BLOGKERESŐ

2016. augusztus 21., vasárnap

A Krémmánia legjobb koreai arcápolói: Zsíros, pattanásos bőr


Egy hosszabb kihagyás után ismét jelentkezem a Krémmánia legjobb koreai arcápolói legújabb részével: ezúttal azokat a KM-en népszerű kozmetikumokat szedtem Nektek össze, amik összetevő alapján is szuperek lehetnek a zsíros-pattis bőrűek számára.



Koreai kozmetikumokból egyébként nagyon szuper kis rutint lehet összerakni erre a bőrtípusra (is) majdhogynem drogériás árakon, kutatásokkal alátámasztott, tényleg működő hatóanyagokkal, szóval mindenképp érdemes kicsit Korea felé kacsintgatni, még ha csak pár termék erejéig is.


Lemosók



Bár a zsírosabb bőrűek közül sokan szeretik a "csikorgósan tiszta" eredményt biztosító habzó lemosókat, és a koreai termék kínálat ezekből nem is szűkölködik, viszont ezek a lemosók lehet, hogy rövid távon olyan "de jó tiszta most az arcom" érzést adnak, de hosszabb távon károsíthatják a bőr természetes védőrétegét, a bőrt túlszárítják, irritálják és túlzó zsírtermelésre ösztönzik, szóval érdemesebb inkább több, de kíméletesebb lépésben gondolkodni. Ha szeretnétek kímélni a bőrötöket, akkor mindenképp érdemes az arc lemosását egy olyan klassz kis balzsamos állagú lemosóval kezdeni, mint mondjuk antioxidánsokban és zsírsavakban gazdag Banila co. Clean It Zero Purity. Ha a lemosás oroszlánrészén túl vagytok, akkor jön a bőr megtisztítása egy gyengéd lemosóval, ami eltávolítja az előző lemosó maradványait, a koszt és a felesleges faggyút a bőrről. Erre a célra jó lehet pl. a 4,56 csillagos Cosrx Low pH Good Morning Gel Cleanser, ami egy alacsony pH értékű arctisztító gél, mely a vélemények szerint anélkül tisztítja és frissíti a bőrt, hogy szárítaná azt. Ha pedig mégis ragaszkodnátok az erőteljesebb habzó lemosókhoz, a KM legjei zsíros bőrre jelenleg a 4,6 csillagos Etude House Baking Powder Pore Cleansing Foam, a 4,86 csillagos Innisfree Jeju Volcanic Pore Cleansing Foam és a 4,67 csillagos Mizon Snail Repairing Foam Cleanser.


Tonikok, esszenciák



A koreai kozmetikumok közt többféle illat-és alkoholmentes, ellenben hasznos hatóanyagban gazdag tonikot, esszenciát találhatunk, melyek remek kiegészítő (!) termékek szinte az összes bőrtípus, így a zsíros, pattanásos számára is. Az ebbe a kategóriába tartozó termékekben az egyik legszuperebb összetevő egyértelműen a Niacinamideami azon túl, hogy egy ígéretes öregedés elleni hatóanyag és hatásos sejtkommunikáló (bőrünk sejtjeit helyes viselkedésre biztató) összetevő, pattanások kezelésében is több antibiotikummal felveszi a versenyt. Ez az összetevő került a 4,57 csillagos Cosrx Galactomyces 95 White Power Essencebe is, de rajta kívül is találhatunk még benne remek összetevőket, példádul Allatoin-Panthenol kombó is, melyek együttesen remek gyulladáscsökkentő, nyugtató hatással vannak a bőrre, valamint segítik a pattanások okozta sebek, hegek gyógyulását is. A vélemények szerint egyébként szépen nyugtatja, simítja, szinte feltölti a bőrt és egyenletesebbé teszi a bőrképet is. Szintén Niacinamide az egyik fő komponense a IOPE Bio Essence Intensive Conditioning-nek, a Secret Key Starting Treatment First Essence Rose Editionnek és a Mizon Skin Power Original First Essencenek, és ezekre bár kevesebb, de csupa jó vélemény érkezett csak. A vélemények és az összetevőlista szerint is érdemes a Benton Csiga-Méh vonal termékei között is szétnézni, mivel tele vannak olyan összetevőkkel, melyek segítenek a pattanásos bőr elleni harcban. A 111 véleménynél és 4,51 csillagnál járó Benton Benton Snail Bee High Content Essence összetevőlistájának első helyén a bőr regenerációját támogató és lokális sebgyógyító hatású csiganyálka áll, de került még bele az aknét okozó baktérium növekedését gátoló azelain sav, és még rengeteg más gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású összetevő is. A vélemények szerint nagyon szépen nyugtatja a bőrt, csökkenti a pattanások számát és sokat segít az utánuk maradt hegek gyógyításában is. Tonikok közül az egyik legjobb darab az alacsony pH értékű (pH 3,9) Cosrx AHA/BHA Clarifying Treatment Toner, ami segít a bőr savas rétegét visszaállítani, és ezáltal remekül előkészíti a terepet olyan pattanásos bőr számára szuperhasznos összetevőknek is, mint a BHA és a C-vitamin.


Hámlasztók



Az egyik legnépszerűbb pattanások elleni hatóanyag a hámlasztó hatású szalicilsav (BHA) - az összetevő bemegy a pórusokba és azok "belsejében" hámlaszt, így elsősorban a zsíros, tág pórusú, pattanásos bőrre javasolt. Mivel a koreai kozmetikumok maximum 0,5% szalicilsavat tartalmazhatnak, ezért a BHA hámlasztókban a szalicilsavat gyakran helyettesítik olyan hámlasztó összetevőkkel, mint példádul a Betaine Salicylate, ami egy BHA-hoz hasonló gyengédnek számító hámlasztó hatóanyag, ami az összetevő gyártója szerint a BHA hámlasztó és gyulladáscsökkentő tulajdonságait a trimethylglicine nevű összetevő hidratáló tulajdonságaival kombinálja. A gyártó tesztjei alapján 4%-os BS krém hatása hasonló, mint egy 2%-os BHA krémé. Betaine Salicylate a hámlasztó hatóanyag például a KM egyik kedvenc koreai hámlasztójában a 66 véleményes és 4,39 csillagos Cosrx BHA Blackhead Power Liquid Moisturizer-ben (ami egyébként a Paula's Chice 2%-os BHA Liquid Hámlasztójának egy egész jó dupeja), az 5 csillagos Cosrx Natural BHA Skin Returning Emulsionban, vagy épp a 4,6 csillagos Chica Y Chico Beta-Salic 2.0-ben. (Az első 4%, a második 1%, a harmadik pedig 2% Betaine Salicylatet (és és 4% glikolsavat) tartalmaz.)


Szérumok, kezelések



A jellemzően pipettás kiszerelésű ampullák az esszenciák koncentrált változatai, tulajdonképpen a szérumok megfelelői, melyek különféle bőrproblémákra fókuszálnak. A legtöbb koreai ampulla és szérum elsősorban bőröregedésre és folthalványításra koncentrál, az egyik kedvenc hatóanyaguk óriási szerencsékre pedig nem más, mint a C-vitamin, aminek a szuper jótékony hatásairól már mi is írtunk korábban. A különféle C-vitamin származékoknak azon túl, hogy fantasztikus antioxidáns tulajdonságuk van, valamint komoly öregedésgátló, szabadgyök-semlegesítő szerepet töltenek be, de a pattanások után maradt hegek, foltok ellen is igen hatásosak. A KM legnépszerűbb C-vitamin tartalmú széruma nem más, mint a 21.5% Ascorbic Acid tartalmú, 4,41 csillagra értékelt C20 Pure Vitamin C 21.5 Advanced Serum, illetve 4,32 csillaggal a BRTC C-10 Vitamin Ampulla. 

Problémamegoldó kezelésekből is ki lehet nagyon hatásos kis darabokat fogni. Az antibakteriális hatóanyagokban gazdag Chica Y Chico Tota-S 3.0 például a vélemények szerint a gyulladásokat pár óra alatt csökkenti és a pattanások sem jönnek ki olyan durván, mint a használata nélkül, és gyorsan el is múlnak. A Chica Y Chico Asta-Z 4.0 nem csak egy szupererős (100-500x erősebb, mint az E-vitamin) antioxidáns és folthalványító hatású Astaxanthint, de 3 féle fermentátumot és a korábban már említett Niacinamidet is tartalmaz, és nagyon szép eredményeket értek el vele a Krémmániásaink folthalványítás terén. 


Hidratáló krémek, pakolások



Pattanásos, zsíros bőrre kiválóak az agyagot, kiváltképp a kaolint tartalmazó maszkok, ugyanis remek olajfelszívó, mélytísztító tulajdonsággal bírnak, vagyis képesek megtisztítani a bőrt felesleges olajtól és kosztól. Kaolin van például a Missha Black Ghassoul Tightening Maskban, a Skin&Lab Glacial Clay Facial Maskban és az Etude House Wonder Pore White Clay Clearben, amik olyan szempontból is különlegesek, hogy parfüm- és alkoholmentesek, ami az európai agyagmaszkokról szinte egyáltalán nem mondható el.



Hidratáló krémekből érdemes olyat érdemes választani, amikben a nem olajos, vízmegkötő összetevők vannak többségben - hagyományosan a könnyű gélkrémek ilyenek, amikben lehetőleg van hialuronsav, glicerin vagy squalane - ezek azért jók, mivel egytől egyig nem olajos, igen hatékony hidratáló összetevők. A zsíros bőrűek körében népszerű darab a 4,65 csillagos,  hialuronsavban igen gazdag Mizon Hyaluronic Ultra Suboon Cream (itt írtam róla összetevő szerinti elemzést), a 4,58 csillagos, antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő összetevőkben gazdag Benton Snail Bee High Content Lotion (itt írtam róla összetevő szerinti elemzést) és a bőrproblémákat is szépen kordában tartó 4,05 csillagos Mizon Snail Recovery Gel Cream.


Fényvédők



Koreában a fényvédelemre olyan gondosan ügyelnek, hogy nem csak nyáron, hanem egész évben, minden egyes nap használnak fényvédőt és/vagy fényvédővel ellátott krémet, így a kínálat is elég tág ilyen téren, szóval amíg itthon külön hajtóvadászatot kell folytatni olyan fényvédőért, ami kompatibilis a problémás-zsíros bőrrel, addig a koreaiaknál pillanatok szuper kis alternatívákra lehet bukkanni. A zsíros bőrűek körében legnépszerűbb darab a 4,33 csillagos, mattító hatású Innisfree Eco Safety No Sebum Sunblock SPF35 / PA+++. Kizárólag fizikai szűrőket tartalmaz és van még benne remek antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatással bíró zöld-tea kivonat és nagylevelű csodamogyororó kivonat, a bőrre kenve pedig látványosan csökkenti a bőr olajosságát, és jó néhány órával kitolja átfényesedést is, ezen kívül remekül bevált nálatok sminkalapként is. A 4,8 csillagos Missha All Around Safe Block Essence Sun SPF45 / PA+++ egy könnyű állagú, olajmentes, erősen hidratáló, vízálló fényvédő gél - a benne levő az octinoxateaz ensulizole és az octisalate az UVB sugárzástól óv, a Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate az UVA sugaraktól, a Tinosorb S pedig mindkettőtől. A vélemények szerint elképesztően könnyed érzetet hagy a bőrön, pikk-pakk beszívódik és még hidratál is, valamint smink alá is tökéletes. Népszerű még a 4,6 csillagos Etude House Sunprise Mild Watery Light SPF50+ / PA+++, ami egy krémes-géles állagú, olaj- és illatmentes fényvédő. A vélemények szerint nem hagy olajos érzetet, jól lehet rá sminkelni, és 2500 Ft körüli árával az olcsóbb darabok közé tartozik.  A fényvédő összetevőket tekintve a benne levő, nagy stabilitású Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate az UVA sugarak, az octinoxateaz octisalate és a homosalate az UVB sugárzás ellen nyújt erős védelmet. Az antioxidáns, gyulladáscsökkentő és hidratáló összetevőket ebből se spórolták ki, bár sajnos került bele alkohol is.





Ti próbáltatok már valamit a fenti termékek közöl? Bevált?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése