BLOGKERESŐ

2024. május 24., péntek

Itt érjen véget a rutinod: a dekoltázs ápolása

Nem állítanánk, hogy szó sem esik a dekoltázs bőrápolásáról, nézzük csak meg bármely random arckrém leírását, mindenhol szóba kerül, közvetlenül a nyak után. Mégis, a tudatos bőrápolás képes elakadni a T-vonal problematikájában, miközben "egy bizonyos kor után" a dekoltázs bőrének megtörései legalább annyira látványosak tudnak lenni, mint a túlzottan csillogó arcbőrünk. Ezzel foglalkozni pedig határozottan érdemes még eme bizonyos kor előtt elkezdeni, és kiterjeszteni rutinunkat dekoltázsunkra is.


A dekoltázs ráncosodása

Dekoltázsunk területe - amin érdemes a nyakunk alatti, mellünk és afeletti bőrfelületet érteni, egészen a vállakig - az UV-sugárzás szempontjából kifejezetten frekventált terület. Pláne tavasztól őszig, amikor egyre inkább eltolódik öltözködésünk a spagettipántos ruhácskák irányába. Ez peedig egyet jelent az idő előtti ráncosodás, a fokozottabban megjelenő pigmentfoltok és a pattik képében (is) jelentkező bőrirritáció kialakulásával. A bőrrák kialakulásának kockázatáról már nem is szólva.

Épp ezért elkerülhetetlen, hogy ez esetben is a fényvédelem fontosságát citáljuk elsőként ide, és a javaslatot, miszerint a napi rutinba tartozó fényvédőzést terjesszük ki a dekoltázsunkból kilátszó bőrfelületre minden esetben.

Hasonlóképp érdemes a rutinba tartozó hámlasztó készítményeket, retinolt, és más célzott bőrápolókat is felvini a nyakra és dekoltázsra. Nem szükséges külön testre való készítményeket vásárolni (az arcra valók amúgy is gyakorta koncentráltabb hatóanyaggal bírnak), ami az arcbőr számára megfelelő, tökéletes lesz itt is.

Fontos megjegyezni, a bőrproblémák számbavételét ne hagyjuk el. Az általános hidratáló vagy az anti-aging készítmények, a bőrbarriert erősítő és/vagy bőrnyugtató kozmetikumok azok, amikkel nehezen nyúlunk mellé. Minden más esetben azonban gondoljuk át, a bőrprobléma érinti-e ezt a bőrterületet vagy sem.

Mit tehetsz még a dekoltázs ápoltságáért?

Egy dologra érdemes különösen figyelni a bőrápolás terén: a hidratálásra. Nem azért, mert az alap testápolónk olyan rossz lenne, hanem mert ha hajlamosak vagyunk elmismásolni a használatát esténként, vajmi keveset ér. Egy kis plusz hidratáló szérum vagy toner pedig csak hab a tortán.

Ha már az esténél tartunk: meg kell jegyezni, a dekoltázs ráncai éppen alvás közben erősödhetnek a leginkább, főként ha az oldalunkon fekve szeretünk aludni. Bizony az a fránya gravitáció ekkor rajzolja csak igazán meg a vonalkáit (amik egy része mellmérettől függően is kialakulhat). Mi a megoldás? 

Magazinokat írtak már tele azzal, tanuljunk meg háton aludni (az arcbőrnek is jobb), ám nincs szívünk erre buzdítani senkit sem. Az alvás a pihenésről szól, nem arról, hogy még álmainkban is fegyelmezzük magunkat és deszkaként heverjünk a lepedőn, csak mert úgy két csíkkal kevesebb lesz a dekoltázson.

Ha számodra kényelmes a háton alvás, szuper! Tégy így, hisz ezzel tényleg hátráltatod majd a ráncok kialakulását. Ám ha oldalt, vagy épp forogva és mindenhogyan is szeretsz aludni, ne fogd vissza magad. Élvezd ki a pihenés óráit és mellette figyelj a bőrápolásra, a fényvédelemre, amivel már rengeteget teszel.


Ránctalanító szilikon tapaszok dekoltázsra - van értelmük?

Bevethetsz direkt a dekoltázsra kialakított maszkokat, tapaszokat, akár azokat a szilikon tapaszokat is, amelyeket elsősorban az alvás idejére javasolnak. Lényegük, hogy a bőrt nem hagyják például oldalt fekvő helyzetben meggyűrődni, illetve a bőr hidratálságát tudják átmenetileg fokozni, ami szintén hozzájárulhat a kisebb ráncok simításához.

Igazi hatékonyságot azonban tényleg csak akkor tudnának kifejteni, ha 0-24h viseljük őket, az pedig felettébb kérdéses, hogy nem mozdul-e el, esik le a bőrről az éjszakai alvás során. Azt is fontos tudni, hogy a szilikon tapaszokat teljesen tiszta, száraz bőrre kell feltenni, elhagyva minden krémet és szérumot, különben egyáltalán nem tapad. Az pedig talán nem kérdés, hogy a jóféle célzott bőrápolók hatóanyagai többet tehetnek a bőr egészségéért hosszú távon, mint egy szilikon lapocska. 

Érdekes adalék: a Krémmánia töb tízezer kozmetikai terméket listázó adatbázisában egyetlen dekoltázs tapasz sincs, amire akárcsak egy meggyőző vélemény érkezett volna eddig. Ám ha te tudsz ilyenről, feltétlenül oszd meg velünk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése