BLOGKERESŐ

2014. május 27., kedd

Itt a nyár! - Segítség a tökéletes fényvédő megtalálásához

Egyre többet süt a nap, szóval ha télen nem is tettétek, most már tényleg itt az ideje fényvédők után nyúlni. Többször is hangsúlyoztuk már, hogy ez miért olyan fontos - ha számos más ok (leégés, bőrrák kockázata...) nem is lett volna elegendő, az is elég meggyőző lehet, hogy egyes bőrgyógyászok szerint a napsugarak okolhatók a bőrünk öregedésének 80%-áért, vagyis ha nem szeretnétek idejekorán öregedő bőrt, semmilyen kencében nem bízhattok annyira, mint egy jól megválasztott fényvédőben!



Különösen meleg szívvel ajánlom ezt a posztot abban az esetben, ha még nem sikerült rálelnetek a tökéletes fényvédőre - egyre ugyanis mindenkinek szüksége van! :)

Fontos szabályok fényvédőválasztásnál
A fényvédő választásakor nem nehéz elbizonytalanodni a polc előtt ácsorogva, pedig tényleg csak pár apróságra kell odafigyelni ahhoz, hogy rábukkanjatok a számotokra tökéletes naptejre! 

Magas fényvédelem: Egy jó fényvédő egyik legfőbb ismérve maga a fényvédő tulajdonsága - minél magasabb egy termék faktorszáma, annál jobban véd a káros UVB (és ezzel együtt az UVA) sugarak ellen, ezért szinte minimumkövetelménynek számít hogy a fényvédőtök legalább SPF 30-as legyen. Ez már csak azért is fontos, mert ahhoz, hogy a dobozon feltüntetett védelmet gyakorlatban is elérjük, irreálisan sokat kellene használni a termékünkből, ezt pedig szinte biztos, hogy nem tesszük meg. Készült amúgy egy tanulmány is ezzel kapcsolatban - eszerint az a mennyiség, amit a legtöbben a gyakorlatban magunkra kenünk, csupán a 20-50%-t adja az elvi védelemnek. Ezért fontos tehát, hogy magas SPF értékű legyen a fényvédőnk.
Kiemelten magas fényvédelmet biztosító termékekUriage Bariésun Illatmentes Arckrém SPF50+Avène Emulzió SPF 50+,  Clinique Super City Block SPF40 






.
Összetevők: Nem csak a fényvédelem mértéke fontos, hanem az is, hogy az SPF elleni védelmet milyen összetevővel éri el az adott napvédő - fizikai vagy kémiai fényvédővel. A fizikai fényvédők azok, amik nem szívódnak be a bőrbe, hanem a felületén tapadnak meg, és visszaverik a káros sugarak zömét. A kémiai fényvédők ezzel szemben beszívódnak a bőrbe és elnyelik az UV sugarakat.  Fizikai fényvédő összetevőből csupán 2 fajtája létezik: titáni-dioxid és cink-oxid. Mindegyik stabil, széles spekturmú védelmet ad, akár önmagában is. Kémiai fényvédő összetevőből viszont sokféle van, akad közöttük stabil és kevésbé stabil, olyanok, amik az UVB és amik az UVA ellen védenek. Egyik sem ad önmagában megfelelő védelmet, így ezekből mindig többet is találunk a minőségi fényvédőkben. Ez a táblázat segít a leggyakoribb fényvédő összetevők közötti eligazodásban stabilitás és UV védelem szempontjából.

Gyakorlati oldalról megközelítve a kérdést nyaralni, kirándulni, strandra tanácsosabb egy SPF 50 körüli  kémiai fényvédő mellett dönteni. Egyrészt, mert az ilyen magas védelmet adó fizikai fényvédők általában fehéres réteget hagynak, és nehezen kenhetők, szóval kellemetlenek, másrészt mert nem izzadjuk-fürödjünk le őket a bőrünkről (de ettől még újra kell kenni a kémiai fényvédőt is időnként, mert több órás napsütés hatására tönkremennek a kémiai fényvédő összetevők). Egyes kémiai fényvédőkkel kapcsolatban viszont sajnos felmerült a gyanú, hogy elősegíthetik a bőrben a káros szabad gyökök képződését, valamint hogy beszívódnak a bőrbe, sőt akár a véráramba is, ezért ha babát vártok, 2 éven alatti gyermeketeknek kerestek napvédőt, érzékeny, rozaceás a bőrötök, vagy szeretnétek óvatosak lenne a saját minden nap használt fényvédőtökkel, jobb alternatívának számítanak a fizikai fényvédők, ezek ugyanis biztonságosabbnak és egészségesebbnek számítanak (persze a semminél a kémiai fényvédők is sokkal jobbak, szóval ezt semmiképp sem úgy kell érteni, hogy a kémiai fényvédők rosszak!).
Népszerű fizikai fényvédők:  Avène Mineral Fényvédő Krém SPF50 intoleráns bőrre, Phyt's Fluide Protecteur SPF50 natúr összetevőkkel, a KM kedvenc Paula's Choice Resist Super-Light Daily Wrinkle Defense SPF30 antioxidánsokkal, Clinique Even Better Dark Spot Defense SPF45 sötét foltok ellen






Ahogy a kapcsolódó posztomban már írtam róla, a megfelelő fényvédő alternatíva kiválasztásán túl érdemes arra is figyelnetek, hogy legyenek antioxidáns összetevők is a készítményben, mert  növelni lehet velük a fényvédelem hatékonyságát. A fényvédőkben egyébként a leggyakoribb antioxidánsnak az E-vitamin, vagyis a Tocopherol számít, de természetesen itt is igaz, hogy ha minél több féle van benne, az a legjobb.

Bőrtípus szerinti választás: A fényvédők általában kissé zsíros érzetűek, ezért a száraz bőrűeknek a legtöbb alternatíva kellemes megoldást biztosít. A fényvédőválasztás elsősorban a zsíros bőrűeknek szokott gondot okozni, ráadásul minél magasabb egy fényvédő faktorszáma, annál nehezebb olyan változatot találni, amitől nem fénylik át a bőr. Kompromisszumos megoldást a kissé alacsonyabb fényvédőtartalommal bíró napvédők jelentenek, de azért próbáljatok nem 30 faktor alá menni. Érdemes kifejezetten zsíros bőrre szánt, 30-35 faktoros fényvédők közt kutakodni, és persze mindenképp tanácsos elolvasgatni a KM-en más zsíros bőrűek tapasztalatait is az adott termékkel kapcsolatban.

Alternatívák zsíros bőrreBioderma Photoderm AKN Mat SPF 30Innisfree Eco Safety No Sebum Sunblock SPF35 / PA+++Avène Cleanance Fényvédő Krém Aknés, Zsíros Bőrre SPF30Paula's Choice Skin Balancing Ultra-Sheer Daily Defense Broad Spectrum SPF30
.
Ti rendszeresen használtok fényvédőt? Milyet?

32 megjegyzés:

  1. A cink-oxid önmagában is teljeskörű védelmet nyújt, én mindenhol ezt olvastam, és a Ti belinkelt táblázatotokban is ez van. :)
    Tökéletes fényvédőt találni egyáltalán nem egyszerű, nekem legalábbis, zsíros, érzékeny, aknéra hajlamos bőrömre, ami még viselhető árban is van. Nálam most már ipari mennyiségben fogy, és így az se mindegy, mennyibe kerül... Amúgy iHerben vannak szuper fényvédők, amik nagyon-nagyon jók árban, és gyönyörű az INCI-jük, szerintem érdemes ott is kutakodni. :)

    VálaszTörlés
  2. Az lehet, de ugye könnyen lejön :)
    Én most amúgy a koreaiak között nézelődök, egyenlőre ez tűnik kívánságlistásnak: http://kremmania.hu/kremek/skinfood-gold-kiwi-suncream-spf50-pa

    Meg most kezdtem ismerkedni a PC fényvédőjével, száraz bőrre valami zseniális, még a sminkem is tartósabb tőle.
    iherben is körbelesek majd, de szerintem csak ha ezek elfogynak :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj de... :D Bocs, benéztem. Nekem most illatmentes krém-kattanásom van, de ettől eltekintve jónak tűnik ez a Skinfood is. :) Melyik PC fényvédőt tesztelgeted? Én kipróbáltam a resist light 30 spf-et, ami teljesen szuper, nagyon matt, csak az ára a bajom... Nálam nyáron ipari mennyiség fogy arcra való fényvédőből, és PC-ből azt nehéz finanszíroznom... Azon gondolkozom, mit vegyek legközelebb.

    VálaszTörlés
  4. A Resit Super-Lightot. :D Igazából belőle először csak apolkáéból kunyeráltam egy kis tégelynyit, hogy na, megnézzük, mit is tud ez, de aztán fall in love, szóval most teljes méretben is kell :D
    Az arcomra amúgy én is illatmentest szeretek használni, a Skinfoodot testre terveztem beszerezni. Nekem az tuti elég lesz egész nyárra, mert (sajnos) a nap nagy részét úgyis a gép előtt töltöm... :(

    VálaszTörlés
  5. Engem könnyen megkap a nap, szóval most már utcára menetel előtt a dekoltázsomat és a karomat mindig bekenem fényvédővel. Tavaly nyár végére sikerült a dekoltázsomra színt szerezni, miközben az arcom még teljes gésaszínben pompázott, hát az elég mókás volt. :D Idén eltökéltem, hogy ezt megelőzöm. :)

    VálaszTörlés
  6. Most 3 fényvédőm ácsingózik a polcon, egy SPF25 Clinique City Block, illetve két SPF50-es Bioderma. Az egyik ebből gyerekeknek való naptej szerű, amit lehet arcra is kenni. Nekem bevált, kifejezetten mókás, hogy felkenéskor lilás kék tőle a fejem, de ez pillanatok alatt eltűnik... :) A kedvencem mégis a kisebb teljesítményű Clinique, mert akár alapozót se kell utána kennem, hiszen színezett... Egyik mellett sem erősödtek a szeplőim, pedig azok a legkisebb sugárzástól is előjönnek..

    VálaszTörlés
  7. És a kisasszony nem szereti a szeplőit??? :) Nekem is vannak, és mióta sikerült beléjük törődnöm, a gondos nyári fényvédőzés miatt nem jönnek ki :( :D

    VálaszTörlés
  8. Annyira azért nem vagyok értük oda, én nem az a tipikus szeplős kislány voltam, szóval rajtam nincs sok és az is összevissza van az arcomon meg a vállamon. Amióta vigyázok a nappal, nem is látszanak, meg a C-vitaminos cuccok is elég jól halványították a meglévőket.

    VálaszTörlés
  9. Nekem SPF 60-as baba naptejem van, nagyon hatásos.

    VálaszTörlés
  10. Én nyárra (arcra) a Bioderma 30-asát használom, azt a spray változatot zsíros bőrre :) egyelőre oké, de már most sokkal zsírosabb, fénylőbb az arcbőröm, mint télen (persze érthető). Viszont ha sminkelek rá, akkor nem tudom a nap folyamán újrakenni... Akkor is véd egész nap, ha nem kenem többször? Mert ugye leizzadom, vagy elkenem, és akkor elméletileg délután mondjuk már leéghetek, nem? Sosem egyszerű ez nyáron :)

    VálaszTörlés
  11. Hát, ha fizikai, attól függ mennyire izzadod le... a kémiai meg bomlik... szóval... :(
    Arra nem gondoltál, hogy napközben a tenyeredbe fújd, és finoman "rápaskolj" vele a sminkre?
    Én amúgy gondolkodtam ilyen hűsítő fényvédő permeten is már, konkrétan a Skinfood Premium Tomato Cool & Sun Spray SPF50+-en, vészmegoldásnak jó lehet táskába dobni.

    VálaszTörlés
  12. kérdés:
    30-as fényvédő mellett nem nagyon lehet barnulni, ugye?
    Megfogtál evvel a poszttal nagyon, nem égtem még le :) , nem túl sötét, nem túl világos a bőröm, így maximum, ha 20-as faktorig megyek el, de általában a 6-ost használom. Amiket váltogatok,mióta bejött a dögmeleg: dm karotinos naptej spf6, sunozon 10, nivea karotinos 6-os, hawaiian tropic napolaj 15-ös, arcra pedig beruháztam egy Baleára, ez egy cseresznyés-aloés hidratáló krém, a dobozon az szerepel tartalmaz uv szűrőt, de nem írja mennyi faktorszámig- gondolom talán 6-os, vagy 10-es lehet maximum?-.
    Még nézelődöm a krémmánián arckrém ügyben...:)
    Mindig abban a hitben éltem, hogy aki nem hófehérke, annak nem kell a magas faktorszám.
    Télen nem használtam fényvédőt, még arckrémet sem, mivel csomó mindenre érzékenyen reagált a bőröm, hiába voltak a kencevételek.

    VálaszTörlés
  13. Vannak olyan 30-es naptejek, amik mellett könnyen le lehet barnulni, sőt. A testvérem baromi hiú, és ő csak olyat vesz, ami segíti a barnulást. Idén a Bioderma Photoderm Bronz SPF30-ot láttam nála.

    VálaszTörlés
  14. Én is ebben a hitben éltem két évvel ezelőttig. Olyan "félegzotikus" bőrű vagyok. Tehát télen is van színem, a barátnőm szolival próbál utol érni, nyáron meg pikk-pakk csokira sülök - pontosabban sültem, mert 2 éve valami történt. Vagy megunta a bőröm, vagy a természeti hatásoknak , pl az egyre erősödő káros sugaraknak köszönhetően, 2 éve hólyagosra égtem a tengerparton. Egyik napról a másikra. Kb csettintésre. Azelőtt max az arcom és a vállam pirult le, minimális hámlás is volt, de ilyen durva vörösség, és fájdalom nem.
    Minden este nyüszítve könyörögtem aloe vera + kókuszolaj kombóért. Bazi ijesztő volt. Nna, azóta napallergiás lettem (anyáék sosem figyeltek a fényvédelemre, anyajegyekkel is meg vagyok szórva), így a végtagjaimon 50spf, az arcomra pedig most fogok beszerezni egy innisfree példányt, amit wishes ajánlott.
    SPF UP GIRLZ. :) :-*

    VálaszTörlés
  15. Tavaly az 50 faktoros Avene-t használtam az arcomra (vegyes bőröm van, és sajnos pigmentfoltjaim itt-ott), elég jól szuperált, csak muszáj volt egy kis BB krémet kevernem bele, mert amúgy nagyon fehér volt. Idén vettem PC super-light SPF30-at, ami eleve színezett, és egy csoda. Tökéletesen matt, egyáltalán nem zsírosít. Remélem, a 30-as faktor is elég lesz a pigmentfoltjaim megerősödésének megakadályozására.

    VálaszTörlés
  16. Arcra nálam egyértelműen a no. 1. Paula Resist Super Light-ja. Tavaly még mintákból használtam, és csak a nyári hónapokban, de most beszereztem nagyban, és hála egy kedves krémmániásnak egy kicsit használt tubushoz is hozzájutottam nagyon jó áron, úgyhogy szerintem az idei évre meg van oldva az arcom fényvédelme. Testre való fényvédő kérdésében nagyon tanácstalan voltam, inkább fizikai fényvédőt szerettem volna, és a biztonság kedvéért olyat, amiben nem nanorészecskés a fényvédő. Végül most a Nivea Light Feeling naptejét vettem, egy 20-as és egy 30-as faktorszámút, mert egyrészt 2000 forint alatt voltak DM-ben, másrészt a flakon tanúsága szerint ebben nem nano-s tiánium-dioxid van. (A 20-asat most hétvégén volt alkalmam egész napos tesztnek alávetni strandon, és teljesen jó, egyszer kentem utána a nap folyamán, és nem égtem le, mondjuk tűző napon nem nagyon voltam, inkább a félárnyékban-árnyékban.) Egyébként még mindig tanácstalan vagyok abban a kérdésben, hogy akkor most mennyire veszélyes a nano-részecskés fényvédőszer...és ha olyan veszélyes akkor miért lehet benne a legtöbb naptejben. Próbáltam utánaolvasgatni amennyire a gyerekek mellett időm engedi, de nem lettem sokkal okosabb. Tavaly még nem is hallottam erről a dologról, és mint utólag rájöttem, a gyerekek Sundance Kid napteje nano-s volt. Tapasztalatom szerint a fényvédelem terén tökéletesen teljesített, nem égtek le, mondjuk a 4 hónapos mindig árnyékban volt, de ugye ott is van UV-sugárzás, a 2 éves viszont össze-vissza rohangált egész nyáron. Szóval azt cáfolnám, hogy a nano-részecskés fényvédők nem teljesítenek jól. Csak hát ha egyéb szempontból veszélyes akkor nem szeretnék ilyet rájuk kenni.

    VálaszTörlés
  17. Tavaly òta a Bioderma Photoderm Spot 50+ arcra, télen is, itt kint ausztriàban a hegyek között muszàj, testre évek òta hawaiian tropic 25-30-ast mikor hogy, de idén vmi bronzosra fogok ràhajtani, azt hiszem a Nivea spf 30 protect&bronze-ra. Szigorùan D.u.5 utàn a csülkeimet meg a Nivea Sun Carotene Lotion SPF6-al szoktam kenni. Szòval vicces, de a strandra van ùgy, hogy 3 naptejjel érkezem.

    VálaszTörlés
  18. A LRP Anthelios XL SPF 50 Anti-Shine arcra való napteje is nagyon jó! Idén ezt vettem, eddig ez tűnik a legjobbnak. Próbáltam már az Avéne-t és a Bioderma AKN Mat-ot is de a három közül ez eddig a legjobb.

    VálaszTörlés
  19. Nem tudom ismeritek-e a Bioré 50 faktoros arcra valo napvedojet? Nekem olyan baratnom ajanlotta, aki Dubaiban el....ott letszukseg a jo fenyvedelem. Ez is azsiai kence, japan azt hiszem. Szupe light textura. Olyan, mintha viz lenne! Az osszetevoit ne kerdezzetek, mert nem tudtam elolvasni:). De hatasaval tokre meg vagyok elegedve. Ja es 3 fajtajat tuti lattam. Rozsaszin, ez van nekem egykis egeszseges szint kapsz, jicsit, mintegy highlither, kek, ami hialuronsavas azt hiszem es meg egy fajtat lattam. Amazonrol, Ebayrol lehet beszerezni igazan barati aron! Sztem egy probat mindenkepoen meger!

    VálaszTörlés
  20. A világoskéknek itt olvashatod az összetevőit:
    http://cosdna.com/eng/cosmetic_51f9121965.html

    Alkoholos és parfümös. A rózsaszín egy fokkal jobb.

    VálaszTörlés
  21. köszönöm a válaszokat, fogok akkor keresni egy 30-as faktorú nap- és arckrémet, bár ha a déli órákban kell megindulnom, akkor én hosszú ujjúban vagyok, nem szoktam napozni:)

    VálaszTörlés
  22. Csak az egyéb testrészeimet szoktam újrakenni, a fejem vhogy mindig kimaradt a szórásból :) najó, az orromra szoktam, mert az vörösre ég...
    De ez a hűsítős-fényvédős permet nagyon tetszene! Akkor nem kéne maszatolnom a fejemen :) (Nem tudom, nem szeretek az arcomhoz nyúlkálni napközben :D)

    VálaszTörlés
  23. Én a vichy zsíros bőrre való 50 faktoros krémjét használom és meg vagyok vele elégedve. Egész jól mattít, nem irritál és eddig nem is égtem le, tehát jónak is tűnik. :)

    VálaszTörlés
  24. Viktória Zémann2014. május 28. 20:16

    Én anyunál találtam egy Pharmaceris krémet, elvileg 50+os. Sajnos itt nem találom feltöltve és a tubuson sincs összetevő lista, de vékonyan kenve is hagy egy kis fehér réteget, szóval bízok benne hogy tényleg hatásos.

    VálaszTörlés
  25. % éve használom a Photoderm bronze-át és lehet mellette jól barnulni. Más kérdés, h arcra még nem találtam 20+ felettit (eddig Eucerint és Vichyt próbáltam az utóbbi években), amivel ugyanígy lett volna, de bízom a nemrég vásárolt LP hidroakármiben. ;)

    VálaszTörlés
  26. Idén nagyon sokat vacakoltam a megfelelő, arcra való fényvédő kiválasztásával, nem is tudom, mi ütött belém, hiszen tavaly olyan jól működött rajtam a Bioderma egyik hibrid fényvédős (Tinosorb-os) Spf 50-ese. Tökjól tudtam rá sminkelni, korrekt fényvédelmet és irritációmentes bőrt kaptam tőle, erre tesség, megbolondulok, és kitalálom, hogy váltok!
    A Paula C. Super Resist Light-tel kezdtem a kudarcsorozatot, amitől sajna a bőröm teljesen megbuggyant, kiragyult, irritációt okozott.
    A következő negatív tapasztalatot a Clinique Even Better Spf45-öse okozta. Még friss az élmény, de feledhetetlen emlék lesz az biztos! Eszméletlenül zsírosította a bőrömet, úszik a T-vonal!


    Az Uriage lesz a következő, amit ki fogok próbálni, pigmentfolt-ügyben vesztenivalóm már nincs, tekintve, hogy az utolsó Clinique kisérlet kapcsán frankón bebarnultak a foltjaim, mivel sajna olyan szilikonos állagú, hogy túl keveset kentem belőle, egy hét után úgy néztem ki, mint a termék reklámfotóján a fürjtojás! :(


    Már csak azért imádkozom, hogy az Uriage legalább a sminket meg bírja tartani a bőrömön, mást nem kérek, csak hogy ne másszon le róla a Vichy Dermablendem, amivel eltakarom a foltokat.

    VálaszTörlés
  27. Kapronczai Glenda2014. június 13. 21:47

    Borgyogyaszati problemak miatt kell hasznaljak a hetkoznapokban is 50+ faktoros fenyvedot. A kerdesem az lenne h mit javasoltok, melyik lenne a legjobb? Olyat keresek ami hamar beszivodik, ha lehet spray legyen h a hatam is betudjam fujni ha epp egyedul vagyok. Ne legyen zsiros, olajos, ragacsos reteg utana :)
    Jelzem, szoliba, napozni vagy strandra nekem kifejezetten tilos :)
    Igy csak ha megyek setalni vagy ide-oda, kellene vmi, de nem tudok valasztani :(
    en a Bioderma 50+ ra gondoltam, a spray valtozatra, vagy lattam a Nivea 30 (csak 30) de rendes spray jellegu, azzal konyebben boldogulnek sztem ...
    Segitsetek donteni :)

    VálaszTörlés
  28. Én a Bioderma 50+-osat venném a helyedben :)

    VálaszTörlés
  29. Kapronczai Glenda2014. június 14. 20:48

    Koszonom valaszod, en is arra gondoltam, csak nem voltam biztos magamba :)

    VálaszTörlés
  30. Csak ne az Allee gyógyszertárba menjetek, mert az eladók nagy gusztustalanul bunkók.
    Gyerekkrémet kerestem, letudva a családot, de mert a tesztert mertem kipróbálni mennyire fehér jött a ne itt kenegessem magam ingyen. Majd egyik a másiknak, hogy Mancika segítsél már a hölgynek, azt sem tudja mit keres. Bakker.
    Az Uriage arcra valóját viszont eddig csak ajánlani tudom.

    VálaszTörlés
  31. Arca a Paula's Choice Resist Super Light fényvédőt használom, testre pedig a DM Sundance Schutz&Braune 30 faktorost. Mindkettő nagyon bevált, a Sundance használata mellett még a napallergiám sem jön ki. :) Ráadásul nagyon jó áron adják. A Paula színezett fényvédő pedig nyáron alapozó helyett is teljesen jó.

    VálaszTörlés