BLOGKERESŐ

2016. március 9., szerda

A Krémmánia legjobb koreai arcápolói: Érzékeny, száraz bőr

Kis kihagyás után folytatom is a legjobb koreai kozmetikumokat felölelő sorozatunkat, ezúttal érzékeny, száraz bőrre való termékekkel, remélem már vártátok! :)


Most olyan koreai kozmetikumokat kerestem ki Nektek, melyekkel a vélemények és az összetevőlista elemzése alapján is hatásosan kezelhető ez a bőrtípus!

A száraz bőr legfőbb jellemzője, hogy sérült a bőr természetes védőrétege (natural skin barrier), és emiatt a bőr nem képes a nedvességet magában tartani, ezért a bőrtípus ápolásának 3 kulcsmomentuma van: az első, hogy nem szabad tovább szárítani és irritálni (viszlát kis molekulasúlyú alkoholok!, viszlát illatanyagok!), a második a külső védőréteg támogatása, a harmadik pedig a vízhiány pótlása. Mikor érzékeny, száraz bőrre válogattok össze termékeket elsősorban ezt a 3 szempontot érdemes figyelembe venni, így természetesen ez a válogatás is ennek a szellemiségében íródott.


Lemosók



A jól habzó lemosók jellemzően nem csak a koszt mossák le az arcról, hanem hajlamosak rongálni a természetes védőréteget is, ami amúgy sem az erőssége az érzékeny bőrnek, szóval kerülendők. A koreai 10 lépéses rutin első lépése a szemfesték kíméletes, de alapos eltávolításával kezdődik, általában egy olyan szemfestéklemosó segítségével, amivel elkerülhető a bőr húzgálása, dörzsölése, vagyis amivel el tudjuk távolítani a smink és szennyeződések nagyját anélkül, hogy rúgnánk még egyet a bőrünkön a szárazság felé vezető lejtőn. Ha szeretnétek kímélni a bőrötöket, akkor mindenképp érdemes az arc teljes lemosása előtt érdemes dörzsölő, durva mozdulatokat kerülve, finoman és türelemmel leáztatni a szem- és szájsminket. Tökéletes lehet a célra a kétfázisú Innisfree Apple Juicy Lip & Eye Remover, az illatmentes, zsírsavakban gazdag korpaolaj alapú Kosé Cosmeport Softymo Deep Cleansing Oil vagy éppen egy olyan klassz kis balzsamos állagú lemosó, mint az enyhe bőrhámlasztó és tisztító hatású papajakivonatot is tartalmazó Banila co. Clean It Zero. Ha a lemosás oroszlánrészén túl vagytok, akkor jön a bőr megtisztítása egy gyengéd lemosóval, ami eltávolítja az előző lemosó maradványait, a koszt és a felesleges faggyút a bőrről. Erre a célra jó lehet pl. az Innisfree The Minimum Cleansing Loiton, ami egy minimalista összetételű, hypoallergén arctisztító loiton érzékeny bőrre.


Esszenciák



A koreai kozmetikumok közt többféle illat-és alkoholmentes, ellenben hasznos hatóanyagban gazdag tonikot, esszenciát találhatunk, ráadásul ezekről nagy általánosságban az is elmondható, hogy a többségük remek kiegészítő (!) termék a bőr vízhiányának pótlására és a védőrétegének a megerősítésére. Az ebbe a kategóriába tartozó termékekben a kedvenc összetevőim egyértelműen a különféle fermentátumok, amik a fellelhető kutatások alapján szuper hatással vannak a száraz bőrre. A legnépszerűbb fermentátum a külső hatások okozta bőrkiszáradástól óvó Galactomyces Ferment Filtrate, ami szerencsére megtalálható a KM legnépszerűbb esszenciáiban és néhány szuper tonikban is. Ez került a 4,57 csillagos Cosrx Galactomyces 95 White Power Essencebe is, de rajta kívül is találhatunk még benne remek összetevőket - az összetevőlista 2. helyén Niacinamide található, ami azon túl, hogy egy ígéretes öregedés elleni hatóanyag és hatásos sejtkommunikáló (bőrünk sejtjeit helyes viselkedésre biztató) összetevő, remek hidratálószer is egyben, ahogy a 3. helyen csücsülő Sodium Hyaluronate is az, mivel a saját súlyának akár az 1000-szeresét képes vízben megkötni. Került még bele Allatoin-Panthenol kombó is, melyek együttesen remek gyulladáscsökkentő, nyugtató hatással vannak a bőrre, valamint segítik a sebgyógyulást is, vagyis remek hatással vannak a száraz, érzékeny bőrre. A vélemények szerint egyébként szépen nyugtatja, simítja, szinte feltölti a bőrt és egyenletesebbé teszi a bőrképet is. Szintén Galactomyces Ferment Filtrate a fő komponense a Tonymoly Intense Care Galactomyces Lite Essence 96,5%-nek, a Cosrx Galactomyces Alcohol-Free Tonernek és a Secret Key Starting Treatment Essencenek, és ezekre bár kevesebb, de csupa jó vélemény érkezett csak. Ami még izgalmas összetevő lehet száraz, érzékeny bőrre, az a csiganyálka, ugyanis néhány kutatás szerint az összetevő képes javítani a bőr természetes vízfelvevő és -megtartó képességét. A vélemények és az összetevőlista szerint is érdemes a Benton Csiga-Méh vonal termékei között is szétnézni, mivel a termékcsalád szinte összes termékénél a csiganyálka áll az összetevőlista első helyén: a legnépszerűbb darab a 74 véleménynél és 4,57 csillagnál járó Benton Csiga-Méh Esszencia és a 26 vélemény alapján 4,73 csillagos Benton Snail Bee High Content Lotion, ami pont most januárban lett a hónap kréme, és írtam is róla egy összetevő szerinti elemzést. A 96% csiganyálkát tartalmazó Cosrx Advanced Snail 96 Mucin Power Essence is izgalmas darab még, például a 2. helyen álló Betaine miatt is, aminek a hidratáló hatása elvileg még a glicerinénél is jobb, plusz még a bőr kiszáradását okozó irritáció ellen is véd.


Hámlasztók



Nem a kifejezetten kerülendő kategória, de érdemes tudni azt, hogy az AHA savakkal csak óvatosan szabad bánni, ha érzékeny a bőrötök. Ilyen esetekben jobban ajánlott a BHA (szalicil sav), mint hámlasztó. Érdemes tudni, hogy a koreai kozmetikumok maximum 0,5% szalicilsavat tartalmazhatnak, ezért a BHA hámlasztókban a szalicilsavat gyakran helyettesítik olyan hámlasztó összetevőkkel, mint példádul a Betaine Salicylate, ami egy BHA-hoz hasonló gyengédnek számító hámlasztó hatóanyag, ami az összetevő gyártója szerint a BHA hámlasztó és gyulladáscsökkentő tulajdonságait a trimethylglicine nevű összetevő hidratáló tulajdonságaival kombinálja. A gyártó tesztjei alapján 4%-os BS krém hatása hasonló, mint egy 2%-os BHA krémé. Betaine Salicylate a hámlasztó hatóanyag például a KM egyik kedvenc koreai hámlasztójában a 38 véleményes és 4,37 csillagos Cosrx BHA Blackhead Power Liquid Moisturizer-ben (ami egyébként a Paula's Chice 2%-os BHA Liquid Hámlasztójának egy egész jó dupeja), vagy épp a friss feltörekvő Chica Y Chico Beta-Salic 2.0-ben. A Benton Aloe-BHA Tonik nem kifejezetten hámlasztó, hanem inkább szalicilsavas tonik, viszont tömve van a száraz bőr számára szuper összetevővel, például a Benton elvet követve nem víz a hordozó közeg, hanem aloe gél, ami nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása révén remek választás érzékeny, száraz bőre, plusz a tonikban található Beta-glucan, a csiganyálka és a magas vitamin- és esszenciális zsírsav tartalmú kövér porcsin kivonat is nagyban segíti a bőr regenerációját.


Hidratáló krémek, szérumok, ampullák



Mivel a száraz bőr nem termel elég olajat, ami miatt a víz mindig elpárolog a bőr külső rétegéből, így a bőrben se elég sok olaj, se elég sok víz nincsen, ezért a száraz bőrre való hidratáló krémek esetén fontos, hogy legyenek benne hidratáló olajok és vízmegkötő anyagok is. Amik kifejezetten jók az még érzékeny bőrre, azok a gyulladáscsökkentő összetevők, melyek közül külön kiemelést érdemel a zöld tea, licorice növény kivonata vagy az aloe vera. Szintén hasznosak azok az összetevők, amik erősítik a bőr természetes védőrétegét: elvileg ilyen az E vitamin, a keramidok és a zsírsavak (linoleic acidoleic acid). Ha ezen a kritériumok figyelembevételével kerestek hidratálót, akkor a Cosrx intenzív krémei és éjszakai maszkjai mindenképp megérnek egy pillantást. A Cosrx Nourishing Rice Overnight Spa Mask összetevőlistája egyszerű, de szép, és a vélemények szerint nagyon szépen nyugtatja és hidratálja a bőrt, de a többek közt gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású Allatoin-Panthenol kombót, esszenciális zsírsavakban gazdag napraforgó- és makadámia olajat és sebgyógyító hatású Argininet tartalmazó Cosrx Hyaluronic Acid Intensive Cream  is jó választás lehet. A Mizon All In One Snail Repair Cream 92%-ban csiganyálka kivonatot tartalmaz, ezen kívül 3 féle peptid került bele, többek közt a bőr általános hidratáltságát javító Palmitoyl Pentapeptide-3, valamint Human Oligopeptide-1, ami serkenti a bőr regenerálódását. 

A szérumok közül a 10 % propolisz kivonatot tartalmazó, hidratáló és bőrnyugtató 2SOL Cosmetic Elixir Propolis Serum lehet érdekes a száraz-érzékeny bőrtípus szempontjából. Már eleve a propolisz is egy klassz gyulladáscsökkentő összetevő, de rajta kívül került még bele a fent említett szuper-gyulladáscsökkentő hatású zöld tea és licorice, magas vitamin- és esszenciális zsírsav tartalmú kövér porcsin kivonat, hatású, valamint 5 féle hidratáló hatású összetevő is. Tényleg egy igazi hidratáló-bőrregeneráló koktél. A nemrég megújult Missha Time Revolution Night Repair Science Activator Borabit Ampoule is megér egy pillantást, hiszen számos gyulladáscsökkentő, regeneráló összetevő (többek közt az Estee Lauder ANR kulcsösszetevője, a Bifida Ferment Lysate is) megtalálható benne, a vélemények szerint pedig nagyon szépen simítja, nyugtatja a bőrt.


Ti próbáltatok már valamit a fenti termékek közöl? Bevált?
Ja, és ne felejtsétek el megírni kommentben, hogy miről szeretnétek legközelebb olvasni! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése