BLOGKERESŐ

2022. augusztus 19., péntek

Össze tudja húzni a pórusokat egy kozmetikum?

A rövid válasz: nem. Ám ettől még nem kell a kardunkba dőlni, csak meg kell tanulni reális elvárásokat támasztani a kozmetikumok iránt, ha a pórusok méretéről van szó.


Genetika, ami meghatároz

Tapaszok, krémek és szérumok garmadáját találjuk a boltokban, melyek már messziről hirdetik a szinte közhellyé süllyedt ígéretet: összehúzzák a pórusokat. A helyzet azonban az, hogy a pórusok méretét alapvetően a genetika határozza meg: amit örököltünk, annál kisebbé semmilyen kence nem húzza össze őket, más kérdés, hogy néhány tényező képes rontani pórusaink állapotán:

- Az életkor előrehaladtával bőrünk veszít rugalmasságából, feszességéből, és ez a pórusokat sem hagyja érintetlenül. A pórusok falai ernyedtebbé válnak és ettől nagyobbnak látszódhatnak.

- a káros UV-sugárzás és a nyomukban elszabaduló szabadgyökök szintén negatívan hatnak a kollagéntermelésre, ami tovább ronthatja a helyzetet,

- és természetesen nem szabad megfeledkezni a túlzott faggyútermelődésről sem, amitől szintén kitágulhatnak a pórusok.

A kozmetikumokkal e három tényező negatív hatását mérsékelni tudjátok, és sok esetben már ez is látványos eredménnyel jár, ám fontos szem előtt tartani, hogy az örökölt bőrtípuson, bőrjellemzőkön nem tudnak változtatni. Alapvetően minél szárazabb típusú és világosabb a bőr, annál valószínűbb, hogy kisebbek a pórusok, és mindez fordítva is igaz. A zsírosabb és/vagy sötétebb bőrtípus esetén gyakoribbak a viszonylag tágabb pórusok.

Megtesznek mindent, de...

Azt, hogy egy kozmetikum minimalizálja a pórusok méretét, szintén vegyétek inkább csak szófordulatnak: nem biztos, hogy a gyári beállításokat vissza tudja adni bőrünknek a krém, még akkor sem, ha világ legjobbjáról van szó. A problémakezelés mindig egy adott szintig képes segíteni: ahogyan minden ráncunkat sem tünteti el a retinol, úgy pórusaink falát sem tudja "visszaerősíteni" az ifjonti éveinknek megfelelőre.

Mielőtt azonban végleg levinnénk titeket az életről, jöjjenek tippek, mik segíthetnek csökkenteni a pórusok méretén

- A pórusok falát erősíthetik a retinoidos és niacinamide-os termékek.

- A káros UV-sugárzás ellen talán nem is kell mondanunk: elő az SPF50-es fényvédőkkel (na jó, télen elég az SPF30, de azt aztán kenjétek).

- A túlzott faggyútermelésen valamelyest segíthetnek a kémiai hámlasztók, főként a BHA, azaz szalicilsav, mely ugyebár a pórusok belsejét is tisztítja, hámlasztja, de az AHA típusok sem megvetendők. Mellettük még kipróbálásra érdemes hatóanyagok például a niacinamide, azelainsav, sarcosine.

- Érdemes kerülni a komedogén összetevőket, melyek eltömíthetik a pórusokat, és a testes, olajos készítményeket.

- Alkohollal kiszárítani, fizikai hámlasztóval szétcsiszolni a bőrt nem vezet megoldáshoz, pórusaidat garantáltan nem fogod leradírozni magadról. Helyettük ha azt látod, "tele vannak" és nem bírsz velük, időnként menj el kozmetikushoz egy tisztító bőrkezelésre, vagyis nyomkodja ki szakszerűen őket.

- Megoldással szintén nem fognak szolgálni, ám átmeneti segítséget nyújthatnak a szilikonos primerek, amik elfedik pórusainkat, egyenletesebbé téve a bőrképet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése