BLOGKERESŐ

2021. október 13., szerda

Hatóanyag-mustra: Retinal

Ha az éjszaka közepén felébresztenek is tudjuk, a retinol az anti-aging szupersztár, a retinoidok népes családjának megbecsült tagja. De mi a helyzet a retinallal? 


Nos, a helyzet az, hogy a betűnyi eltérés egy egész lépéssel lerövidíti az utat a retinolhoz képest, hogy a hatóanyag retinolsavvá váljon. Na jó, nem a betű, hanem maga a tény, hogy a retinal "egy retinolsav prekurzor, amely a retinol retinolsavvá alakulása során képződik közbenső anyagcseretermékként az emberi keratinocitákban (az epidermisz alján folyamatosan termelődő bazális sejtekben). A bőrben a retinaldehyde retinolsavvá, valamint retinol és retinil-észterekké bomlik le."

Miért fontos ez? Azért, mert az anti-aging hatást a retinolsav váltja ki, ez az az aktív molekula, mely pozitívan befolyásolja a bőr sejtjeinek működését. A retinoidok pedig azok az A-vitamin származékok, amiket a bőrben található enzimek egy vagy több lépésben képesek átalakítani retonilsavvá. Ilyen retinoid a retinal is. Minél kevesebb lépésre van szükség, annál jobb, hiszen mindig keletkezik veszteség, az átalakítások nem száz százalékban mennek végbe.

A tiszta retinolsav nagyon erős hatóanyag, nem véletlenül vényköteles, amiből már a 0,1%-os mennyiség is hardcore verzió, de a retinoidokat sem kell picurka százalékos értékük miatt lebecsülni.

retinolsav (=tretinoin) 0,05-0,1%

|

retinal (Retinaldehyde)

|

retinol ~1%


A retinoidok esetén mindig olyan készítményt érdemes választani, aminél tudjuk a pontos százalékos értéket, hogy el tudjuk dönteni, az nekünk sok, kevés, vagy éppen megfelelő lehet. Bár a retinal jóval kevesebb mellékhatással dolgozik mint a retinol, esetében sem érdemes a legerősebb változattal kezdeni ha érzékeny a bőrünk és/vagy most ismerkedünk vele, hisz nála is lehet esély bőrirritációra, ha nem fokozatosan vezetjük be a rutinba, és nem figyelünk bőrünk jelzéseire.
A retinal erejét (és más retinoidokét is) alapvetően a retinolsavhoz érdemes hasonlítani, vagyis átváltani, hogy az adott százalékos érték milyen retinolsav erősségnek felel meg. A helyzet az, hogy a retinal esetén ez kicsit zavaros, ugyanis míg az hüvelykujjszabályként tudható, hogy az 1%-os retinol nagyjából 0,05-0,1%-os, erős retinolsavval egyenértékű, addig a retinal esetén nem nagyon bukkanunk ilyen konkrét átváltásra. Úgy tartják róla, hogy a retinolhoz képest kb. tízszer hatékonyabban alakul át, ami alapján adott százalékos koncentrációjának hatékonysága a retinolsav azonos értékével közel megegyező. Ezt egy kutatás is megerősíti, melyben 0,05% retinal és 0,05% retinolsav hatékonyságát hasonlították össze 125 pácienc bevonásával. Eredményül azt kapták, hogy egyforma hatékonysággal csökkentették a ráncokat és tették egyenletesebbé a bőrfelszínt, azonban a retinolsav gyakrabban okozott helyi bőrirritációt mint a retinal.

Ha mégis a százalékoknál akarunk maradni, egy 0,05%-os retinalos készítmény már hatékonynak számít, a 0,1%-os pedig már abszolút a haladó szint.


Mire képes a retinal?

Akárcsak a többi retinoid, ha megfelelő mennyiségben használjuk,
- serkenti a bőr kollagéntermelését, így segíti feszesebbé tenni a bőrt,
- képes simítani a ráncokat,
- egyenletesebbé teszi a bőrfelszínt,
- érdemes bevetni a pattanásos bőr kezelésében
- és a pigmentfoltok halványításában is jeleskedik azáltal, hogy felgyorsítja a bőr felső rétegének megújulását.
- Antioxidáns hatással bír,
- és a bőr hidratáltságához is hozzájárul azáltal, hogy serkenti bizonyos, a bőrben található vízmegkötő anyagok termelődését.


Retinalos termékek a Krémmánián



A helyzet az, hogy nincs sok használható alternatíva még a mi adatbázisukban sem retinalos termékre. Az egyik kivételt az Avéne jelenti, amelynek több terméke is tartalmaz retinalt, sajnos azonban ezek egy része már nem elérhető, és a meglévők beszerzése sem egyszerű. De nem lehetetlen, az Avéne Rétrinal 0,1 Intensive Cream pedig érdemes lehet rá, hogy kipróbáljuk. Ha a címkézésnek hihetünk, 0,1%-nyi retinalt tartalmaz, mely mellett többféle antioxidáns is helyet kapott benne, tartalmaz peptidet, ráadásul alkohol- és illatanyagmentes készítmény.
A Geek & Gorgeous márkánál két verzióból is választhatunk, a Geek & Gorgeous 101 A-Game 5 egy 0,05%-nyi retinalt tartalmazó, középerős retinoidos szérum. Már 241 vélemény érkezett rá, 4,51-es értékelésű, ami alapján a Krémmániások egyik kedvens retinoidos készítménye. Ha részletes infókat szeretnétek róla, itt alaposan kielemeztük.
Nagytestvére, a Geek & Gorgeous 101 A-Game 10 hatékonysága 1%-os retinoléval hasonlítható össze, vagyis ez már bőven a haladó szint, egy-két A-Game 5-öt érdemes elhasználni előtte, hogy lássuk, bírja-e a bőrünk az összetevőt. 4,63-as értékelésű, sokak által véleményezett szérum, ami legtöbbeteknél beváltotta az ígéreteket: simábbá tette a bőrt, csökentette a pattikat, enyhítette a ráncokat, és irritációra sem panaszokodtatok.
A Natics La Nuit Retinal + C-Vitamin Szérum jelenleg 4,33-as értékelésen áll nálunk, a többség igazán elégedett volt hatékonyságával. Retinaltartalma 0,05%, vagyis ez is egy középerős retinoidos szérumnak felel meg. Ezen kívül többféle antioxidánst, köztük fő helyen egy C-vitamin származékot is tartalmaz, valamint hidratáló összetevőkkel is büszkélkedhet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése