BLOGKERESŐ

2024. február 9., péntek

Ér annyit egy C-vitaminos szérum, mint egy C-vitaminos étrendkiegészítő?

Többször szó volt már nálunk is a C-vitamin bőrre gyakorolt, igazoltan kiváló hatásáról. A vele készült szérumokkal csordultig a polcok, ott vannak azonban mellettük a C-vitamint nagy mennyiségben tartalmazó étrendkiegészítők és vitaminok is, amelyek mégiscsak belsőleg hatnak. Elég lehet ez ahhoz, hogy hatékonyabbak is legyenek?


Michelle Wong, azaz LabMuffin feszegette minap ezt a témát, és mindenki megnyugtatásául már előre leszögezzük: van értelme a C-vitaminos bőrápolóknak. Egy pillanatig sem szeretnénk elvitatni a vitaminok fontosságát, az egészséges és változatos étkezés szükségességét. Jelen esetben a célzottan bőrre gyakorolt hatásról van szó, melyben a C-vitaminos bőrápolók jobbak lehetnek.

C-vitamin gyorstalpaló 

Kijelenthető ugyanis, hogy a C-vitamin az egyik legmultifunkcionálisabb és leghatásosabb összetevő a bőrápolásban. Azon kevés hatóanyagok közé tartozik, amely a kollagéntermelést serkentő hatása miatt tényleg képes ránctalanítani. Másrészt pedig erőteljes antioxidáns tulajdonságú, komoly öregedésgátló, szabadgyök-semlegesítő szerepet tölt be, harmadrészt pedig igazoltan hatékony folt- és heghalványító hatással bír.

A tiszta C-vitamin mellett ma már számos C-vitamin származék is ismert, amelyek hatékonysága sok esetben az aszkorbin savéval vetekszik, azonban jóval stabilabbak és ezek az újgenerációs C-vitaminok a bőrt is kevéssé irritálják.

C-vitamin hasznosulása a bőrben

A vitaminkészítményekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy a C-vitamin vízben oldódó vitaminféle, és mint ilyen, szervezetünk csak egy adott mennyiséget képes abból hasznosítani, amit az étkezéssel és a különféle készítményekkel beviszünk. A felesleg kiválasztódik, nemes egyszerűséggel kipisiljük. Brutál dózisban emiatt nem érdemes szedni a C-vitamint, nem fog több a véráramon keresztül eljutni a bőrbe, hogy az többet hasznosíthasson belőle.

Bőrön alkalmazva azonban már más a helyzet. Mint LabMuffin mondja, a krémek által nagyobb koncentrációban juthat a bőr C-vitaminhoz, annál, mint ami a bőr alsó rétegében található hajszálerekből eljuthat a bőr felsőbb rétegei felé. Extra mennyiségű vitamin készítményből nem tud extra mennyiségű felszívódni és hasznosulni, ám a bőrben nem megy végbe kiválasztódás, így a bőrre felvitt nagyobb kondentrációból több képes a bőrben is hasznosulni. 

A bőr felépítése (Fotó: Getty Images)

Dr. Leslie Baumann Cosmetic Dermatology könyvére, a tudatos arcápolás afféle Bibliájára hivatkozva azt mondja, abban is olvasható, hogy "a retinolhoz és a fényvédőkhöz hasonlóan a C-vitamin az egyik legfontosabb bőrápolási összetevő a bőrfiatalítás terén. A C-vitamin bizonyítottan növeli a kollagéntermelést, ha helyileg alkalmazzák a bőrön. Erős antioxidáns, amely legalább 15%-os koncentráció esetén fokozhatja az UVA védelmet. A C-vitamin vizsgálatok szerint gátolja a bőrpigmentet termelő enzimet, a tirozinázt. Ennek az enzimnek a gátlásával a C-vitamin segíthet javítani a bőr tónusát." Mi több, arról is ír könyvében, hogy nincsenek arra vonatkozó tanulmányok, hogy a vitaminokkal, étrendkiegészítőkkel bevitt C-vitamin emelné a bőrben annak szintjét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése