BLOGKERESŐ

2023. május 18., csütörtök

Miért nem érnek semmit sem a természetes fényvédő olajak?

Fényvédőt használni nem úri huncutság, bár egész biztosan itt, a Krémmániás közösség berkeiben kell a legkevésbé ecsetelni a napi fényvédelem fontosságát. Mégis, ha körbenézünk, milyen hitek mentén rendeződnek a vélemények, számos esetben sajnos azt látjuk, inkább tévhit befolyásolja a döntéseket. Ez a helyzet a természetes fényvédő olajakkal is.



SPF 50, SPF 30, SPF 5

Mára már alapvetéssé vált, hogy a hétköznapokon érdemes SPF 25-ös vagy még inkább 30-as faktorszámú fényvédőt használni, a nyári, magas UV-értékkel megáldott időszakban, főként, ha huzamosabb időt tartozkódunk szabadtéren, pedig az SPF50-es készítmények javasoltak.

Miért? Fussunk át gyorsan ezen az SPF dolgon. Az SPF (Sun Protection Factor) érték azt adja meg, mennyire véd a fényvédő az UVB sugarak ellen. Az SPF szám azt jelenti, hogy a fényvédő a sugarak 1/SPF részét engedi át. Ez alapján az SPF 50-es fényvédő a napsugarak 1/50-t engedi át, a 98%-t kiszűri, az SPF 30-as fényvédő a napsugarak 1/30-ét engedi át és a 96,6%-t kiszűri.

Egy SPF 30 tehát 96,6%-át, egy SPF 50 fényvédő pedig 98%-át szűri ki az UVB sugárzásnak, ami egyik oldalról pici különbségnek tűnhet. A másik oldalról nézve azonban a különbség már jelentősebb, hiszen a káros sugárzás, ami elér minket, az SPF 30-nál kb. 1,5-ször több, mint az SPF 50-nél, vagyis papírforma szerint egy SPF 50-es fényvédővel 1,5x később égünk le, mint egy SPF 30-assal. Ez főleg strandon lehet fontos különbség.

Ehhez képest az SPF 5-ös fényvédelmet jó esetben épp csak elérő fényvédő olajak az UVB sugárzás 1/5-t engedik át, azaz a napsugaraknak csak 80%-át szűrik ki. 

Miért olyan népszerűek mégis a fényvédő olajak?

A rosszul kommunikált és félreértelmezett természetes szó miatt. Míg az tökéletesen érthető, hogy mindenki jó minőségű, az egészségre nem ártalmas készítményeket akar használni, amiknek nincs mellékhatása, és lehetőleg a környzetet is minimálisan terhelik, ezért például mikroműanyagoktól mentesek, és még sorolhatnánk - tehát, míg mindez jogos elvárása bárkinek, addig az hibás vélekedés, hogy e cél érdekében mindent, amit természetesnek neveznek, jóként, hasznosként azonosítunk, és minden összetevőt ami "mesterséges", bűnös kemikáliának. 

A marketing gépezet azonban hatékonyan működik, és készséggel kiszolgálja az embereket, aminek eredményeként tucatjával találunk weboldalakat, amik a csináld magad fényvédő olajak hatásosságát hirdetik, vagy konkrét márkákat, amik kész termékként árulják a bronzolajakat olyan összetevőkkel mint kókuszolaj, kakaóvaj, sárgarépamag-olaj, makadámdió-olaj, argánolaj, körömvirágolaj vagy homoktövismag-olaj.

Mi a veszélye ezeknek a természetes fényvédő olajaknak?

Míg bőrápolóként remekül teljesíthetnek a növényi olajak, fényvédelmük gyakorlatilag semmit sem ér. Bár keringenek kijelentések arról, hogy egyes olajak SPF 30-as védelemmel bírnak, egy 2021-es tanulmány szerint

 a legszélesebb körben használt növényi olajak valódi SPF értéke 1 és 5 között váltakozik. 

Ráadásul gondoljunk csak bele, ezek a növényi olajak a maguk kis SPF értékét a fényvédő krémekhez hasonlóan csak akkor tudják produkálni, ha 1/4 teáskanálnyit felviszünk belőlük csak az arcunkra. Ez egyrészt olaj voltuk, másrészt mennyiségük folytán sem fog működni. Nem tapad meg megfelelően a bőrön, nem képez stabil, órákon át védelmet nyújtó réteget, így a valódi fényvédő hatékonyság még ennél is csekélyebb.

A bronzolajakat, natúr fényvédő olajakat és hasonló kozmetikumokat ezért jobb, ha bőrápolóként kezeljük, a fényvédelmet pedig bizonyított és bevált fényvédő összetevőkre bízzuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése