BLOGKERESŐ

2018. szeptember 10., hétfő

Kezdő babakelengye és kórházi baba-mama lista KM legekből

Épp a hétvégén töltöm be a 36. hetemet, szóval képzelhetitek milyen nagy pakolászások és beszerzések voltak nálunk az elmúlt időszakban, aminek az eredménye egy-egy jól megpakolt bőrönd és sporttáska lett, ami indulásra készen áll  a szoba sarkában.... ☺ Itt az ideje egy régóta várt és nagyon sokat kért posztnak is, vagyis összeszedtem minden olyan kozmetikumot, amire Nektek és a babótoknak szüksége lehet a kórházban és az első időkben illetve egy videóban azt is elmesélem Nektek, hogy én miket vettem magunknak.

FIGYELEM! A lista csak kozmetikumokat és KM-en is fellelhető termékeket tartalmaz, nem fedi le a teljes baba- és kórházi kelengyét!

Mi kell a kórházba a mamának?

Ha állami kórházban szültök, akkor nagyon sok minden, olyasmik is, amire amúgy nem gondolnátok, szóval nagyon fontos, hogy járjatok utána, mit kér és ajánl a kórházatok, de ezeket szerencsére a legtöbb fel is tünteti a weboldalán. Mivel a lista intézményenként eltérő lehet, mindenképp a sajátokét tartsátok elsősorban szem előtt.


Bár a legtöbb kórházi listán simán csak "WC papír"  a tétel neve (hello Magyarország!), nagyon sok KM-es anyuka esküszik a sima mellett a nedves WC papírokra is, mivel egy friss gátsebbel illetve a szüléssel járó egyéb sérülésekkel nagyon nem mindegy, hogy mi ér titeket odalenn és az mennyire erős dörgölést igényel. Én a kórházi pakkomba 4,68 csillagos Zewa Almond Milk Nedves Toalettpapír tettem, de ha ti mondjuk nagyon-nagyon minimálra akarjátok venni, akkor van a márkának illatmentes verziója is, mégpedig a Zewa Pure Nedves Toalettpapír. Népszerűek még KM-en a DM sajátmárka Sanft&Sicher nedves WC papírok - nem szakadnak, emellett kellően nedvesek és puhák is.

Alap-termék még egy tusfürdő is, amivel kapcsolatban talán az egyik legfontosabb ökölszabály, hogy ne nyomja el a természetes illatotokat, mivel a babának nagyon-nagyon fontos, hogy érezze az anyukája bőrének a közelségét és természetes illatát. A képlet itt sem bonyolult - illatmentes és Sensitve fronton érdemes szétnézni, de ha hozzám hasonlóan nem kedvelitek ezeket, akkor egy semlegesebb illatú darabbal vagy enyhén illatosított babáknak szánt tusfürdőkkel is lehet próbálkozni. Én például az enyhe és kellemes illatú 5 csillagos Bioderma ABC Derm Fürdető Gélt fogom magammal vinni.



Egyéb alap tisztálkodószerekről se feledkezzetek meg - én a helyspórolás miatt magamnak a tusfürdőt leszámítva mindenből utazós kiszerelést vittem. Az alap mini-arcápolókat (arclemosó, micellás víz, hidratálókrém) a Clinique adventi naptárából válogattam össze, a többit, így egy mini Rituals The Ritual of Sakura Sampont reptéren vettem, de került még a neszesszerembe egy mini Signal White Now Fogkrém és egy összecsukható Colgate Portable Fogkefe is (ezeket a Rossmannban találtam). Ezeken kívül lesz még nálam kis fésű, mini körömreszelő és ajakápoló is, és mivel minden pici, pont beleférek velük egy kisebb neszesszerbe.

Jó-ha-van termékek a különféle seb- és bőrregeneráló hatású készítmények, így például a mellbimbóápoló krém, amit az én kórházam külön kér is egyébként. Én a KM egyik legnépszerűbb darabját vettem meg erre a célra, mégpedig a kizárólag orvosi tisztaságú lanolinból álló 4,45 csillagos Lansinoh HPA Lanolin Bimbókrémet, ami ellen egyedül a borsos ára szól, szóval ha ti olcsóbb alternatívában gondolkodnátok, a szintén lanolin alapú, 4,45 csillagos Babylove Mama Mellbimbó Krémet ajánlom a figyelmetekbe, de az 5 csillagos Medela PureLan 100 Mellbimbóápoló Krém is sok dicsérő szót kapott már. Ezek közül egyiket sem szükséges szoptatás előtt lemosni.



És végül - ha Ti úgy érzitek, hogy lesz erőtök smikelni (látogatásokra, hazamenni), nyugodtan dobjatok be spirált, színezett hidratálót, szájfényt, vagy bármit, ami egy minimál sminkhez szükséges. Én optimista vagyok, szóval tettem ☺


Mi kell a kórházba (és az első hetekre) a babának?

Az apolka által anno követett svájci babaápolási rutin szerint a babának nincs szüksége semmire, csak egy kis mandulaolajra, bevizezhető száraz törlőkendőre (ilyesmit egyébként a DM-ben is láttam) és heti egyszeri sima vizes fürdetésre. Bár egy kezdő babakelengyéhez nálunk sem feltétlen szükséges kirabolni a drogériát-patikát, viszont bevallom, nekem a svájci babaápolás egy picit túl minimialista lenne, illetve nálunk eleve kötelező is vinni mindenfélét a szülésre, szóval ugorjunk is neki az itthoni alapoknak!

Ne izguljatok, alapvetően nálunk sem kell annyi minden, sőt, viszont nagyon könnyű elveszni a hatalmas választékban és a rengeteg ígéretben, szóval ha rám hallgattok, mindig nézzetek vásárlás KM-et és csekkoljátok az összetevőlistát is! Nagyon sok mindenre rá van írva, hogy "baba", "hipoallergén" és "sensitive", ami amúgy egy agyonillatosított, potenciális irritáló összetevőkkel telenyomott szemét, amit magamra nem kennék, nem hogy a babámra... Van egy rossz hírem, sajnos a natúrkozmetikumok sem jelentenek feltétlenül gyengéd és jó alternatívát. No persze mindenki maga dönti el, hogy mit szeretne a babójára kenni, így ahogy én sem szeretem, ha az enyémbe beleokoskodnak mások, úgy én se szeretném más rutinját leszólni, de azért csak okosan! :)


Nedves törlőkendők



A mi kórházunkban kapásból 2 csomag nedves popsitörlőt kérnek, amiből én egyből kettő félét is vettem, hogy még a kórházban kipróbáljuk, melyik válik majd be jobban. Azt kell róluk tudni, hogy mind a kettő illat- és alkoholmentes és a kettő közül az egyik a KM legnépszerűbb popsitörlője, a 4,4 csillagos Babylove Sensitive Nedves Törlőkendő, a másik pedig a 2. legnépszerűbb darabnak - a 4,25 csillagos Neogranormon Törlőkendőnek - az illatmentes verziója, a Neogranormon Sensitive Törlőkendő. Kevesebb véleménnyel, de 4,91 csillaggal KM-en népszerű illatmentes törlő még a Rossmann sajátmárkás Babydream Extra Sensitive Nedves Törlőkendő is.


Popsikrémek



A sima, legalapabb gyógyszertári változatnak, a Gyógyszertáró Popsikrémnek a receptjét majd a gyerekorvostól is megkapjuk majd, de persze bátran lehet lehet bolti változatokhoz is nyúlni, ezekben is ugyanaz a hatóanyag (cink oxid). A KM legnépszerűbb popsikrémei, melyek nem tartalmaznak sem illatanyagot, sem illóolajakat a következőek: a 4,85 csillagos Bepanthen Baby Kenőcs és a 4,55 csillagos, sűrűbb állagú Babylove Wundschutzcreme. Én egyébként kifejezetten olyan krémet kerestem magunknak (nem véletlen a többesszám, a szőrtelenítés utáni kipattogzásra életmentőek ugyanis a cink oxidos krémek), ami könnyedebb, vizesebb állagú krémpaszta, így szép vékony rétegben is fel lehet kenni, szóval nem egy KM-legnél, hanem a Bioderma ABC Derm Intenzív Popsiápoló Krémnél kötöttem ki.


Fürdetők




Babafürdetőből is gyógyszertárit fog felírni Nektek a pici orvosa, mégpedig a KM-en arclemosásra olyannyira népszerű, illatmentes és 4,46 csillagos Naturland Unguentum Hydrophilicum Nonionicum Mosdókenőcsöt. Mivel az arcápolási rutinom része, nekem ilyen eleve mindig van itthon, szóval nem kellett érte túl sok plusz kört futni :) Ha nem tudtok megbarátkozni az állagával, itt is jó alternatívát jelent a patikai-drogériás kínálat, lényeg, hogy ezúttal is próbáljatok ellenállni a fincsi babaillatoknak, és válasszatok illat- és szulfátmentes, gyengéd fürdetőt. Nem mondom, hogy olyan széles a paletta, de a 4,2 csillagos Schauma Baby Sampon & Tusfürdő és a 4,35 csillagos Babylove Sensitive Pflegebad Babafürdető például megfelel a kritériumoknak.



Igazából ennyi :) Én egyelőre nem vettem még semmilyen olajat, testápolót, koszmó elleni terméket és fényvédőt sem, ezekről majd később lesz szó itt a blogon is.

Addig is meséljetek, hogy Nektek mik váltak be az első hetekben, és volt-e esetleg köztünk KM kedvenc! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése