BLOGKERESŐ

2015. július 17., péntek

Vichy, Bioderma és Nivea fényvédújdonságok tesztje + elemzés

Idén sajnos még nem túl sokszor volt alkalmam szabadidőtöltés jelleggel a napon hesszelni, ebből kifolyólag a kifejezetten nyaralásra, strandoláshoz való napvédő tesztelgetésével is megcsúsztam, de azért még remélem, van akinél még pont aktuális a téma, szóval jöjjön is az idei nyár 3 legizgalmasabb tesztelésre érkezett darabjának, 2 barnulást elősegítő és egy napallergiás bőrre való fényvédőnek a tesztje és elemzése. :)




Nivea Sun Protect&Bronze Napolaj Spray  (4199 Ft / 200 ml)

"Napolaj spray, amely támogatja a bőrt a természetes, hosszan tartó barnaság elősegítésére, önbarnító nélkül. A formula melanin termelést elősegítő növényi hatóanyaggal támogatja a bőr barnulását. UVA/UVB szűrőkkel megbízható védelmet nyújt. Vízálló."
Nagyon szeretem a Nivea Protect&Bronze termékcsaládot, ezek voltak ugyanis az első olyan fényvédőim, amikkel még némi színt is magamra tudtam szedni - mivel az összes P&B tartalmaz egy ún. Glycyrrhetinic Acid nevű összetevőt, ami segít serkenteni a bőr természetes pigmentációját, vagyis elősegíti a gyorsabb és tartósabb barnulást. Az idei év olajos trendjét meglovagolva a Nivea egy napolaj sprayvel rukkolt elő a nyári szezonra, amit a korábbi jó tapasztalataim miatt nagyon kíváncsian vártam, hogy végre kipróbálhassak, viszont sajnos nagyon hamar rá kellett döbbenjek a negatívumara: az amúgy igen rövidke, 23 elemből összetevőlista 11 eleme illatanyag, ráadásul az INCI első helyén tanyázik a denaturált alkohol is, aminek egyébként a jelenléte egyébként már a termék kifújásakor is nagyon erősen érződik. Ahogy pokolba vezető út is jó szándékkal van, kikövezve, úgy ebbe a fényvédőbe sem véletlenül kerülhetett annyi alkohol, amennyi, valószínűleg az olajos állag könnyítése, a termék gyors felszívódása lehetett a cél, ami egyébként össze is jött, mivel egy nagyon könnyen kenhető, hamar beszívódó napvédőről van szó, viszont mint arcra való fényvédő nálam kapásból ki is esett, a lábamra és az alkaromra mertem csak használni.
Ami a fényvédelmet illeti, a Protect&Bronze napolaj 4 féle kémiai szűrőt tartalmaz: az Avobenzone az UVA I-II sugarak, a Homosalate és az Ethylhexyl Salicylate pedig az UVB sugarzás ellen óv, ezt a három erős védelmet nyújtó, viszont nem túl stabil összetevőt pedig az UVB- és rövid UVA védelmet is biztosító Octocrylene segít megvédeni a lebomlástól. 

Ajánlom? A naptej előnye, hogy a barnulást segítő hatóanyagot tartalmazó fényvédők között az olcsóbbak közé tartozik és szuperkellemes a használhatósága, hátránya a fent említett nem épp szeplőtlen INCI-je. Tudom, hogy nagyon kecsegtetően hangzik ez az olajos formula, de inkább valamelyik korábbi verzióját ajánlanám helyette (pl. ezt), amikben legalább nem az első helyen trónol az alkohol.


Vichy Idéal Soleil Spray Bronze SPF30  (5599 Ft / 200 ml)

"Egyenletes és természetes barnulást segítő napvédő spray testre, megerősített UVB-UVA-sugárzás elleni védelemmel, beleértve a hosszúhullámú UVA-sugarak elleni védelmet. Tyrosine C segítségével optimalizálja a melanin bőrfelszínre jutásának természetes mechanizmusát. Természetesebb, egységesebb, aranybarnább, hosszan tartóbb napsütötte bőrszín, önbarnító nélkül. Vízálló."
A Niveáéhoz hasonlóan a Vichy idei napozóújdonsága is egy  melanintermelést serkentő hatóanyaggal csábítja a vevőket, ami egyébként nem más, mint egy általuk Tyrosine C-ként emlegetett, az összetevőlistán simán csak Tyrosine néven fellelhető  aminosav. Tapasztalataim szerint a Niveához hasonlóan ennek is szuperül működik a barnuláskönnyítő hatása, és egyébként ti is sok, Tyrosinet szintén tartalmazó termékhez írtátok, hogy tapasztaltatok hasonlót. Ami az összetételt illeti, ez a termék is tartalmaz denaturált alkoholt, viszont esetében "csak" a 7. helyen, ami Leslie Baumann szerint a már elmegy kategória, bár én az arcomra így se mertem felkenni, a testemen viszont bátran kenegettem. A többféle emollient (bőrpuhító, vízmegkötő) hatású összetevő mellett van még az Ideal Soleilben egy kis koffein is, ami azért szuper, mert vízhajtó hatása révén átmenetileg simábbá teszi a bőrt, vagyis egyenletesebb lesz tőle a bőrfelszínünk.
A termékben található fényvédő összetevők majdnem teljesen megegyeznek a Nivea napolajában találhatóéval: az UVA I-II sugarak ellen Avobenzone, az UVB ellep pedig Homosalate és az Ethylhexyl Salicylate, amiket szintén Octocrylene segít megvédeni a lebomlástól, a különbség, hogy ebbe került még némi fizikai fényvédő összetevő is: Titanium Dioxide és Titanium Dioxide (nano). A feltűnő hasonlóság ellenére viszont én azt vettem észre, hogy ez sokkal hosszabban és stabilabban védi a bőrömet leégéstől, főleg akkor, ha vízbe is megyek (függetlenül attól, hogy ilyenkor minden alakommal újrakenem magam).

Ajánlom? Kicsit ugyan drágább, mint a Nivea barnuláskönnyítő napolaja, de jól működik a barnító hatása, szebb az INCI-je, maradék nélkül szívja be a bőr, és tapasztalataim szerint jobban is véd. Nekem bevált, ajánlom!



Bioderma Photoderm LEB Napallergia Elleni Spray SPF30  (3280 Ft / 125 ml)

"Magas fényvédelemmel rendelkező spray a napallergiára hajlamos bőrre. Szabályozza a bőrön az UV sugarak biológiai hatását, köszönhetően az ideális 1-1 SPF30/UVA30 aránynak, ezáltal nem blokkolja az összes UVB sugarat, így indukálja a bőrt fokozatos alkalmazkodásra a napfényhez, valamint nagyon magas védelmet nyújt az UVA sugarak ellen, amelyek felelősek a napallergia kiváltásáért."
Bár a hétköznapokon alapvetően fizikai fényvédőket használok az arcomra (egész konkrétan a Paula's Choice sokatok által szeretett Resist Super-Light Daily Wrinkle Defensét), viszont strandoláskor, kiránduláskor kémiai szűrőket tartalmazó alternatíva után szoktam nyúlni, és ilyenkor egy valami lebeg a szemem előtt: az adott fényvédő elsősorban illatanyag- és alkoholmentes legyen. Nos, ez a fényvédő éppenséggel pont ilyen, sőt, még ezen túl is akadnak előnyös skilljei. Egyrészt ez is nagyon hamar, nyom nélkül szívódik a bőrbe, olyannyira, hogy lehet rá sminkelni is, másrészt pedig az összetevőlistája is gyönyörű. Különlegesebb összetevő benne például egy olyan barna alga kivonata, mely antioxidáns hatással van a bőrre, ami azért jó, a nap hatására is keletkező szabad gyököket segít semlegesíteni, illetve - ahogy már ebben a poszomban is írtam - növeli a fényvédelem hatékonyságát.
A Photoderm LEB a fényvédelmet is szuper összetevőkkel biztosítja: az Avobenzone mellett találhatunk benne kétféle nagy stabilitású hibrid fényvédőt, ún. Tinosorb S-t és Tinosorb M-et is, melyeknek az különlegességük, hogy az UVB- és UVA-sugarak ellen egyaránt védenek, és a bőrbe sem szívódik be jelentősen. (A Tinesorbok egyébként azoknak a néhány kémiai szűrőknek az egyikei, melyek széleskörű védelmet biztosítanak, és azon túl, hogy nagyon jó UV-blokkoló összetevőnek tartják őket, az egészségügyi kockázatuk is viszonylag alacsony.)

Ajánlom? Igen! Az illat- és alkoholmentessége miatt nem kell mellette külön arcra való napvédőt venni, lehet rá sminkelni, bátran kenhető bárhová, és szuperek a benne levő kémiai fényvédő összetevők is. 



Fényvédelem témában ajánlom még Nektek a korábbi fényvédelemmel kapcsolatos posztjainkat is: olvashattok többek közt arról, hogy milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a tökéletes fényvédőt, az mennyire véd majd a naptól.

Ti milyen termékeket használtok idén nyáron strandoláshoz, kiránduláshoz?

9 megjegyzés:

  1. Szerintem testre és arcra is vannak sokkal jobb alternatívák kémiai fényvédők terén, így nem kell megalkudni azzal, hogy van benne egy csomó alkohol vagy illatanyag. Én az Uriage illatmentes spray-s kiszerelésű fényvédőt választottam idén nyáron testre, ami nagyon könnyű alkohol nélkül is, arcra meg a jól bevált City block és PC Hydralight fényvédőket. Starndolni nem nagyon szoktam, kirándulni ezek kiválóak. :)

    VálaszTörlés
  2. Barnuláskönnyítő hatóanyagosból sajnos nem tudok jobbat a Vichynél, a lábamat pedig szeretem olyannal kenni, amitől lesz egy kis színem. Egyébként teljesen jogos amit írsz, abszolút egyetértünk. :)

    VálaszTörlés
  3. Az Uriage számomra is új felfedezés volt, én ezt használom:

    http://kremmania.hu/kremek/uriage-bariesun-kid-gyerek-spray-spf-50



    Smink-kompatibilis, és atombiztos
    Számomra idén nem volt cél a barnulás fokozása, úgy voltam/vagyok vele, hogy ha feljön egy kis szín a fényvédővel együtt, akkor nosza, egyébként pedig a legnagyobb lelki nyugalommal húztam rövidnadrágot a fehér(szerű) lábamra is, és talán életemben először nem izgatott, hogy ki mennyire látja étvágygerjesztőnek ezt a színt! :)


    A személyes élmény hatására azonban megfigyeltem valamit!
    Mintha sokkal kevesebb embert látnék pirított szalonnabőrszínnel grasszálni!
    Lehet, hogy a sültbarna bőr már nem is akkora divat?


    Nagyon szeretem ezeket az elemző bejegyzéseidet, korrekt munka, ugyanakkor személyes tapasztalataidat is tükrözi

    VálaszTörlés
  4. Én ennek a felnőtt változatát (citromsárga tubus) használom testre hasonlóan szép összetevőkkel, nekem is nagyon bevált.
    Én sajnos elég sok embert látok pecsenyére sülve mászkálni, fehér bőrűeket leginkább. És szomorúan látom, nem értem őket...
    De gondolom, amíg az a trendi, hogy a kémiai fényvédős napkrémek rákkeltőek, addig ez nem is fog változni. (Legutóbb egy vitamin gyártó cég honlapján lattam egy ilyen cikket.)

    VálaszTörlés
  5. Szerintem az emberek többsége egyszerűen csak macerásnak tartja lekenni magát vagy pedig barnulni akar, és úgy van vele, hogy fényvédő mellett nem lehet. Az öcsém baromi jó példa erre (sajnos).

    VálaszTörlés
  6. De jó, hogy visszatértél a blogba is bandi! Köszi a dicsértétet is, örülök, hogy tetszett a poszt! :)


    Én sajnos még mindig szenvedek a fehér lábaimtól... bár elérnék már arra a szintre, hogy le***jam, de egyszerűen nem telt még el úgy nyaram, hogy valaki ne jegyezte volna meg, hogy "úristen, milyen fehér vagy", ami vicces, mert egyébként önbarnítózom is! :D Szóval nem, sajnos nem hinném, hogy kezd kimenni a divatból a sültbarnaság... :(

    VálaszTörlés
  7. Ó, Istenem, ha az én lábam "csak" fehér lehetne valami csoda folytán! :D
    Sajnos az enyémet visszértágulatok is ékesítik térdhajlatban, és az bizony zavar :(
    Aki az én lábamat lefehérezi, annak azt szoktam mondani:
    "ja, fehér. Mi más lenne, hiszen fehér ember vagyok! :)"

    VálaszTörlés
  8. Az én párom lusta kenekedni, az enyhe fényvédős arckrém használatára is úgy tudtam rávenni, hogy after shave balzsamnak mondtam a terméket és abban a hitben használja!

    VálaszTörlés