BLOGKERESŐ

2016. július 16., szombat

Kielemeztük a Krémmánia TOP 5 hidratálókrémjét

Múltkor eléggé szerettétek a Krémmánia TOP 5 szemkrémének az elemzését, szóval arra gondoltam, hogy nem is várakoztatnálak Titeket a következő résszel: jöjjön a KM 5 legnépszerűbb (fényvédőt nem tartalmazó) hidratálókrémjeinek a rövid összetevő szerinti elemzése!




1. Nivea Creme

A Krémmánia legnépszerűbb hidratálókréme már évek óta a több, mint 100 éves tégelyes "kéknivea", ami nem csak arcra, de szinte bárhova kenhető, és eddig kicsivel több, mint 1000 (!) krémmániázó írt már róla véleményt. A krém nagyon gazdag puhító, simító és nyugtató hatású emolliens összetevőkben, így zsíralkoholokban (pl. Lanolin Alcoholban, vagyis igazából ún. euceritben, ami egy nagy tisztaságú, magas koleszterol tartalmú lanolin alkohol, mely fontos és a "normál" lanolin alkoholnál jobban tolerált összetevő a Nivea krémekben), illetve rögtön az összetevőlista elején ásványi olajba futhatunk ami rossz hírneve ellenére Paula Begoun szerint a legbiztonságosabb, legkevésbé irritáló hidratáló anyagok egyike (bár pattis, zsíros bőrrel nem árt vele óvatosnak lenni). Ezeken kívül találhatunk benne még hidratáló, vízmegkötő hatású glicerint és panthenolt is. Érdekesség, hogy (a 8 féle illatanyagot leszámítva) a Nivea európai változata sokkal szebb összetevőlistával bír, mint az amerikai, kihagyták ugyanis belőle az alkoholt és a tartósítószereket. 

Ezt írjátok róla Ti: Olcsó alapdarab, viszont mivel elég zsíros és nehéz az állaga (nem mellesleg több komedogén hatású összetevő is található benne), ezért elsősorban száraz bőr ápolására időszakosan, vagy csak valamilyen speciális célra (pl. orr vagy kéz) szoktátok bevetni.


2. Himalaya Herbals Nourishing Skin Cream

Szintén az 1000 Ft környéki árkategóriába tartozó, univerzálisan használható kedvencek táborát erősíti a Himalaya Herbals 342 véleménynél járó (arc)krémje. A Nivea kék krémjéhez hasonlóan rögtön az összetevőlista elején, konkrétan a 2. helyen ennél is hidratáló, sebgyógyító és emolliens hatású ásványi olajba futunk, a 3. helyen vízmegkötő hatású glicerin csücsül, amit olyan zsíralkoholok követnek, mint pl. a Cetearyl Alcohol nevű zsíralkohol. Ha már herbals: 4 féle növényi összetevő is került a krémbe: vízmegkötő, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antibakteriális hatású aloe vera kivonat, a kelet-indiai kinofa törzsének a kivonata, ami valószínűleg szövetösszehúzó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, nyugtató, bőrfelszínt egyenletesebbé tevő és tonizáló hatású ázsiai gázló kivonat, illetve az álombogyó szárának flavonodokban gazdag kivonata. A krém tartalmaz parfümöt, és a tartósításért is kissé elavult összetevők felelnek, így parabének (Methylparaben, Propylparaben) és BHT.

Ezt írjátok róla Ti: Kellemes az illata és az állaga, de hatásra inkább átlagos krém, mint kiemelkedő. Bár elég gazdag, mégis lazább az állaga, mint a Niveának, de ez is inkább a szárazabb bőrűeknek vált be (vagy kézkrémként).


3. Nivea Soft Intenzív Hidratáló Krém

A dobogó 3. fokán a Nivea könnyedebb verziója a Soft foglal helyet, aminek az összetevői picit hasonlóak csak a sima kék változatéihoz. Az összetevőlista 2. helyen hidratáló, sebgyógyító és emolliens hatású ásványi olaj, a 3. helyen vízmegkötő hatású glicerin szerepel, és itt is elsősorban emolliens hatású összetevők, zsíralkoholok utalják az INCI első traktusát. Ami viszont más, hogy került még bele hidratáló, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású jojobaolaj, valamint antioxidáns hatású E-vitamin is, bár a tégelyes kiszerelés nem kimondottan kedvez az utóbbi stabilitásának. Sajnos az összetevőlista 5. helyén denaturált alkoholba botlunk, és az elmaradhatatlan 8 féle illatanyag is ott figyel.

Ezt írjátok róla Ti: Szintén nem ez a legmegfelelőbb krém zsíros, pattis bőrre a komedogén összetevők miatt, de egyébként elég gyorsan beszívódik és puhává, hidratálttá teszi a bőrt, és az előző kettőhöz hasonlóan ez is univerzálisan használható.


4. La Roche-Posay Effaclar Duo [+]

Az Effaclar Duo [+] februárban volt a hónap krémje, ezért róla korábban már olvashattatok egy részletesebb elemzést a blogon. A TOP3 krémtől eltérően ennek tubusos a csomagolása, ami sokkal előnyösebb a hatóanyagok és a higiénia szempontjából, és az összetevőlista is sokkal izgalmasabb, mint az előző háromé: az 5. helyén Niacinamide (B₃-vitamin) található, ami többféle szempontból is kiváló hatással van a bőrre: azon túl, hogy remek hidratálószer, ígéretes öregedés elleni hatóanyag és hatásos sejtkommunikáló (bőrünk sejtjeit helyes viselkedésre biztató) összetevő, igen hatásos pigmentfoltok ellen és a pattanások kezelésében is több antibiotikummal felveszi a versenyt. Van még a krémben Zinc PCA és Methyl Methacrylate Crosspolymer is - az előbbi amellett, hogy hatásos pattanások elleni gyulladáscsökkentő, a bőr faggyútermelését is képes csökkenteni, utóbbi pedig a lyukacsos szerkezete miatt fel tudja szívni a felesleges faggyút és olajat a bőrről, vagyis az Effaclar Duo [+] a zsíros bőr tünetei (fénylő bőr, tágnak tűnő pórusok) ellen is hatásos lehet. Izgi összetevő még a Capryloyl Salicylic Acid, ami pedig a pigmentfoltok és a finom ráncok kezelésében lehet hatásos.

Ezt írjátok róla Ti: Bár volt akinél csak hosszabb idő után fejtette ki a hatását, de a hozzá írt tapasztalatok többsége szerint nagyon szép egyenletes lesz tőle a bőr, valamint felgyorsítja pattanások és az utánuk maradt hegek gyógyulását is. (Viszont ebbe is kerültek komedogén összetevők, így néhány véleményezőnél sajnos ez is okozott pattikat.)


5. Ilcsi Csipkebogyó Habkrém

A lista egyetlen natúr és magyar hidratálója szintén volt már hónap krémje, ráadásul nem is olyan rég, májusban. A Csipkebogyó Habkrém nagyon gazdag növényi összetevőkben valamint zsíralkoholokban (így például van benne sztearinsav vagy épp a Cetyl Alcohol). A krém a növényi kulcsösszetevőknek, vagyis a INCI 2. helyén tanyázó csipkebogyónak és az INCI 3. helyén található borágó magjából kivont olajnak a szövetösszehúzó és nyugtató, gyulladáscsökkentő tulajdonságát köszönheti. Kerültek még a krémbe különféle antioxidánsok is, viszont sajnos ez az áttetsző, tégelyes kiszerelés nem kimondottan kedvez a stabilitásuknak, a többségük a fény és a levegő hatására elég valószínű, hogy veszít is a hatásából felbontás után. Olyan antioxidánsokat fedezhetünk amúgy fel az INCI listát böngészve, mint a már említett csipkebogyó és bórágó kivonatok, a Sodium Ascorbyl Phosphate (ami egy stabilabb, vízben oldódó C-vitaminféle, és nagyon valószínű, hogy hatásos hatóanyag lehet a pattanásokat okozó baktériumok ellen) vagy épp az E-vitamin.

Ezt írjátok róla Ti: Nyugtatja és egyenletesebbé teszi a bőrt, csökkenti a pattanások számát és a foltok megjelenését és gyorsan felszívódik. Amit nem szerettetek benne, hogy maszkszerű érzést hagy maga után, és sajnos ez is okozhat pattanásokat.


Próbáltátok már valamelyiket? Mi a véleményetek róla?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése