BLOGKERESŐ

2023. április 24., hétfő

Hatóanyag-mustra: Superoxide Dismutase, azaz SOD

A Superoxide Dismutase egy antioxidáns, ami picit másként fejti ki hatását mint társai, ám kimagasló hatékonysággal bír a szabadgyökök elleni harcban. Ismerd meg működését.


Superoxide Distumase, azaz a SOD

A Superoxide Dismutase egy antioxidánstípus, egész pontosan enzim, így nem a szabadgyökök semlegesítését végzi közvetlenül, hanem e folyamatot gyorsítja. Ahogy már írtunk róla, a bőröregedést a fényvédelmen kívül talán a leghatásosabban az antioxidáns összetevőket tartalmazó készítményekkel lehet lelassítani. Ez a tulajdonságuk annak köszönhető, hogy hatékonyan küzdenek a kollagénromboló szabadgyökök ellen, amik főként teljesen természetes élettani folyamatok részeként és a napsugárzás hatására keletkeznek a bőrben.

A SOD katalizátorként működik közre, így nem használódik el oly módon, mint más antioxidánsok, képes hosszan aktív maradni és hatását kifejteni. A superoxide típusú szabadgyökök az egyik leggyakoribb típusok, az enzim azt a folyamatot gyorsítja, mely során a superoxide szabadgyökök molekuláris oxigénné és hidrogén-peroxiddá alakulnak (amiket aztán majd más antioxidáns enzimeknek, a katalázoknak kell továbbalakítaniuk). A SOD kimondottan erős antioxidáns, néhány kutatás szerint hatékonyságban lekörözi az E-vitamint vagy a zöldtea kivonatot is.

Ezen kívül még számos más, a bőr számára pozitív tulajdonsággal bír, például semlegesíti az UV-B sugárzás okozta pirosságot, gyulladt bőrállapotot, bőrnyugtató hatássa bír.

Hogyan használd a SOD tartalmú kozmetikumokat?

Alapvetően a reggeli és esti rutniban is beilleszthetők, arra érdemes csak figyelni, hogy fehérje jellegű összetevőként a savakkal nem jön ki túl jól, ezért ha C-vitaminos szérumot vagy kémiai hámlasztót használnál, inkább hagyd ki az adott rutinból a SOD-os készítményt és alkalmazd máskor.

Superoxide Dismutase tartalmú kozmetikumok a Krémmánián



A Paula's Choice Moisture Boost Essential Hydrating Toner száraz és nagyon száraz bőr számára kialakított készítmény, mely magas arányban tartalmaz SOD-ot és más, kiváló antioxidánsokat, valamint hidratáló komponenseket is. Az INCI-t nézve kimondottan vonzónak tűnik, kár, hogy a vélémenyek közt egyelőre nem találni meggyőző használaton alapulót, kíváncsian várjuk, miként tudja kiegészíteni az arcápolási rutint.
A NIOD kínálatában több terméket is találunk, ami SOD-ot tartalmaz, itthon egyételműen ez a márka jár élen a témában. A NIOD Superoxide Dismutase Saccharide Mist a megkerülhetetlen SOD kozmetikum, melyet már mi is kielemeztünk. Kipróbálói szerint nagyon jól beilleszthető bármilyen rutinba, kényelmes, nem ragad tőle a bőr, észrevehetően hozzájárul annak hidratáltságához és az INCI-t nézve valóban meggyőző a SOD-tartalma is.
A márka másik népszerű terméke a NIOD Survival 0 Szérum, melyet az esti rutinba érdemes beilleszteni. Tele van a bőr számára hasznos antioxidánsokkal, így SOD is került bele, valamint hidratáló összetevőkben is gazdag. Értékelése 4,63. Bár árban magasabb mint az átlagos drogériás kozmetikumok, nagyon szépen formulázott termék, akciók esetén érdemes lecsapni rá és kipróbálni.
Az Image Skincare Vital C Hydratin Facial Cleanser 4,86-os értékeléssel büszkélkedhet nálunk. Krémes állagú lemosóról van szó, amit kipróbálói szerint nagyon kényelmes használni és szépen tisztítja a bőrt, miközben számos, a bőr számára hasznos összetevőket is tartalmaz, így SOD-ot is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése