BLOGKERESŐ

2014. november 11., kedd

Szerkesztői kedvencek: téli arcápolási rutin száraz bőrre

Az utóbbi időben többen is kértétek tőlem, hogy osszam meg veletek a pontos téli arcápolási rutinomat, szóval gondoltam, eleget teszek a kéréseknek, és megmutatom, mik váltak be a száraz, vízhiányos bőröm ápolására az őszi-téli időszakban. 
.

Az előző posztban írtam, hogy elég nagy hangsúlyt fektetek a hideg időszakban az arcbőröm ápolására, ami azt jelenti, hogy nem csak nagyon alaposan utánaolvastam, hogy milyen termékekkel és összetevőkkel tarthatom a legprofibban karban a bőrömet, de nagyon kritikus is vagyok a különféle arcápolókkal szemben, és csak azt tartom benne a rutinomban, ami tényleg 100%-osan bevált, ezért sok az évek óta használt kedvenc, és tényleg csak nagyon ritkán módosítok rajtuk.

Arctisztítás

Esti arctisztításra télen-nyáron, tinikorom óta a Naturland Unguentum Hydrophilicum Nonionicum nevű patikai mosdókenőcsöt használom, és ez azóta sem változott, hogy először írtam Nektek róla. A finom, krémes állaga télen is nagyon jó szolgálatot tesz, nagyon gyengéd, cseppet sem szárít, és a smink nagy részét leviszi. A szemsmink maradványait Bioderma Sensibio H2O micellás lemosóval távolítom el, amit szintén évek óta elégedetten használok, annyira, hogy még a nagy micellásvíz-hype idején sem kerestem rá olcsóbb alternatívát.
.
Reggel már egyszerűbben oldom meg a dolgot - csak egy sima, tejes állagú lemosóval öblítem át az arcom, ami idén a minimalista formulájú Eucerin UltraSensitive Arctisztító Tej lett. Ez a lemosó arra nem lenne elég, hogy a nap végén a sminket és a szennyeződéseket alaposan levigye, reggelre viszont pont elég, plusz cserébe tele van emollient összetevőkkel, amik segítenek puhítani, simítani a bőrt, és megkötni a víztartalmát. Régebben próbálkoztam effektívebb, habzó lemosókkal is, de hamar be kellett látnom, hogy nagyon sokat számít, ha már a lemosásnál is figyelek arra, hogy támogassam a bőröm normál működését, és Nektek is ezt javaslom! Inkább vegyetek egy gyengéd lemosót és ha még szükséges, mellé egy olajos lemosót is, de ne egy termékkel akarjátok letudni a lemosási rutint, ha azzal akár csak egy kicsit is szárítotok a bőrötökön.

Hámlasztás
Apolka egy komplett Krémmániás generáció gondolkodásába oltotta bele, hogy nem rutin a rutin (kémiai) hámlasztás nélkül, és tapasztalatból mondom, hogy ez tényleg így van. Én ugyan tavasszal és nyáron nem hámlasztok, viszont ősszel és télen mint egy kisangyal. Sokáig a Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Lotion Exfoliant-ot használtam, de idén kíváncsiságból visszatértem a Resist Daily Smoothing Treatment with 5% AHA-hoz, amire a korábbiakkal ellentétben szuperül reagált a bőröm, ezért most ezt váltogatom 2-3 naponta Clarisonic arctisztító készülékes tisztítással. Ez utóbbi amúgy nagyon hasznos eszköz, de száraz bőrűeknél talán nincs olyan drasztikus hatása, mint mondjuk egy konkrét bőrproblémával küzdőnél (Gigi itt fejti ki bőven, hogy neki miért vált be), szóval csak azért tettem bele a posztba, hogy tényleg teljes képet kaphassatok a rutinomról, de ez az elem az, amit ha muszáj lenne, tudnék nélkülözni.

Hidratálás
Mivel a bőröm télen érzékeny, könnyen kiszárad és kipirosodik, ezért a krémválasztásnál általában nyugtató hatású, érzékeny bőrre készített kozmetikumokat szoktam keresgélni, és kifejezetten boldog vagyok, ha az adott hidratáló ezeken felül antioxidánsokat is tartalmaz. Nappali krémnek tavaly óta a MAC Studio Moisture Fix SPF15-t használom, aminek az illatanyagot leszámítva szuper az INCIje, tele van antioxidáns- és hidratáló összetevőkkel, és a gazadag állaga ellenére nagyon hamar beszívja a bőr, szóval lehet rá sminkelni is.
.
Estére a regeneráló hatású La-Roche Posay Cicaplast Baume B5-t szoktam vékonyan felkenni, illetve 2-3 naponta egy diónyi mennyiséget kikeverek 2-3 csepp Paula's Choice Resist C15 Super Boosterrel, amitől olyan gyönyörű egyenletes színű, kellemes érzetű, kisimult bőrt kapok, hogy valami csoda. (A Cicaplast hatása egyébként önmagában is fantasztikus).

Az arcápolási rutinom része még az ajkaim rendszeres ápolása is, amiket egyébként legszívesebben minden télen földhöz vágnék, ha lehetne (és nem fájna), annyira bosszantóan ki tudnak száradni. A legjobban eddig a Paula's Choice Lip & Body Treatment Balm vált be a menthetetlennek tűnő cserepes ajkakra, nappalra pedig idén a kultikus EOS Smooth Sphere Lip Balm-ot újítottam be, ami meglepően jól karbantartja a szám bőrét, és nagyon finom az illata/íze is.


Nektek milyen termékeket tartalmaz a téli arcápolási rutinotok? Vannak évek óta bevált kedvenceitek, vagy szerettek kísérletezgetni?

35 megjegyzés:

  1. Köszönjük szépen az összefoglalót, nagyon hasznos és érdekes volt! Mostanában nekem is szárazabb lett a bőröm, ideje változtatni a rutinon. Ó és a kép nagyon szép! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi, ezt tőled hatalmas bóknak veszem :))
    Épp most olvastam a lábhámlasztós posztodat amúgy, azt hiszem nekem meg lábfronton lenne ideje változtatnom... :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon tetszik a poszt, köszi, bár a gyógyszertári cuccot kivéve nemigen tudok ilyen márkákat megfizetni, de bevallom, nem is hiányoznak. Viszont felmerült bennem, mint reggel zombie-ként ébredőben, hogy a friss kávé+hideg vizes arcmosás nélkül nem is térnék magamhoz: te egyáltalán nem mosod az arcod vízzel? (Balcsiban pancsolás nem ér:D) :)

    VálaszTörlés
  4. Hát, vicces, hogy ezt kérdezed, de nem szoktam, leszámítva az esti zuhanyzást, akkor nem bírom ki :) Reggel inkább próbálok aludni, amíg lehet (a homework ilyen szempontból jó szokott lenni), meg néha ágyból dolgozok, szóval úgymond "lassan" ébredek fel, nem hidegvizezek meg ilyesmi. Kávé persze alap, abból még kicsit túl sokat is iszom sajnos...

    VálaszTörlés
  5. Wishes. Nem találtam az oldalon, hogy hol írhatnék neked, így itt teszem fel a kérdést. Ha te ennyire hadilábon állsz a clersonic készülékkel nem akarod eladni, mondjuk nekem? :) korpás, szeborreas zsíros pattis bőröm van, szóval sztem nekem jó lenne..régóta vágyom rá csak ugye nem engedhetenm meg magamnak... Talán így hasznaltan meg tudnánk egyezni. Gondold meg, kérlek :) narancs

    VálaszTörlés
  6. Ne haragudj narancs, de nem válnék meg tőle, mert testre viszont nagyon jól bevált :( Ha egyszer megunom vagy találok rá megfelelő alternatívát, megígérem, hogy megkereslek. (Dobj kérlek egy mail címet a kremmania@gmail.com-ra, hogy tudjam, hogy hol keresselek, ha úgy adódna.)

    VálaszTörlés
  7. Lehetne olyan poszt is hogy téli arcápolás kombinált-zsíros bőrre :)

    VálaszTörlés
  8. Kedvenc témáim egyike az arcápolási rutin... :D A téli mindig összetettebb és több terméket tartalmaz, mint a nyári. A téli viszontagságos időjárás mindig jobban megviseli a bőrömet, így próbálom megelőzni a bajt, ez főleg az ajkak bőrére érvényes. A reggeli rutinom általában folyékony szappanos lemosás (Clinique Mild vagy Extra mild) és hámlasztó tonik (Clinique 2-es vagy 3-as), majd szérum (most éppen Mizon Recharge) és hidratáló. Az esti már kicsit bonyolultabb, főleg ha napközben smink volt rajtam. Ilyenkor először a szemsminket mosom le, általában valamilyen kétfázisú lemosóval vagy esetleg micellás vízzel. Utána hidrofil termékkel (gyógyszertári mosdókenőcs, arctisztító hidrofil olaj vagy balzsam), leoldom a maradék sminket. Utána folyékony szappan, de ha nagyon száraz napjait éli a bőröm, akkor leginkább mosdókenőcs és utána már nem szappanozok. Hetente kb. 3-szor használok hámlasztó termékeket, mindig este. Heti egyszer 5%-os szalicilsav, ezt csak fél órára hagyom a bőrömön és utána semlegesítem, lemosom. Heti kétszer szoktam 10-20%-os glikolsavas terméket használni. Egy-két hetente azért mechanikai radír is előkerül, de ilyenkor nagyon gyengéd terméket szoktam (Clinique 7 days scrub) használni. Szérumot minden este kenek (Mizon Recharge vagy PC Anti Wrinkle), majd természetesen hidratálok (még a Bobbim végét nyúzom, utána Ilcsi Meggy-kökény habkrém lesz). Szemránckrémet már használok, az éveim és ráncaim száma miatt is (Lauder ANR vagy Clinique All about eyes) És alvás. És sok folyadék. Na ezt a két utolsót nem igazán sikerül megvalósítani... :D Központi probléma télen az ajkak ápolása. Éjszakára Egyptian Magic balzsamot kenek, nappalra Carmexet vagy szintén az egyiptomi balzsamot.. Így semmi problémám nincs ezen a területen... :) Amúgy utálom a telet, a havat kizárólag kakaóval vagy kávéval a kézben, fűtött lakás ablakából szeretem és ha nem lenne karácsony meg advent annak minden kellékével és szépségével, akkor felőlem el is törölhetnék ezt az évszakot.... Brrrrr :(

    VálaszTörlés
  9. Engem is nagyon érdekelne egy kombinált bőrre való téli arcápolós poszt :)

    VálaszTörlés
  10. Nekem kombi bőröm van, vízhiányos orcákkal, így a téli ápolás kicsit nehezebb ügy, mint a nyári, de a mostani összeállításommal elégedett vagyok. Este kétfázisú szemfestéklemosóval kezdem, mivel vízálló spirált használok. Azután valami nem habzó lemosó krémet használok, most Balea kamélia olajosat és Biotherm Biosource Hydra Mineralt használok felváltva. Egyik sem szárít, de ha picit hidegebb vagy szelesebb az idő, akkor a Baleát veszem elő, mert attól olyan a bőröm, mintha már bekrémeztem volna. Utána még áttörlöm a l'oreal micellás vizével az arcom. A szemem köré Cadea Vera Perfect Lift szérum jön, majd egyik este a Vichy retinolos Liftactive Advanced Fillere, másik este az Isis Pharma Glyco-A 12%-os AHA-s krémje. A glikolsav és a retinol a szentírás nálam, ezek ki nem maradhatnak az arcápolási rutinomból. Az ahás krémhez szoktam ezt-azt társítani, most például az Aromax argánolajából cseppentek egy keveset hozzá, és szigorúan az orcarészre azt kenem. A homlokom általában nem igényel plusz krémezést.
    Reggel csak vízzel mosom az arcom, nem szeretném lepusztítani róla a saját savas védőköpenyét és természetes olajait. Újból a perfect liftet használom a szemem köré, aztán a l'oreal Youth Booster széruma következik, ami szuperül hidratál és feszesít, de önmagában kevés, ezért vagy a Cadea Vera Vital 35+ nappali krémjét vagy a PC Resist Super Light-ot használom még.

    VálaszTörlés
  11. Szép kis rutin, nagyon jól összetetted! :)
    Én január után szoktam utálni a telet...se ünnep, se hó, 0 fény....

    VálaszTörlés
  12. Köszi... :D Igen, január-februárban már nekem is végképp csömöröm van a téltől..

    VálaszTörlés
  13. Köszi szépen :))

    VálaszTörlés
  14. kevert bőrre talán jobb kétféle krémet kenni

    VálaszTörlés
  15. Az előző posztnál írtam, hogy nagyjából ugyanazokat a termékeket használom télen-nyáron a napi rutinban, csak más mennyiségben (főleg a hidratáló/tápláló szérumokat).
    Mostani rutinom a következő: reggel tisztítás PC Earth Sourced géllel, utána ha hámlasztós reggel van akkor PC Resist 2% BHA (őt 1,5 naponta használom, szóval van hogy estére van hogy reggelre esik a használata) majd Mizon hyaluronsavas szérum utána pedig Ilcsi csipkebogyó habkrém (belőle a tenyerembe teszek kb. borsónyit, ráfújok egy fújásnyi Evian arcpermetet és így a kettőt előzőleg a tenyeremmel összedörgölve kenem fel az arcomra). Mivel egyelőre GYED-en lévén legtöbbször otthon töltöm a napokat így ha tudom hogy sehova nem megyek aznap akkor ennyi a reggeli rutin, ha azért elmegyek ide-oda vagy nagyon ramaty állapotban van a bőröm akkor kenek még Missha PC BB krémet is és kis pirosítót, egy réteg spirált. Esti rutin sminkes napokon (nálam a BB is annak számít lemosási szempontból) a sminklemosással kezdődik, amit én is általában az Unguentum hydrophil. non-ion.-nal végzek (ha spirálon kívül más szemsmink is volt rajtam akkor előtte azt Avon kétfázisú szemfestéklemosóval szedem le), majd jön a PC Earth Sourced gél. Utána ha hámlasztós este van akkor hámlasztó és utána 20-30 perccel Mizon hyaluronsavas és Bal-Hyo szérum keveréke (2-2 csepp), ezt néhány másodperc alatt beszívja a bőröm, erre jön az anti-aging szérum (jelenleg még az Estée Lauder ANR, most keresek éppen valami újat, ha valakinek van ötlete jó és szilikonmentes anti-aging szérumra, kérem ossza meg velem) majd utána 1-2 perccel újra a csipkebogyó habkrém. 10%-os AHA hámlasztót (PC) is használok 5 naponta, szigorúan este, és a BHA helyett, tehát a 1,5 nap hámlasztási szünet előtte is utána is megvan. Valamint ahogy egyre hidegebb van és szárad a bőröm (normálnál ilyenkor sem lesz szárazabb, de a vízhiány miatt sokszor annak tűnik) egyre többször használok pakolást, idén szeptemberben vettem egy Lush Oatifix-et és azóta csak azt használom, heti 2-3 alkalommal, szintén este. Amikor használom akkor rögtön arctisztítás után (illetve ha hámlasztok akkor a hámlasztó után 20-30 perccel), legalább fél órát fent hagyom, majd nedves vattával lemosom és jöhetnek a szérumok+krém. A számat esténként bekenem sheavajjal, és a kezemet is, nekem utóbbi a leggyengébb pont télen, repedezősre szárad, sokszor vérzik is, akkor is ha ki sem mozdulok egész nap.

    VálaszTörlés
  16. hát pontosan ezt akartam én is kérni :)

    VálaszTörlés
  17. Fú, az én arcáp rutinom még mindig nem elég fejlett a téli időjáráshoz. Egy időben elkezdtem AHA és BHA savval is hámlasztani (heti 1 AHA, és naponta 1 BHA), ami egy ideig remekül működött, de aztán hirtelen feladta a bőröm és elkezdett eszméletlenül húzódni, szinte fájt. Így most leálltam a BHA-val és csak AHA-hoz heti egyszer. Nem merek megint visszaszokni a gyakrabb BHA-ra, nehogy megint ez legyen. Szóval most télire ritkán hámlasztok, félek, hogy átesek a ló túlsó oldalára. Most nappalra a NUXE antioxidáns nappali krémjét használom (vagyis inkább tesztelem), este pedig a MAC Complete Comfort Creme-et kenem fel. Nem mondom, hogy ez az igazi kombó, de már kifejezetten sokkal jobb a bőröm most, mint mikor az olcsóbb drogériás krémeket használtam. Érdekes módon már tök régóta megvan a Cicaplast és azt hittem, hogy azt kifejezetten sebekre lehet csak használni, nem arckrémként, de köszi a tippet kipróbálom :)

    VálaszTörlés
  18. Köszi Évi, hogy megemlítettél! Igazán megtisztelő. :) :* Egyébkent szuper rutin, az Eucerin lemosóra most nagyon kíváncsi lettem. :)

    VálaszTörlés
  19. Wishes!:) Itthon a PC szérumot nem lehet kapni, úgy látom. Tudnál helyette ajánlani valamit?
    Nekem tulajdonképpen kombinált bőröm van, az a hámlós fajta, de vhogy mégis nagyon miteszeres. Úgyhogy ezen felül én is örülnék egy kombinált bőr ápolós írásnak Tőled:)

    VálaszTörlés
  20. Na jó, annyian kéritek már, hogy tényleg nagyon fogok igyekezni vele! :))

    VálaszTörlés
  21. Tudok valakit, aki tud szerezni, ha szeretnéd, privátban adok hozzá kontaktot :)
    Amúgy én előtte a BRTC C-vitaminos szérumát használtam, és azzal is elégedett voltam, de azért ez jobb! Alternatívának mindenesetre az egyik legjobb.

    VálaszTörlés
  22. A Cicaplastról még régebben olvastam, hogy sok sminkes arra használja, hogy a modelljei bőrét szépen előkészítse, Lise Eldrige is többek közt.
    Itt van egy tök jó kis poszt róla: http://sminkkel.com/2011/01/17/la-roche-posay-cicaplast/



    Én azóta merem teljes arcra használni, bár tényleg csak téli időszakban, és nagyon vékonyan, mert tényleg elég nehéz krém, nem valami húdekellemes viselet, és baromi lassan szívja be a bőr, már ha beszívja. Viszont cserébe tényleg nagyon szép egységes színe és komfortos érzete lesz tőle a bőrömnek, nagyon jó kiegészítő kezelés.

    VálaszTörlés
  23. Jaj, ugyan... :)
    Az Eu lemosó amúgy szuper, de hagy egy finom réteget a bőrön, nem tudom az téged mennyiben zavar.

    VálaszTörlés
  24. Nagyon szépen összeszedett kis rutin! :)

    VálaszTörlés
  25. A C vitaminos PC szérum engem is érdekel!!!

    VálaszTörlés
  26. Pill és írok neked levelet :)

    VálaszTörlés
  27. Kombinált-zsíros + vízhiányos bőröm van, sokáig tartott, mire össze tudtam úgy állítani az arcápolási rutint, hogy kordában tudjam tartani a zsírosodást, de a vízhiányt is kezeljem, rengeteg termék kipróbálásán vagyok túl.
    Reggel én sem használok semmit a langyos vízen kívül, de azt nagyon bőségesen, szinte átfürdetem vele az arcom. Utána a Clinique DDL sárga géljét használom most éppen, és az EL Revitalising szemkrémet. A hidratálót váltogatom, a lényeg az, hogy könnyed, de tápláló legyen, ami segít a vízhiányon. Ezenkívül a legjobb, amit a vízhiány ellen tehetünk, a SOK FOLYADÉK bevitele. Nincs olyan krém tapasztalataim szerint, ami annyira hatásos lenne, mint a megfelelő vízfogyasztás.
    Este a sminket egy kendővel távolítom ez, mert az vált be a legjobban (Boots). Az eddigi legjobb lemosó, amit használtam, az EL Perfectly Clean lemosója. Annak ellenére, hogy kombinált a bőröm, nem szeretem, ha a lemosó durva és húzódó, feszülő érzést hagy maga után. Ez nem is teszi, viszont nagyon alapos. Gazdag, sűrű habja van, kiválóan eltávolít minden szennyeződést a bőrről. Nekem nem váltak be a micellás vizek, semmi különbséget nem tapasztaltam a használatuk során, szóval száműztem őket. EL Advanced night repair szérummal folytatom az esti rutint, amit követ a bőséges szemkrém és szintén a Revitalising család hidratálója. Ezt is váltogatom, nem sikerült még rátalálnom A tökéletesre, de a lényeg az, hogy lehetőleg egy gazdag, erős hidratálót használjak este. Ha valakinek van tippje, ne habozzon megosztani velem!
    AHA hámlasztást akkor csinálok, amikor úgy látom, hogy a bőrömnek szüksége van rá, akkor az Ilcsi AHA hámlasztóját teszem fel + az Esemény előtti pakolást, hibátlan.


    Egy tipp, ha néha sikerül keveset aludni és elmarad az esti rutin is esetleg (magyarul, ha szarul nézünk ki ébredés után): az indiai kozmetikus barátnőm mondta, amikor meglátott egy reggel kevés alvás után, hogy egy kicsi törölközőre engedjek forró vizet, borítsam be vele az arcom néhány percig és utána kezdjem a krémezést. Olyan lett a végeredmény, mintha a kozmetikustól jöttem volna masszírozásról, azóta is használom ezt az elsősegélyt, ha szükség van rá.


    Elnézést, hogy hosszú voltam :)

    VálaszTörlés
  28. Kedves Wishes!
    Kérlek nekem is küld el a kontaktot:)Köszönettel

    VálaszTörlés
  29. Szia! Kérlek nekem is küldd el a kontaktot, nem jöttem rá hogy kell itt privát üzenetet írni sajnos:D ilyen se volt még sose.

    VálaszTörlés
  30. Szia Dia! A kontakt igazából egy zárt FB csoport, ha küldesz nekem a kremmania@gmail.com-ra egy levelet azzal a mail címmel, amivel FBre regisztráltál, akkor fel tudlak venni.

    VálaszTörlés
  31. Remelem lassan vege a telnek, de azert meg en is leirom mi az ami hidegebb idoben valtozik a rutinomban. Eloszor is az arcmoso kimelore valtozik (Manna zsirosabb szappan es hydrofil nonion felvaltva). A t-zonan maradnak nappalra ugyanazok a konnyuek es neha kenem csak egesz orcamra a nehezebb fenyvedos kencemet. Ejszakara megy a retinol es a hamlasztok, attol fuggoen melyiket erzem megfelelonek. Szemem kore ejszakara csak retinolos szerum, nappalra YR ovale lifting (lehet kovezni :)). Biztos kitalaltatok, hogy kombinalt borrol van szo es ahogy telik az ido egyre szelsosegesebb (telen nagyon vizhianyos, nyaron baromi zsiros). Egesz telen teazom, koffeinmentes gyumolcsos izeket iszom. Az indiai kozmetikus tippjet ki fogom probalni. Jonak hangzik.
    Nyarra valami uj lemosot kell talalnom es Paula tonikjai kozul szeretnek valamit kiprobalni.

    VálaszTörlés