig az Idealist Even Skintone Illuminator Szérum. A MAC arcápolási vonala is figyelemre méltó még ilyen téren, gyönyörűek az összetevőlisták és tele vannak pakolva antioxidánsokkal.
Végül pedig ahogy C vitaminos posztomnál, itt is meg kell említenem a híres-neves szérumot, a SkinCeuticals CE Ferulicot, ami rengeteg amerikai bőrgyógyász szerint a legjobb ma kapható antioxidáns készítmény, melynek különlegessége, hogy kiemelten magas mennyiségben tartalmaz C vitamint (15%), E vitamint (1%) és ferulic savat.


Ti figyeltek arra, hogy legyen antioxidáns a kozmetikumaitokban?

14 megjegyzés:

  1. Nem . :D
    Pedig folyamatosan arckrémet és sampont keresek, persze sosem találom a megfelelőt. Még mindig ott tartok, hogy miket kerüljek el egy krémben és milyen hatóanyagok legyenek benne. Itt általában igen lecsappan a kínálat- még úgy is, ha egyáltalán nem számít számomra, hogy parabén-vagy szilikonmentes legyen.
    Ha elérkezek ahhoz a ponthoz, hogy van egy jó arckrémem és egy darab hatásos samponom, akkor biztosan fogok erre figyelni. :)

    VálaszTörlés
  2. Ferulic CE-t ezer éve szeretnék, de valami bődületesen drága, 157 dollár!!!
    Az mostani árfolyamon 36 ezer forint!
    Ez túlmutat azon amennyit én egy szérumra hajlandó vagyok áldozni.
    Ha 100%-ig biztos lennék hogy hat, akkor fogcsikorgatva igen, de így?

    A Paula féle C Vitamin Boost-ot is kipróbálnám, de az EU-s országokba nem rendelhető!:(


    VálaszTörlés
  3. Szerintem nagyon fontosak az antioxidáns szérumok, és nagyon klassz cikket írtál róluk! Örülök, hogy néha írsz egy-egy ilyen számomra nagyon üdítő tudományos cikket. :) Nálunk alapvetően nem divat a prevenció, bármiről is legyen szó. A bőrápolás kapcsán pedig a nr. 1 anti-aging a fényvédő, és ha emellett beruházol egy jó kis antioxidánsokkal tuningolt szérumba, nagyon szépen ki lehet azt tolni, hogy megráncosodjunk. Alapvetően a probléma azzal van nálunk, hogy mindenki akkor kezd el ilyenekért kapkodni, amikor már baj van, sajnos kicsit későn kaptam én is észbe, de azért még érdemes volt elkezdenem odafigyelni erre is. Nekem most a PC super-antioxidant széruma van, és ahogy melegszik az idő, zsíros bőrre főleg jók a szérumok, mert hidratálót egyre kevésbé kíván a bőröm, valamivel pedig be kell vinni ezeket a hasznos anyagokat. :)

    VálaszTörlés
  4. Ahh, arra én is nagyon vágyom, mivel a szilikont nekem sajna nem tűri a bőröm, minél könnyedebb egy szérum, hidratáló én annál boldogabb vagyok. Amerikán kívül is élnek szilikonra érzékeny egyedek. Nem is értem... :( E-bayen meg ugye ki tudja h tényleg azt kapjuk e amit...

    VálaszTörlés
  5. Én ezt használom és elképesztően jó! És nincs benne szilikon sem. http://kremmania.hu/kremek/mad-hippie-vitamin-c-serum

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, ha van időm, szívesen írok ilyen jellegű posztokat :)

    Bezony, a megelőzés... Egy barátnőm fejébe sem tudom beleverni, pedig nagyon szeretném végre :(

    VálaszTörlés
  7. Én egyszer kérdeztem ezt Apolkától, mikor PC BP-s lotiont akartam venni, és azt mondta, hogy a PC-ket nem hamisítják, azt bátran rendelhetek onnan is. Ha ez esetleg megnyugtatna. :) Amúgy az OST-nak van még egy jó C-s széruma, a krémesen szép az élet blogon írt róla Odil nemrég.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép az INCI! Bocs, az offtopicért, de valakinek hasznos lehet. Én most rendeltem először iherbről, és 2 napja dobta be a posta az értesítőt, hogy valljam be az értékét, számlával bizonyítva, mert 22 EUR-tól ÁFát, 150 EUR-tól meg vámot és áfát is kell fizetni. Amúgy kb. 50 Eur-ért rendeltem, és eddig mindenkitől azt hallottam, hogy ilyen összegért nem szoktak rá semmit tenni. Szóval aki onnan rendelne, számolhat azzal, hogy az áfát ki kell majd fizetnie rá. :( Na meg azzal, hogy a postánál áll a cucca, 30-án érkezett Magyarországra a nyomkövetés szerint,5-én kaptam róla értesítőt, és persze még semmit nem válaszoltak a továbbküldött számlámra. :( Ja, és 18-án rendeltem, az azért idegesítő, hogy egy hónap, mire megkapom. Ha újra rendelnék, akkor tuti összeállnék valamelyik barátnőmmel, és kifizetnénk közösen a 22 dolcsis DHL-es szállítást, úgy 4 nap alatt itt van, és 1-2 nap max. a vámügyintézés, és nem a postával kell ügyet intézeni, mert ez utóbbi agybaj...

    VálaszTörlés
  9. Én most rendeltem, a SkinCeuticals-tól egy C vitaminos szérumot, Serum 10 AOX+, ebben 10% C vitamin van és ferulic sav. Kicsivel olcsóbb mint a CE, de remélem nem annyival rosszabb:-) Viszont ezt a cuccot hűtőben kell tartani, ami kényelmetlen, ismerve magamat, a reggeli rohanásban, több mint valószínű elfelejteném használni, így vettem egy mini hűtőt a fürdőszobába, a férjem szerint őrült vagyok, szerintem csak előrelátó:-) Hmm... milyen jó lesz nyáron a hűvös kencéket használnom!

    VálaszTörlés
  10. Off. Igen, sajnos így van, ezek a hatályos vámszabályok. Nekem szerencsém volt, mert eddig csak egyszer ragadt fent így csomagom, az után ki kellett fizetnem a 27% áfát. De ettől függetlenül imádom az iHerbet, mert olyan krémekhez, dolgokhoz is hozzájuthat az ember, ami itthon vagy nem elérhető, vagy pofátlanul drága.

    On. A szérum pedig tényleg kedvenc!!! :)

    VálaszTörlés
  11. Néztem az OST szérumát is, de az sajnos tele van alkohollal, szóval egyelőre maradok a Mad Hippienél.

    VálaszTörlés
  12. Hűűű tényleg, hogy nem vettem észre?? Elég gáz. :S

    VálaszTörlés
  13. Amióta Krémmániázok, azóta elég tudatosnak mondható a bőrápolásom. Így a hatóanyagokra is nagy hangsúlyt fektetek, többek között az antioxidánsokra is. 4 ilyen szérumomot próbáltam, a BRTC C vitaminosát, a Lauder Idealist szérumot, illetve két PC szérumot, az OST még a szekrényben pihen. Konkrét eredménye ezeknek csak hosszútávon lesz, én a megelőzésben hiszek. Ránctalanítani legfeljebb csak átmenetileg tudnak a csodaszerek, sajnos tartós megoldásnak csak a szike marad... De azt nem szeretném igénybe venni, így vigyázok a bőrömre, amennyire lehet. Természetesen fényvédőzök is, és belülről is támogatom E és C vitaminnal.. :)

    VálaszTörlés
  14. Igen, figyelek rá, hogy az aktuális, esténként használt szérumomban legyen, valamint a PC Resist Super Light Daily Wrinkle Defense spf30 nappali krémben is van, amit egyébként is nagyon szeretek. Két hete elkezdtem még a PC Ultra-Light antioxidáns szérumát is kenegetni reggelente, egyelőre két kis deluxe mintát szereztem be KM zsibvásáron belőle, majd meglátom van-e annyira hatásos, hogy megvegyem nagyban. C-vitaminos szérum ügyben most éppen keresőfélben vagyok, a PC Boostert én is szívesen kipróbálnám, de húzós az ára, a 20 ml 13 ezer körül jön ki eBayről (és ha még esetleg fennakad a vámon, akkor plusz ÁFA és vám...).

    VálaszTörlés