BLOGKERESŐ

2019. június 7., péntek

Hatóanyag-mustra: Bakuchiol - Retinol, mellékhatások nélkül

Az antioxidáns növényi kivonatot, amelyet a malájtea (Psoralea corylifolia) magjából és leveleiből nyernek ki, egyre gyakrabban találhatjuk meg különböző anti-aging készítményekben, ugyanis a bőrön használva nagyon hasonló módon fejti ki hatását, mint a retinol, ami az egyik nr. 1 összetevő, ha bőrápolásról és öregedésgátlásról van szó.




Mi ez és mit tud?

A Bakuchiol egy több helyütt is idézett 2014-es kutatás szerint  strukturálisan ugyan nem mutat egyezőséget a retinolfélékkel, mégis, a bőrön használva nagyon hasonló módon fejti ki hatását, vagyis azokra a kollagéntípusokra hat, amelyekre a retinol is (I, III és IV). 

Pro ☝: A fent említett kutatás során 12 hétig tesztelték tizenhét, 40-65 év közötti nőn a bakuchiolt, eredményül azt kapták, hogy a három hónap letelte után kimutatható mértékben halványodtak a ráncok és a pigmentfoltok is, a bőr rugalmasabb lett és általában a napfény okozta bőrkárosodások csökkentek anélkül, hogy a retinol használatánál esetlegesen jelentkező mellékhatások előfordultak volna. Egy egészen friss, idei kutatás során pedig igyekeztek valóban összehasonlítani a bakuchiol és a retinol hatását, ezért egy 12 hetes tesztelést indítottak 44 ember részvételével, akik véletlenszerűen kaptak olyan arckrémet, amelyben vagy 0,5% retinolt vagy 0,5% bakuchiolt kevertek. Az eredmények itt is igen kecsegtetőek voltak, ránccsökkentő és pigmentfolthalványító hatásosságukban nem tapasztalak lényegi különbséget, miközben a retinolt használók több bőrirritációról számoltak be. Ha mindez nem lenne elég, 1%-os koncentrációban pattanások ellen is hatásosnak bizonyult (az aknék 57%-al csökkenése 6 hetes kezelés után), ráadásul 2% szalicilsavval kombinálva a pattanások 67% -al csökkentek 6 hét után.

Kontra 👇: Az összetevő talán egyedüli hátránya, hogy egyelőre nagyon kevés termékben található meg, ráadásul az is szűkíti picit a kört, hogy a bakuchiol a legjobban akkor fejti ki hatását, ha 0,5-2% közötti koncentrációban fordul elő az adott készítményben. (Ennél kisebb mennyiségnél nem jelentkeztek a retinolhoz hasonló bőrszépítő hatásai.)


Összességében 👉: A Bakuchiol ígéretes, a retinolra jellemző mellékhatások nélküli retinol alternatíva és pattanások elleni hatóanyag, ami a retinollal együtt is szépen megfér egy rutinban, érdemes szem előtt tartani!


Ti használtok olyan terméket, ami tartalmazza az összetevőt? Szimpatikus nektek? :)

1 megjegyzés: