BLOGKERESŐ

2024. május 17., péntek

Pre-poo: minden, amit tudni akartál a samponozás előtti hajápolásról

A megfelelő sampon és balzsam kiválasztásával rengeteg javíthatunk hajunk állapotán, ám ha úgy érezzük, kettősük még kevés, hogy a roncsolódott hajszálakat formába hozzuk, egy hajmosást megelőző lépést is beiktathatunk, mókásan fancy nevén a pre-poot.


Mi az a pre-poo?

A hajmosás előtti lépés egy előkezelés, ami már ismerős lehet a plex készítmények használóinak. Az azokkal végérvényesen életünkbe költöző 3-6 lépéses hajápolási rutinnak ugyanis szerves része a pre-shampoo. A készítmény célja, hogy védőréteggel vonja be a hajat, hogy a samponozás biztosan ne szárítsa ki a hajszálakat, illetve maga is hozzájáruljon a hajszálak ápolásához.

Gyakori ugyanis, hogy a balzsamozás egy lépésben nem nyújt megfelelő regenerálást, az előkezelés ezt egészítheti ki igen hatékony módon. Elsősorban azoknak lehet hasznos az előkezelők használata, akiknek a hajszerkezete porózusabb. Ide tartoznak az alapjáraton göndör hajúak, de a különböző hajkezelésektől (festés, szőkítés, formázás) is prózusabbá válhatnak a hajszálak és igényelhetik az extra ápolást. 

A pre-poo készítmények előnyei, hogy:
- extra hidratálással gondoskodnak a hajszálak ápoltságáról,
- megkönnyítik a haj kifésülhetőségét,
- fokozzák a balzsamok hatékonyságát,
így összességében kevesebb töredezett, roncsolódott hajszállal lesz dolgunk.

Maszkot, olajat vagy fejbőrradírt is találsz az előkezelők kínálatában, érdemes közülük azt választani, amelyikre hajadnak a leginkább szüksége van.
A maszkok, krémes állagú termékek, olajak elsősorban a roncsolódott haszálakra, a nehezen kifésülhető haj kezelésére alkalmasak. Ezzel szemben a fejbőr hámlasztását elősegítő termékek akkor jöhetnek jól, ha a különféle hajformázók, száraz sampon miatti lerakódást szeretnénk hatékonyan eltávolítani a fejbőrről és a hajszálakról.

Így használd az előkezelő készítményeket

Az általános javaslat az, hogy ezeket a pre-poo hajápolókat száraz hajra vigyük fel, méghozzá úgy, hogy a hajtömeget több, kisebb részre osztjuk, és a hajtövetől a hajvégekig eloszatjuk, eldolgozzuk a készítményt. A termékeken található minden esetben egy javasolt hatóidő: ezt tartsuk be, ne mossuk le idő előtt, de nem érdemes extra órákat sem ráhúzni. Ha természetes olajat használunk 15-20 percig hagyjuk a hajon lemosás előtt. Samponozáskor minden esetben alaposan mossuk át a hajat.

Természetes olajak és előkezelők

Számos növényi olaj alkalmas rá, hogy előkezelőként használjuk. A kókuszolaj, az olívaolaj, avokádó olaj, mandula olaj, jojobaolaj, a ricinusolaj és persze az argánolaj is szuper regeneráló, hidratáló tulajdonságokkal bír a hajápolás terén is.
A 100% natúr olajak azonban nem biztos, hogy mindenki tetszését elnyerik, hisz ezek nem tartalmaznak emulgeálószereket, így nehezebb lehet utána kimosni a hajból. Kipróbálni persze mindenképp érdemes őket.

A bolti kínálatban is találni számos pre-shampoo terméket, közülük az egyik legnépszerűbb az Isana Plex Előkezelő Hajápoló, ami már sok Krémmániást meggyőzött róla, hogy ár-érték arányban jó választás. A L'Oreal Paris Elseve Bond Repair Pre-Shampoo is termékcsaládja egy kiemelten népszerű tagja, ami hajregeneráló képeségeinek köszönhetően 2023-as Krémmánia Kedvenc volt. A prémium kategória egyik ígéretes tagja a Redken Acidic Bonding Concentrate Intensice Pre-Treatment, mely segít erősíteni a hajszálakat, csökkenti a haj károsodásának veszélyét. És ne feledjük az Olaplex Hair Perfector No3 hajápolót sem, melynek használatát még megelőzheti a No0 készítmény, de már ezzel a plusz ápolóval is sokat tehetünk a hajszálak szépségéért, ugyanis, mint írják róla, nem csak szimplán hatóanyagot juttat a roncsolódott hajszálakba, ami kimosódik. Újjá is építi a már felbomlott kémiai kötéseket, vagyis tartósan helyrehozza ezzel a korábbi sérüléseket.

2 megjegyzés:

  1. A 4-ből 3-at használtam (Olaplex, Isana, Elseve), valamilyen formában mindig használok előkezelőt, de szeretném jelezni, hogy mindhárom említett terméket NEDVES (lehetőség szerint tiszta!) hajon ajánlott használni, a gyártó javaslata szerint is, az Olaplex pedig amennyire tudom - ugyancsak gyártó szerint - nem is fejti ki a kívánt hatást száraz hajon.

    VálaszTörlés