BLOGKERESŐ

2016. december 5., hétfő

Arclemosó érzékeny bőrre: így válassz + TOP termékek

Az utóbbi időben több arclemosással foglalkozó irományba botlottam, és egy ideje már érlelődött bennem, hogy megpróbálom összefoglalni, hogy hogyan is működnek az arclemosók, mitől lesznek gyengédek vagy sem, és miért is nem pártolom a szappant.

Szóval jöjjön egy kis arclemosó eszmefuttatás, a normálisnál azt hiszem nagyobb részletességgel, de ha csak a lényeg érdekel, akkor ugorj a poszt végére, gyengéd, érzékeny bőrre is szuper arclemosó javaslatokért. :)



Hogy is működik egy arclemosó?

Az arclemosásban az a nagyon nehéz, hogy "elvegyük a bőrtől" azt, amire nincs szüksége (smink, fényvédő, kosz, felesleges faggyú stb.), de eközben ne vegyük el a jó dolgokat tőle, amire viszont szüksége van (a természetes védőréteg fontos lipidjeit és NMF-ek). 

Amikor az arclemosóban lévő tisztító anyaggal (olyan kis okos molekulák, amiknek egy része vízoldékony, másik része zsíroldékony) szembe jön egy zsíroldékony valami (ami lehet fényvédő maradék vagy hasznos zsírsavak), akkor ő sajnos nem tudja mérlegelni, hogy ez most jó dolog vagy sem, bármelyiket vidáman feloldja, amit aztán vízzel mi leöblítünk. 

Mitől gyengéd az arclemosó? 

Az én fejemben a "jó arclemosó" az, amelyik ügyesen egyensúlyoz abban, hogy a felesleges dolgokat leoldja, de közben csak minimálisan bántja a bőrt. A bántásnak két módja szokott lenni, az egyiket már írtam, az a jó dolgok eltüntetése a bőrről, a másik pedig a bőr pH-értékének a túlzott megemelése. 

Micellaméret: minél nagyobb annál gyengédebb

A lemosóban a "felületaktív anyagok" tisztítanak, amik olyan "okos molekulák", amiknek egy része vízoldékony, másik része zsíroldékony. Ezek a molekulák szeretnek vízben a zsíroldékony részeikkel egymás felé fordulni, és egy kis gömböt, vagyis micellát alkotni. Ha ezek a kis gömböcskék picik, akkor nagyobb eséllyel jutnak be a bőr felszíni rétegeibe és szedik ki onnan a természetes védőréteg fontos lipdjeit (zsírsavakat és koleszterolt főleg). Ha nagyok a micellák, akkor azok szépen a felszínen dolgoznak, ahol javarészt a felesleges dolgok vannak. 



A micella méret az egyrészt függ a felületaktív anyag fajtájától. Például a sodium lauryl sulfate önmagában egy agresszív, irritáló összetevő, annyira, hogy tudományos kutatásokban, ahol irritálni kell a bőrt rendszeresen SLS-es kezeléssel teszik ezt.

Nagy micellákat alkotó, gyengéd felületaktív anyagok például ezek: decyl glucoside, coco-glucoside, disodium cocoyl glutamate, disodium laureth sulfosuccinate, sodium cocoyl isethionate, vagy sodium lauroamphoacetate.

Szintén jót tesz a micella méret nagyságának, ha vegyesen vannak benne a felületaktív anyagok, mert akkor a micellékban egymással keveredve szabálytalanabb és nagyobb gömb képződik. 

Röviden összefoglalva: keressünk lemosókat nagy micellát alkotó, gyengéd felületaktív anyagokkal, és bónusz, ha többféle is van benne. :)

pH érték: minél bőrközelibb annál jobb

Bevallom őszintén, hogy elég sokáig nem néztem utána alaposabban, hogy mi is a baj a magas pH értékű szappanokkal, csak tudtam, hogy a "tudományos bőrápolási közösség" szerint ez egyöntetűen rossz. Most nemrég viszont belefutottam ebbe a tök jó tanulmányba, ami azt mondja, hogy az egészséges pH érték nem a korábban hitt 5.4-5.9 közötti érték, hanem bizony még alacsonyabb, és inkább pH 4.7 körül van.  

A savas felszíni pH érték több dolog miatt is fontos a bőrnek. Egyrészt mert ezen a pH-n érzik jól magukat a jó baktériumok, és rosszul a rosszak (és igen, pl. a pattanásos bőrűek felszíni bőr pH-ja magasabb, mint a normál).  Másrészt szintén ez a pH kell a bőrben lévő néhány enzim működéséhez, amik pedig olyan fontos dolgokat gyártanak, mint a keramidok vagy zsírsavak. A tanulmányban a pH 5 feletti bőr kimutathatóan kevésbé volt hidratált, mint a pH 5 alatti.

Sajnos bármivel is mossuk a bőrt, legyen az akár csak sima csapvíz, a pH arcmosáskor megemelkedik. De a lúgus szappanoktól még jobban megemelkedik. Egy szappanos mosástól nyilván nem lesz bajunk, de ha rendszeresen szappannal mosunk arcot, akkor bizony a bőrünk szárazabb és pattanásosabb lesz idővel. Szóval a szappan ugyan nem rögtön, de kb 4 hét alatt már jó valószínűséggel rosszat tesz a bőrnek. 

Úgyhogy szappan divat ide vagy oda, továbbra is a pH helyes (pH 5-5.5 körül szokás tenni egy gyengéd lemosót) lemosók lelkes híve vagyok. 

Így moss arcot kíméletesen

Ha megvan a gyengéd lemosónk, ami kíméletes és többféle felületaktív anyagot tartalmaz, pH helyes, és bónusz, ha még esetleg néhány hidratáló összetevő is van benne, akkor már csak jól kell használni. 

Meleg vízben a hasznos lipidek jobban oldódnak, szóval ha enyhén langyos vízben mosunk arcot, akkor kevésbé fogjuk bántani a bőrünket. Szintén nem kell egy kiló lemosó, és nem kell hosszas perceken át masszírozni a lemosóval a bőrt. Ha pedig megmostuk az arcunkat, akkor jó dolog rögtön tovább folytatni az arcápolási rutint és kenni rá valamit (akár hidratáló tonikot, vagy lehet persze hidratáló szérumot/krémet is).

Top gyengéd arclemosók érzékeny bőrre

Ha már belemerültem az arclemosás témába, akkor updateltem a profi bőrápolás step by step sorozatom közel 5 éves posztját is. Most megint friss és üde és aktuális a terméklista benne, itt tudjátok megnézni.  Abban is alapvetően gyengéd arclemosók vannak, néhány, ami itt lent is, meg még jópár másik is. :)

Olcsó: Belea Med Ultra Sensitive Washgel, Patikai: Bioderma Sensibio Gel, Koreai: CosRx Low pH Good Morning Gel Cleanser, Online: Paula's Choice Resist Hydrating Cleanser, Parfüméria: Clinique Liquid Facial Soap Extra Mild

Nektek melyik a kedvenc arclemosótok?

1 megjegyzés: