BLOGKERESŐ

2014. november 18., kedd

Megéri ikonikus arcápolási termékekbe befektetni?

Az előző posztomban megígértem, hogy legközelebbi alkalommal elhozom Nektek azokat az ikonikus bőrápolási termékeket, melyek világszerte vezetik az eladási listákat, és annak is utánajártam, hogy vajon jogosan aggatták-e rájuk az ikon jelzőt, vagy inkább már csak egy öngeneráló folyamatnak tudható be a sikerük.
.


Tudtátok, hogy az Estee Lauder Estée Lauder Advanced Night Repair-ja volt a világ legelső széruma?
Az ANR-ként is emlegetett, barna üvegcsés, pipettás ikon 1982-ben debütált Night Repair néven, és a célja már a kezdetektől a környezet káros hatásainak semlegesítése, a látható károsodások regenerálása és az újabb károsodások megakadályozása volt. A szérum legutóbb 1 éve esett át egy komolyabb ráncfelvarráson: Hydrolyzed Algin és Propanediol került az összetevők közé, egyúttal több elem is lekerült az összetevőlistáról, többek közt a Retinyl Palmitate, az Arabidopsis Thaliana nevű növényi kivonat  és néhány tartósítószer, színezék is. Az új verziónak pedig jelenleg 3,76 csillagja van Krémmánián, Paula Begoun Beautypediája pedig -ra értékelte - szerintük egyébként hatásában nem történt túl észrevehető változás a korábbi verzióhoz képest. A szérum előnye, hogy illatmentes és szuper keveréke a vitaminoknak és különféle növényi eredetű antioxidánsoknak, de összetételét tekintve azért nem egy öregedésgátló "csodaszer", ebben az árkategóriában vannak nála sokkal effektívebb hatóanyagokat tartalmazó szérumok is. Zárójelben megjegyezném, hogy a vélemények alapján sokan drasztikus változást tapasztalnak tőle (nekem is az egyik kedvencem), szóval szerintem egy próbát mindenképp megér ez az ikonikus szérum, érdemes próbakiszerelésekkel kísérletezni.

Elizabeth Arden az 1930-as években alkotta meg a saját, irritált bőrére az Eight Hour Cremet, mely egy nagyon egyszerű, rövidke összetevőlistával rendelkező krém, mely a bőr gyógyítására, ápolására és védelmére hivatott, amolyan multifunkcionális jóhavanotthon kence. Létezik egyébként illatmentes verziója is, Krémmániás berkekben pedig mindkét verzió elég kedvelt, általában csak az ára miatt szoktatok panaszkodni rá. A Beautypedia inkább csak az átlagos termékek közé sorolja: termék tudása javarészt emollient összetevőkön és az E-vitamin-származékokon nyugszik, a benne levő szalicilsav viszont nem tudja kifejteni a hámlasztó hatását, mivel túl magas a krém pH értéke, így leginkább gyulladáscsökkentőként funckionál. Nem rossz termék, de mindenképp túlárazott, igaz, cserébe elég lassan is fogy.

A Bioderma Sensibio H2O Micellás Lemosója szintén első termék volt a kategóriájában, amit főleg az utóbbi években több márka is lemásolt, de állítom, hogy ennél jobbat senki nem csinált. A lemosó egyébként évek óta a Krémmánia kedvenc lemosója, jelenleg épp 443 szavazatnál és 4,59 csillagnál jár, és ezek után gondolom senkinek sem okoz meglepetést azzal, hogy a Beautypedia is "BEST" minősítéssel illette: nincs benne illatanyag, mely irritálhatná bőrt, és a többi összetevő is kifejezetten bőrbarát, nagyon szépen eltávolít bármilyen sminket - bár a vízálló formulákkal kicsit meggyűlik a baja -, és nem hagy maga után semmilyen maradékot, kellemetlen réteget a bőrön. Kifejezetten jó befektetés egy ilyen termék.

Amerika legnépszerűbb hidratálókréme, a Clinique Dramatically Different Moisturizing Lotion - rövidebb nevén a DDML - is tavaly esett át egy nagyobb változáson, aminek köszönhetően majdnem 2x olyan hosszú lett az összetevőlistája, mint a korábbi verzióé volt, és kapott a neve mellé egy + tagocskát is. Az új verzió egyébként azt ígéri, hogy 54%-al erősíti a bőr védőrétegét és megkétszerezni a bőr nedvességtartalmát. Krémmánián az előd és a mostani verzió is 3 csillag körüli értékeket zsebelt be, és a Beautypedia is csak "átlagos"-ra minősítette, bár az árát jobban megéri, mint a sima DDML, mivel került bele hialuronsav és néhány bőrnyugtató összetevő is. Ugyan ez a Clinique legolcsóbb kréme, korrektül hidratál, biztonságos a formulája és kellemes érzetet nyújt a bőrön, viszont ha igazán profi bőrápolási rutint szeretnétek kialakítani, érdemesebb a Clinique többi - többek közt antioxidáns összetevőkben is gazdagabb -  hidratálókréme között mazsolázni, vagy pedig beszerezni mellé egy jó szérumot.

A Nivea több mint 100 éves Hidratálókréme az olcsó ikonok közé tartozik - könnyű beszerezhetősége és a megszokás miatt (a már anyukám is ezt használta szindróma) borzasztó sok ember fürdőszobai alapfelszerelése közé tartozik. Krémmánián kifejezetten népszerűnek számít - konkrétan ez a KM legnépszerűbb hidratálókréme -, eddig nem kevesebben, mint 694-en véleményeztek, és még így is 4,15-re áll. A Nivea európai változata amúgy sokkal szebb összetevőlistával bír, mint az amerikai, kihagyták ugyanis belőle az alkoholt és a tartósítószereket. Összességében bár vannak ennél "okosabb", összetettebb formulájú krémek is, viszont nagyon olcsó, és sokaknak évek óta jól beválik, legtöbbször valamilyen speciális célra (pl. orr ápolása).

A krémek krémje kétségkívül a La Mer Creme de la Mer, amit tényleg már csak csodakrémként emlegetnek, bár a misztikumának rejtélyére kétségkívül rátesz a pénztárcabarátnak közel sem mondható ára is. Krémmánián jelenleg 3 csillagja van az 5-ből, a hidratáló hatása miatt egyébként kifejezetten szeretni szoktátok, az ára és a jó, de a nem olyan kirívó összetevőlistája miatt már kevésbé. A Beautypedia egyébként elég rossz véleménnyel van a krémről, mivel az összetevőlistája egyetlen különleges elemet tartalmaz, mégpedig az első helyen, azaz a krémben legnagyobb arányban jelenlevő "Miracle Broth"-ot, vagyis egy több hónapig bioerjesztett alga kivonatot, ami a márka állítása szerint csodálatos gyógyító, regeneráló, hidratáló hatással rendelkezik, Paula kutatócsapata viszont sajnos nem talált független kutatást, amely alátámasztaná az összetevő hatékonyságát. A krém ellen szól a tégelyes kiszerelése is (könnyen elszaporodhatnak a krémben a baktériumok és az összetevők stabilitásának sem kedvez).
Ha valamiért ragaszkodnátok a La Mer márkához, a KM-es értékelések és a Beautypediás adatok alapján is érdemesebb inkább a lemosóikat és a sminktermékeiket kipróbálni.


Nektek milyen tapasztalatotok van ikonikus arcápolási termékekkel? Szerintetek érdemes ikonokat venni?

71 megjegyzés:

  1. Az ikonikus bőrápolási cuccokért már sokkal kevésbé vagyok oda mint egy egy felkapottabb sminktermékért. Ez többek között az árkülönbségekből is eredhet, hiszen egy egy komolyabb bőrápolási termék akár több tízezerbe is fájhat, míg pl. egy Naked paletta "csak" 43 Euro... Azért a listából van egy két kedvencem, illetve van némi tapasztalatom velük.. Amit használok, az a DDML (és DDMG, nekem ez főleg nyáron sokkal jobb), de nem használom napi rendszerességgel. A Clinique hidratálói közül amúgy szerintem a Moisture Surge is elég ikonikus, szerintem sokkal többen szeretik mint a sárga krémet, nekem is jobban bevált, valamit a 3 lépés többi tagjával sincs semmi gondom, engem a tonik se bánt, jóban vagyunk.. :D ANR szérumom van nagyban, de szinte mindig csak a mintákat használom, de lusta vagyok és kicsit sajnálom is, mert drága, így inkább olcsó de jó cuccokat kenek magamra (Mizon pl). Persze amikor nyúzott vagyok, akkor én is behisztizek és akkor előkerül ő is.. :) A termékcsaládból mégis nekem inkább a szemránckrém jött be, talán azért is, mert komolyabb barázdáim még nincsenek, így kicsit könnyebb velem a dolga. Ha micellás víz, akkor nekem is Bioderma. Bevallom, a többit még nem igazán próbáltam, ez bevált, nem váltogatok. A kék niveát csak az illata miatt szeretném, de az én bőröm egyszerűen nem tud megküzdeni vele. Ennek ellenére imádok mindent, aminek kék nívea illata van.. (pl. az Aldi régi fehér folyékony szappanja, na az egy az egyben ilyen volt... brühühü, hogy már alig pár helyen kapni). La Mer-ék csodakrémjét akkor se használnám, ha nyernék a lottón. Nekem az a krém a lélektani határon túl van, ráadásul nincs benne semmi olyan összetevő (a rohasztott algától tekintsünk el), amire komolyan felkapnám a fejemet. Az ikonikus vonalhoz még hozzáadnám a Carmex-et illetve az Egyptian Magic balzsamot is, bár fogalmam sincs, hogy milyen múltra tekintenek vissza. Én mindkettőt nagyon nagyon szeretem, az egyiptomi balzsamból most vettem a második tégellyel. Na nem azért, mert olyan sokat kell belőle használni. Hanem mert szétosztogattam a családban, annyira univerzális termék, mindenre jó... :)

    VálaszTörlés
  2. "rohasztott alga" LOL :D
    A DDML-t én is elővettem így télire, de mindig szérumozok, ha ezt használom. A Nivea nálunk a pasim miatt állandó kellék, ő imádja télen kenni vele az arcát, mert állítólag nem fázik úgy kint a bőre tőle.

    VálaszTörlés
  3. Most komolyan. Miért fizessek sokat egy olyan krémért, aminek az összetevői között az első helyen vazelin vagy/meg ásványi olaj áll. Ezektől olcsóbb összetevőt nehezen találni.... Én most egyébként az Estee Lauder szérum koreai "verziójára" vagyok rákattanva, imádom, karácsonyra az enyém lesz <3 :D
    Biodermát használnék, vagyis kipróbálnám, de nálunk nem kapható, így lemondtam róla, de az az egy igen szimpatikus a fenti listáról, annak ellenére, hogy az olajos arclemosás híve vagyok :D
    Köszi a posztot, érdekes volt! :)

    VálaszTörlés
  4. Erre az ikonikus Niveára nagyon mérges vagyok! Anyukám világéletébe ezt használta, amolyan mindenre jó krémnek. Nekem nem mutatta meg a helyes bőrápolást, és kozmetikushoz sem vitt el, mondván, hogy drága... bár honnan is látott volna példát?!
    Most szembesülök vele, hogy igenis oda kell figyelni. Sajnos a közvetlen környezetemben sem akadt olyan barátnő, akitől ezt eltanulhattam volna. Ha kisminkeltem magam akkor leszóltak...úgyhogy sokáig ezt a szépségápolással való törődést nem igazán tudtam hova tenni. Rengeteget nézegetem a Krémmániát az összetevők miatt, mivel nekem sem minden jó a bőrömre. Pénztárca szinten is fontos, hogy mennyit költök erre havi szinten. A legdrágább termékeket nem engedhetem meg magamnak. Az összetevőket látva úgy érzem, hogy sok termék egy kaptafára készül, némelyik a márkája miatt drágább és kevés benne a fontos hatóanyag is, de van 5 csillagra értékelt is majd fele annyiért. Most épp ott tartok, hogy többféle kerül majd fokozatosan kipróbálásra. :))

    VálaszTörlés
  5. Hehe, igen, tényleg jó kis ösztöne volt erre :)) Mostanában gondolkodtam, hogy kersek majd neki egy kicsit könnyebb formulájú cold cremet, mert a Niveát elég szenvedős elkenni nagy területen. Mondjuk most van új tubusos verzió is, de annak még nem láttam sajnos az INCIjét...

    VálaszTörlés
  6. hatóanyagokkal apelláló - ez nem olyan csini. lehet pl hogy x krém ilyen-olyan hatóanyagokkal operál a hatás érdeklében, vagy kicsit mást jelent, ha a krém YX szuper hatóanyagokra apellál(va azt állítja, hogy jól megfiatalít (apellál=folyamodik vmiért, hivatkozik vmire - pl egy védőbeszéd a szánalomra apellál)

    számom-bánom, hogy nem álltam meg, de olyan jól írsz általában, ez meg egy ismétlődő fordulat nálad

    VálaszTörlés
  7. Oké-oké, igazad van, javítom ^^

    VálaszTörlés
  8. Az előző postnál írtam azt, hogy érdekes kérdés ez, de nem gondoltam bele, hogy na akkor a fentiekkel mi is a helyzet :D Mert hogy nekem ezen ikonikus termékek közül semmi sincs meg nagyjából. Oké most kicsit ferdítek, mert Clinique DDML-em éppen van, az őszi neszeszer akciónak köszönhetően, de egyelőre nem álltam neki használni. Szégyen, gyalázat, de képtelen voltam magamnak eddig ikonikus hidratálót venni - legtöbbször ugyanis vész esetén használom csak őket (jelenleg egy Gigit). ANR-em nincs, cserébe van egy Clinique Repairwear Laser focusom, plusz még egy minta, és az elmúlt egy évben összesen ha egy hónapot (najó talán kettőt) használtam. Nem látom a változást, elfelejtettem. Az Estée Laudert meg egyáltalán ki sem próbálnám, ennek a csodaszérumnak a szemránckrém párja ugyanis kis göböket eredményezett a szemem alatti bőrön, vagy hogy is mondjam, plusz kukacokban hámlott le rólam a szilikon (vagy isten tudja, az egész cucc), mikor rásminkeltem volna (alapvetően pedig nincs gondolom a szilikonnal).
    Egyébként ha már muszáj választani, krémből mindenképp natúr vonalon mozognék (sminkből abszolút nem).
    Az arclemosó már más, bár Biodermám itt sincs, cserébe most először a L'oreal micellását próbálgatom, de csak krémes/habos lemosás utáni takarításként. Shiseidora és Clinique-re esküszöm, nem mintha olcsóbban nem lehetne jó arctisztítót kapni.
    Szemkrémek terén meg már jóideje csak Clinique mintácskákat használok, mindig kapok egy újat, mikor elfogyna az előző :D De használtam már Alverde krémecskét is, ugyanezen tapasztalatokkal.
    Megelőzésben hiszek alapvetően: Napvédelem, smink és piszok teljes eltávolítása amint hazaérek, és víz, víz, víz, ami hálisten nekem nem okoz gondot, megvan a napi majd' 3 liter. Enélkül kenhetem magamra a jószagú atyaúristent is, hiába :)

    VálaszTörlés
  9. Melyik az a koreai szérum?

    VálaszTörlés
  10. Az ANR az egyetlen ebben a listában amit nagyon szeretek.
    Wish anyukája és az én anyukám is erre esküszik, kell-e ennél jobb ajánlás? :)))

    VálaszTörlés
  11. Szia Viki! :)
    Engem is nagyon érdekelne az a szérum, ráférne az arcomra :)

    VálaszTörlés
  12. Valahogy az ikonikus arcápolási termékek nem tudnak úgy lázba hozni, mint a sminktermékek. Lehet az a baj, hogy még nem találtam meg ezekből az igazit. Meg bevallom, hogy szívesebben költök vagyonokat sminktermékekre, mert azokban sokat csalódtam már, és kezdek inkább a minőségre törekedni, mintsem a mennyiségre.

    VálaszTörlés
  13. Bizony-bizony, nem hiába az elfogultságom :)

    VálaszTörlés
  14. Ezzel én is így vagyok :) Egy-egy por állagú sminktermék több éves történet, vagyis szó szerint befektetsz mondjuk egy bronzosítóba vagy szemhéjpalettába :)

    VálaszTörlés
  15. Egyébként tényleg furcsa, hogy pont ezek a nagyon alap, olcsó összetevős krémek lettek ikonikussá. Az EL szérum koreai verziójaként erre gondolsz?
    http://kremmania.hu/kremek/missha-time-revolution-night-repair-science-activator



    Azt hiszem ebből van mintám, lassan ideje lenne kipróbálni... :)

    VálaszTörlés
  16. A Missha Time Revolution Night Repair ampoule <3

    VálaszTörlés
  17. A Missha Time Revolution Night Repair, nagyon szeretem. itt írtam róla, ha érdekel: http://www.ohmybrush.com/2014/11/mintamania-missha-time-revolution-night.html :)

    VálaszTörlés
  18. Igen, ez az <3 Próbáld ki mindenképp! :)

    VálaszTörlés
  19. Köszi.. Ilyenem van egy kis 10 ml-es mini ampullával, ráveszem magam és elhasználom végre :-)

    VálaszTörlés
  20. Az ANR-től én sem voltam anno elájulva, a szemkréme meg kiütötte a bőrömet - bár anno így találtam arra az nlc-s fórumra (azok a régi szép idők...), ahol a kencemánia az összetevők kielemzésébe csapott át és rengeteg jó terméket és remek embereket sikerült megismerni. Érdekes módon régen az Idealistot sem bírta a bőröm a sok szilikon miatt, bezzeg most - nem öregszem, ááá, dehogy. A Bioderma nálam is alap, próbáltam más micellásokat de ez volt az etalon. A creme de la mer mintám valamelyik barátnőnél kötött ki, nekem túl tömény volt. Egy időben végigpróbáltam szinte a teljes palettát, Lancome, EL, Clinique, Dior, Chanel, Sisley, etc (akkor még Bobbi Brown és társai nem voltak elérhetők), de a parfümériás választékból egyedül a Shiseido jött be. Illetve a Cliniquenek volt még a Moisture surge extra krémje, ami nagy kedvenc volt, de aztán változtattak az összetételen és az is csak állt a fejemen.
    Próbálkoztam patikai cuccokkal is, azok közül a Bioderma maradt meg nagy szerelemnek, pedig annoaz Avene is nagy kedvenc volt.
    Mindenesetre krémből igyekszem minőségit használni, a jól bevált termékeket (néha elcsábulva valami újra), nem nagyzolásból hanem mert én nagyon sokáig nem kencéztem, uis a drogériás termékek sorra kiütöttek. Elkönyveltem, hogy biztos nálam van a hiba, aztán rájöttem, hogy megfelelő termékekkel kordában lehet tartani a bőrömet - de az nem a Nivea és a Hélia-D lesz. A fene megeszi az én kényes bőrkémet! :))))

    VálaszTörlés
  21. Valahol én is hasonló cipőben járok, mint te - bár anyukám mindig adott magára, de rám különösebben nem erőltette rá a helyes arcápolás-sminkelés csínját binját, inkább amolyan gyengébb alapokat adott, így aztán évekbe telt, mire kitapasztalgattam magamnak a dolgokat. Nem tudom, hogy ezt bánjam-e, mert tini koromban szerintem sokkal csinosabb volt az arcom, de mégsem tudtam kiemelni az előnyös oldalait, viszont valahol meg jó érzés, hogy úgymond önerőmből lettem nő. Szóval ne haragudj a Niveára, az a lényeg, hogy most már tudatos vagy! :)

    VálaszTörlés
  22. Az Arabidopsis thaliana egyáltalán nem értékes, az egyetlen értéke, hogy modellnövénynek használják, főleg a génsebészetben. Szerintem, az hogy benne volt, inkább gyanúra ad okot... főleg, hogy 1982-84 között indult meg a nagy genetikai forradalom. Esetleg, akit érdekel: http://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%BAdf%C5%B1,
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Polimer%C3%A1z-l%C3%A1ncreakci%C3%B3

    VálaszTörlés
  23. Bőrgyógyászati szempontból nagyon jó öregedésgátló hatása van (https://www.truthinaging.com/review/arabidopsis-thaliana), mivel ösztönzi a bőrt a helyes működésre és erős antioxidáns hatása van, sok Clinique krémben még most is benne van, konkrétan az új szérumukban is:
    http://kremmania.hu/kremek/clinique-smart-custom-repair-serum

    VálaszTörlés
  24. Olyan iszonyúan én se vagyok rápörögve amúgy az ikonikus arcápolási termékekre.Oké, a Biodermára rá vagyok, de arra szimplán azért, mert jó, nem a hype miatt. Az Estee szérumot én nagyon szeretem, bevált nálam, évtizedek óta bevált anyukámnál, csak azért nem veszem újra, mert feleannyiért is lehet jó szérumot kapni.
    Örülök, hogy te is a megelőzésben látod a kulcsot, mivel én is :) Mostanában gyakran írogatnak rám a velem egykorú régi barátnők, ismerősök, hogy kezdenek ráncosodni, tudok-e valami jó szemránckrémet (sic!), én meg legszívesebben a legutolsó mondatoddal hárítanám az egész kérdést. Idejében kell elkezdeni a bőrápolást/bőrvédelmet, ha lányom lesz, őt is erre tanítom majd.

    VálaszTörlés
  25. Azta, jó sok krémen túlvagy már :)

    VálaszTörlés
  26. Utánanéztem, valóban volt ilyen feltevés, mivel ebből sikerült először DNS javító anyagot(DNS reparátor enzim) kivonni, de semmilyen tudományos bizonyíték nincsen rá, hogy az ember bőrsejtjeiben bármit is javítana, a 90'-es évek elején le is mondtak róla. Az, hogy a kozmetológia azóta is használja, az meg nem szép dolog tőlük.

    VálaszTörlés
  27. Tudnál nekem forrást küldeni? Mert én végigbújtam az összes hiteles bőrápolással foglalkozó szakblogot, és nem találtam erre vonatkozó felvetést, sőt...

    VálaszTörlés
  28. Magyar Wikipédiára való hivatkozást nekünk a főiskolán tiltják. Ha már okoskodni muszáj, az angolon több értelmet találsz.

    VálaszTörlés
  29. Teljesen igazad van, csak gondoltam a többiek nem biotechből írják a kisdoktoriukat és sokkal fellengzősebb egy kiszuperált cikket küldeni, amit csak én értek.

    VálaszTörlés
  30. DDML volt számomra a tökéletes hidratálókrém, egészen addig, míg várandós nem lettem. Azóta sajnos piros és pattanásos az arcom, azt sem tudom mit kenjek rá, de a DDMLtől csak rosszabb, erre rájöttem. Remélem szülés után visszaáll minden a régi kerékvágásba, mert nincs kedvem újra éveket áldozni a tökéletes hidratáló megtalálására. Egyébkent valahogy minden Clinique cuccal jó barátságban van a bőröm.
    A Nivea tényleg ikonikus és jó is, szerintem van helye minden háztartásban, pont azért, mert multifunkcionális és még a pasik sem idegenkednek tőle :) (A legelső apró ajándék, amit kaptam a páromtól, az egy horoszkópos limitált Nivea volt :))

    VálaszTörlés
  31. Jaj de kis figyelmes :) Nálunk fordítva volt, én adtam neki egy kis horoszkóposat, ami ráadásul még csak csillagjegyügyileg is stimmelt, de úgy örült neki, hogy azóta se vesz giga kiszerelést :))

    VálaszTörlés
  32. Nyugi, itt küldhetsz tudományos cikkeket is, szoktak ilyesmit olvasni, nem néznek érte fellengzősnek. ;-) Inkább, mint hogy a wikipédiára hivatkozz....

    VálaszTörlés
  33. Én Creme 21-et használok, testápolónak és arcra is. Jelenleg egyetlen amitől nem viszket a bőröm miután bekentem (éljen az ekcéma és az érzékeny bőr!). Akármilyen flancos arcápoló lehet, több ezer forintért, ha képes lennék lemarni saját kezemmel az arcomat, annyira irritálja a krém :/

    VálaszTörlés
  34. Az én anyukám meg illat alapján választ krémet. Amikor kiderült, hogy érzékeny a bőröm, és nem mindig tolerálja jól az agyonillatosított krémeket, anyum megállapította, hogy a legjobb, ha semmit sem kenek magamra... A vicc az, hogy évekig ez így is volt. :-D Még jó, hogy itt a KM, ezerszer szebb a bőröm azóta.

    VálaszTörlés
  35. Na jó, most már én is rendelek ilyet legközelebb. :-D

    VálaszTörlés
  36. Most vért izzadok, hogy találjak valamit bőrgyógy témában:D

    VálaszTörlés
  37. Most hadd ne írjam le melyik high end márka képviselője mondta nekem borzasztó büszkén, hogy a krémjeik azért olyan iszonyú finom illatúak, mert a nők többsége, csak akkor hiszi el, hogy hat a kréme, ha van illata. Szóval lehet ebben valami...

    VálaszTörlés
  38. Lilla, tündér vagy! Ne haragudj, nem akartalak sarokba szorítani, de engem is megöl a kíváncsiság, már a pasimmal is végigbújtattam az összes növénybios könyvét :D Szóval ha találsz valamit, akkor nagyon megköszönném, ha mailen elküldenéd! Nem sürgős :)

    VálaszTörlés
  39. Ildi, vannak mintában is amúgy :) Mármint ha ez érdekes neked, de én imádom előre lecsekkolni a dolgokat pici kiszerelésben :)

    VálaszTörlés
  40. Szerintem nem éri meg. Úgy vagyok vele, hogy ha nagyon vágyok egy palettára, akkor százszor átgondolom, majd megveszem tizenezrekért, és évekig használom. Fura nekem, amikor mondják lányok, hogy nekik nincs ennyi pénzük sminkcuccra, és ha belenézel a sminkes-cuccaikba, vagy hogy hány palettát, szemhéjpúdert véleményeztek, kijönne az árukból bőven nem is egy, hanem 2-3 paletta is. Érdemes ezt átgondolni, és összespórolni egy jóra. Krémek viszont gyorsan fogynak, és ezekre az ikonikus krémekre mind van jóval olcsóbb és sokszor szebb INCI-jű alternatíva, én egyértelműen a nem-re szavazok. Egyedül a Bioderma micellását használom a fentiek közül, de csak azóta megint, hogy nem lehet kapni a MUP-ban a Paese micellás vizét, azt én még jobban szeretttem, olcsóbb volt és még CF is.

    VálaszTörlés
  41. Nem érzem magam sarokba szorítva, sőt inkább lelkes vagyok, mert imádom az ilyen eszmecseréket, de színvonaltalan választ semmiképp nem akarok adni. Viszont örök emlék az arabidopsis történetéről, hogy a 80-as években kitalálták, hogy mindenre jó, mivel az első olyan növény aminek a teljes szekvenciája meglett. Bár rengeteg jó tulajdonsága van, de ez a kérdés kicsit olyan mint a kollagéné.

    VálaszTörlés
  42. Naná! :-) Le is szoktam csekkolni, most éppen az Innisfree Soybean Energy Essencét használgatom, és egyenlőre tetszik! Lassan is fogy, és annak jó a mintája, flakonos, nem tasakos, lehet, még mintákkal is jól el lennék. Ma küldenek nekem valami nanosprayt, ami nagyon apró szemcsére porlasztja a beletett folyadékot, lehet, kipróbálom azzal is. :-D Azt nem hiszem, hogy tényleg nanora. :-)

    VálaszTörlés
  43. Régebben sokkal jobban odavoltam az ikonikus arcápolási cuccokért, aztán ahogy gyűltek a tapasztalataim ábrándultam ki sok mindenből. Például a Clinique 3 lépéses rendszere szerintem katasztrofális, nekem sokkal csúnyább lett a bőröm. Önmagában a DDML/DDMG nem okozott gondot, de sima hidratáláson kívül nem nyújtott semmit, ahhoz meg drága. A posztban szereplő dolgok közül ANR-em van, most fog elfogyni, de nem fogom újravenni, mert nálam valahogy nem hoz látványos eredményt, mondjuk olyan nagy javítanivaló nincs is rajtam. A micellás vizeket nem szeretem, nekem valahogy kell a víz ahhoz hogy igazán tisztának érezzem az arcomat. Nivea nálunk is mindig van itthon, amolyan univerzális krémként, de az arcomra sose kentem, kezemre szoktam, meg a gyerekek arcára ha kifújja a szél, bár a natúr shea vaj kezdi kiszorítani.
    Nem hiszem, hogy a high-end termékek annyival jobbak mint amennyivel többe kerülnek, de azért volt két kedvencem is ebből a kategóriából még a 20-as éveimben, a Lancome Primordiale éjszakai krémje és az EL DayWear nappalra. Jelenleg az ANR-en kívül nincs high-end arcápolóm (illetve még az arclemosóm Paula's Choice), hidratálóból nálam fő szempont hogy nagyon jól hidratáljon és ne irritálja a bőrömet, az én bőröm nagyon szereti az Ilcsi csipkebogyó habkrémet, de az LRP Toleriane Ultra Fluid sem rossz neki. Egy ikonikus termék van aminek a vásárlásán erősen gondolkodom már egy ideje, mégpedig a Ferulic, mivel egyszerűen nem találok olyan C-vitaminos szérumot ami jó lenne, a BRTC nálam hatástalan, a hatásosnak bizonyult OST tömve van alkohollal, a PC C15 meg kb. annyiért férhető hozzá eBayről amennyiért már ki lehet fogni 6x5 ml travel kiszerelésben a Ferulic-ot.
    Egyébként pedig én is azt vallom hogy a megelőzés a legfontosabb, eszerint éltem és ápoltam a bőrömet az utóbbi minimum 10 évben is. Az én anyukám sem volt nagy bőrápolós, amikor tinikoromban kezdtek jönni a pattanásaim akkor a saját kezdeményezésem volt hogy én is szeretnék eljárni kozmetikushoz (anyu oda azért eljárt néha-néha, de otthon nem voltak speciális arcápoló dolgai), meg hogy vegyünk valami(ke)t ami helyrehozza a bőrömet. És akkor ettől fogva kezdtem megfertőződni krémmániával.

    VálaszTörlés
  44. Én is hasonló helyzetben vagyok, csak az én anyukám sosem használt krémet, egyedül kézkrémet. Szerinte felesleges pénzkidobás minden kence. Most 60 felé "ballagva" jelentkezetek nála kisebb bőrproblémák. Meglepődve közölte, hogy hát ő egyáltalán nem érti, hogy lehet ez, neki soha semmi ilyen baja nem volt eddig... Miután elmagyaráztam neki, hogy vszínű a bőre besokallt az évek során, (pl. csak szilárd szappannal fürdik), láttam rajta, hogy nem hiszi el Vittem neki kiméletes tusfürdőt meg krémet is a dm-ből, hogy ne legyen drága, majd közölte, hogy ez a krém nem fog használni, mert avas szaga van. (illatmentes egyébként) Szóval igen, amíg a nők nem szeretik meg az "igazi" krém illatot, és hiszik el, hogy nem az illattól hatásos vmi, addig marad minden így, ahogy van a gyártók részéről is. Nálam is az a helyzet, hogy minden, amit tudok a bőrápolásról, azt én gyűjtöttem össze és erre büszke vagyok. :)

    VálaszTörlés
  45. Na! Megvan a válaszom! Az arabidopsisban felfedeztek egy nagyon értékes DNS helyreállító enzimet amit röviden csak OGG-1-nek hívnak(8-oxo-2′-deoxyguanosine..jujj) ami semlegesíti az oxiguanosine-t, ami mutációt okoz a bőrben, néha tumorokat is, a növény olcsó, viszont nem túl hatékony, viszont rájöttek, hogy ez az enzim nem egy különleges dolog, mert az ember is termeli, szóval kerestek valami hatékonyabbat. Az új összetevőlistában már Algint(alga) fogtok találni, ami sokkal hatékonyabb, és manapság ezt az enzimet csak algából vonják ki. Szóval tessék örülni, hogy lecserélték!

    VálaszTörlés
  46. Egy Lancome mintát próbáltam ki pár hete. Nem viccelek órákig erős parfüm illata volt az arcomnak. Finom volt az illata, na de egy parfümmel együtt használva nappalra, az nagyon sok! Az egyik éjszakai Alverdenek nem rózsa, hanem popsikenőcs illata van, nem szívesen kentem magamra lefekvéskor a páromra tekintettel... :D Bár az alkohol denatja miatt végül meg kellett válnom tőle.
    Igen, "akkor jó a krém ha illatos"... :D Ez max csak egy felületes szemlélőt elégíthet ki, de nem minket. ;)

    VálaszTörlés
  47. Ikonikus vagy nem de én az olajos szeborreás, tág pórusú bőrömre képtelen vagyok találni egy hidratáló krémet ami beválna. Pedig már elég sok árkategóriájut végig próbáltam.

    VálaszTörlés
  48. A Nivea nálunk is volt kiskoromban... Lehet, valahol még van is! Barátomnak vettem, télre, karácsonyfamintásat, de allergiás a higanyra és állítólag lehet benne, (?) így egy ideje semmit nem használok tőlük. Nálunk csak én vagyok krémmániás, Anyum ha nagy néha sminkel, mindig türkiz/kék szemceruzát használ. (:D Próbáltam bézsre/barnára rábeszélni, de abban igaza van, hogy ha ezt a színt szereti, ki írja elő, hogy 50 fölött nem használhatja? Hasonló korban lévőknek/öreg vagyok ehhez/ahhoz miatt nyafogó huszonéveseknek inspiráció: http://advancedstyle.blogspot.hu/)
    Éjszakára nem mossa le, mert "vízálló, és úgyis lekopik" arckrémet is csak az utóbbi időben kezdett használni, (bár nem mernék rá megesküdni, hogy használja egyáltalán, mert a csomaghoz szép mini-táska is volt), olyan, hogy smink/krém lejárt, és nem használható, olyan nincs, szappannal mos arcot, és mázlista, egy tízest letagadhat. Ezért van bennem egy adag fukarság, azaz nem szívesen adok ki szépségápolási holmiért bizonyos lélektani határnál többet. (Remélem örököltem az örökifjú géneket is, mert ebben az esetben jól fognak jönni. :D)
    A Clinique DDML mostanában értékeltem följebb, mert ősszel jót tett, de ha a minta elfogy, nem fogom megvenni, mert annyira nem jó.
    A többi túl van a már említett lélektani határon.
    Érdekes, hogy a klasszikus Helia D-ről nem írtál, (bár nem tudom, létezik-e még abban a formában, mint amikor használni kezdték) Nagyim és barátom Nagymamája is azt használja, és meglepően sima mindkettejük arca 70 fölött is.

    VálaszTörlés
  49. Látnád a fürdőszobámat. :) Viszont sok mindent mintában próbáltam ki, egyszerűen egy-két befürdés után az ember már óvatos duhaj és csak akkor vásárol, ha tutira nem okoz allergiás reakciót a krém. Hosszabb távú hatást meg úgyis csak hónapok után lehet megfigyelni.

    VálaszTörlés
  50. Ezekből a Niveát ismerem, anyukám egyetlen krémje volt anno, én soha ki nem állhattam, túl tömör, zsíros, az illata is brutál, nemszeressem.. anyu szívesen használta, sajnos a rengeteg munkától nagyon repedezett a kezén a bőr:(
    Így hirtelen nem tudom, ez az Estée ugyanaz-e, amim nekem volt, még jelenleg is van, valamikor kaptam 2-3 üvegcsét, bevallom, nem néztem a feliratot, de ANR, viszont nekem nem pipettás, hanem sima öntős.. bocs, ha nem ugyanaz:) szóval ha belebotlom, kenem én vígan, de semmit nem csinál, ha előtte radíroztam, akkor nem rossz, de az arcom úgy cuppantja be, hogy ihajjj:D kevés..
    Ilyen Clinique-em is volt, egyben kaptam a 3 picurka kis krémmel, amik megint csak horror árúak. Bár semmi extrát nem nyújtottak ezek sem, az illatukat szerettem:))


    Most vagyok abban a korban, ahol minden letagadott év egy ajándék, de abszolút nem találkoztam még olyan ikon akármivel, ami kiváltotta volna a teljes elalélást nálam. Változatlanul a sok alvásra, folyadékra, a radírozásra és évszaknak megfelelő hidratálóra esküszöm, leszámítva a szokásos dolgokat, bárki bármit mond, a dolog nagyrészt szerintem genetika, különben minden világsztár sebészkés nélkül is 30-nak nézne ki 50-60 évesen is. Úgyhogy, ha kapok drága cuccot, köszönettel és örömmel elhasználom, de venni, nem vennék, nem is telik rá, nem is vágyom rájuk.

    Valaki említette a Hélia D-t, jogos, magyar viszonylatban ikon, kedveltem én is a 80-as, 90-es évek környékén:) egyszer vettem, mióta megújult, hát inkább maradok a szokásos krémemnél, már nagyon más..


    Kedves wishes, kari környékén bedobhatnál majd egy retró-cikket, szerintem sokan örülnénk, derülnénk a régi dolgokon:)) persze, csak ötlet:))

    VálaszTörlés
  51. Elképesztően szimpi az anyukád így az írás alapján:))

    VálaszTörlés
  52. Szerintem még a dr. Hausckha rózsakrém is idetartozik. Igaz kicsit más vonal de 40 éve létezik és nagyon sokan használják és szerintem ez is ikonikus terméknek számít. És persze erről is megoszlanak a vélemények.

    VálaszTörlés
  53. Mi van a kollagénnel? Engem nagyon érdekelne, az is, hogy felkenve a bőrre van-e értelme, valamint szájon át kapszulában szedve hat-e. Erről van esetleg valami tudományos infód? :)

    VálaszTörlés
  54. http://kremmania.hu/osszetevok/collagen



    A tudományos állás vele kapcsolatban az, hogy nem tesz hozzá a bőr kollagéntartalmához, csak sima hidratáló összetevő, bár sok cég nem ezt állítja.

    VálaszTörlés
  55. Hmm! :) A fenti lista alapján van egy db ikonikus arcápolási termékem, hurrá.
    Mindig tartok itthon klasszikus Nivea-krémet, mert szerintem nincs ennél jobb, hatékonyabb körömlakkszárító termék! :)
    Ha cincáltra van rágva az ajkam, és az orrom is sebes, arra is szívesen kenem, és ha a munkahelyi kézfertőtlenítő szétcseszi a kézbőrömet, egy éjszaka leforgása alatt rendbe bírja tenni!
    Hangzatos összetvőktől hemzsegő (vagy nem hemzsegő), fullextrás csomagolásban, aranyáron mért ikonikus arcápolási termék megvásárlását csak egyetlen esetben érzem indokoltnak: ha ettől az ember lánya pszichésen jobban érzi magát a bőrében, akkor vegye, használja, legyen tőle katarzisa, mert az érzés, hogy "különlegesek vagyunk, fiatalok és egészségesek", megfizethetetlen, és ha egy hínárbimbózatos-aranybaáztatott fériangyalherekivonatot és kaviársóhajtást tartalmazó krém fölkenését követően minden egyes alkalommal "elmegyünk szárazon", akkor annak a terméknek a folyamatos vásárlása nemhogy indokolt, de erősen javasolt. :D


    Magam részéről pedig: nem mondom, hogy nem kenegetnék el egy ilyen ikont, ha ajándékba kapnám, de az biztos, hogy a szívemhez kapnék, és arra gondolnék, vajon hány darab sokkal értelmesebb ajándékot kaphattam volna ehelyett...

    VálaszTörlés
  56. Bandi, most eszembe juttattál egy régebbi emléket, amikor is kaptam ajándékba egy elég drága szemfestéket, és egész konkrétan elsírtam magam a hánysokkalértelmesebbajándékislehetttvolna okán (pasi volt az illető aki vette, képzelheted, mennyire értett a sminkekhez). Azóta eltelt pár év, 2x ha használtam és most beszáradva áll a fiókomban... Kidobni nincs szívem még most sem.

    VálaszTörlés
  57. Úristen, én is szeretnék retrózni! :)
    Wishes, leeegyeeenmááár.., jóó? :)

    VálaszTörlés
  58. Épp most tartunk anyagismeretből a bőrnél, így a kollagén és elasztin is éppen terítéken van.. A kollagén és elasztinrostok a hámréteg alatt vannak. Oda kívülről nem tud bejutni a fent említett két hatóanyag. Lehet serkenteni a kollagén termelődést kollagén indukciós terápiával (pl. dermaroller vagy dermapen), de a krémek sose fognak oda csak úgy bejutni. Felületi hidratálásra nagyon jók, de kb. ennyi... Kapszulában én is szedtem, de nem tudom mennyit ért (Hyalonsav+kollagén-t szedtem) szájon át szedve. A bőröm szebb volt, azt mondjuk aláírom.

    VálaszTörlés
  59. Bár én még viszonylag mai csirke vagyok, és nekem max. a golyós, rágóízű szájfény retro, de megoldom mindenképp! :) Köszi a szupi posztötletet <3

    VálaszTörlés
  60. Igennn! :D
    Ahw, de várom már! :)
    Aznap, hogy a poszt megjelenik, engem le se vakartok majd a monitorról! :D

    VálaszTörlés
  61. Pontosan, ezen a blogon olvastam a legjobb megközelítést: olyan mintha úgy akarnál sátrat építeni, hogy egy rongyra rádobálod a botokat. Az összetétel stimmel, a szerkezet nem, Viszont jól hidratál, mert szálakat képezve egy finom filmréteg alakul ki a bőr felszínén, amely légáteresztő, szóval végülis anti aging, csak kicsit se azért mert a bőrben is az van.

    VálaszTörlés
  62. szia, Caola, Melinda, emlékszel a bumszli flakonokra?.D Fabulon, Hélia D, Panatta, Baba, Exotic, Óceán, Camea... mikor nagyobb lettem, jött a Mystic, Constance Caroll, Limara, stb:DD
    (csak kis súgás)
    de ez volt nálam a full kedvenc, a kistesóim imádták, igazi ikon volt a maga idején :))) :

    VálaszTörlés
  63. elnézést kérek, nagyon béna vagyok... töröljétek nyugodtan

    VálaszTörlés
  64. A Melinda sampon illata az orromban van! :D
    A Fabulon Baba termékvonalát ugyan rajtam Anyám már nem használta, de élénken emlékszem rájuk! :)
    Az ismerős kisgyermekes családokban a kiürül flakonokkal a kádban, vagy nyaranta a kertbe kihelyezett TEKNŐBEN (nem ám felfújható minimedence) pancsiztak a gyerekek.
    :D :D

    VálaszTörlés
  65. Köszi szépen a sutyorgást (nagyonis köszi), jövő hétre nem ígérem, de utána jön a retro posztika :)))

    VálaszTörlés
  66. Elfi,menj már!:-) olyan nosztalgikus hangulatba kerültem,én ezeket minden ismerem ám!:-D
    Itt egy szintén öregebb tyúk,én is nagyon örülnék egy retró bejegyzésnek!

    VálaszTörlés
  67. köszönjük szépen, ráér:))
    már olyan félve írtam be, nem akarok az agyatokra menni a hülyeségeimmel:D

    VálaszTörlés
  68. azaz, tudtam, hogy ismered, meg azt használtuk vízipisztoly helyett is :))

    VálaszTörlés
  69. de jó, nem is gondoltam, hogy másnak is tetszene-e, csak reméltem:D

    VálaszTörlés
  70. Neee, tökre örülök neki, ha megírjátok, hogy miről szeretnétek olvasni. Azért így 3 év blogolás után nem mindig jön úgy a zzzihhet! :)

    VálaszTörlés