BLOGKERESŐ

2024. június 27., csütörtök

Ezért nem érdemes a sminktermékek fényvédelmére hagyatkozni

Manapság szinte alapvetés, hogy az alapozók legalább SPF 10-15 értékű fényvédő összetevőket tartalmaznak, de nem ritkák az SPF 50 védelemmel ellátott termékek sem. Ugyanígy fényvédőt tartalmazhat a pirosítónk, arcárnyalónk, még a szemhéjpúderünk vagy rúzsunk is. A kérdés csupán az, mennyire bízhatunk meg a sminktermékek által nyújtott fényvédelemben? 

A helyzet az, hogy több ok miatt sem szabad kizárólag rájuk hagyatkozni bőrünk védelmében. Kifejtjük, miért.

1. Az alkalmazott mennyiség nem elegendő

Először is, szinte lehetetlen olyan mennyiségben alkalmazni ezeket a termékeket, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak. Az elvi fényvédelem eléréséhez ugyanis 2 mg/cm² mennyiségű készítményt kellene használni, ugyebár 1/4 teáskanálnyit. Képzeljük csak el, ahogy ezt a mennyiségű alapozót kennénk fel az arcunkra. Vagy vinnénk fel az elvi védelemhez szükséges mennyisége mondjuk pirosítóból.

2. Egyenetlen fedést nyújtanak

A sminktermékeket - leszámítva talán az alapozót - általában csak az arc egy-egy célzott területére használjuk. Ez már önmagában is azt jelenti, hogy nem tudunk egységes fényvédelmet biztosítani a bőrünknek. Például a pirosítót csak az arccsontokra, a szemhéjpúdert pedig csak a szemhéjakra visszük fel, így a többi terület védtelen marad. Arra pedig vajmi kevés esély van, hogy a különböző sminktermékeket kirakósként prociózzuk ki arcunk egyes területeire - és a látványban sem lenne köszönet.

3. Korlátozott spektrumú védelem

A sminktermékek esetén gyakori, hogy elsősorban csak UVB fényvédelmet nyújtanak, UVA-t nem, vagy csak részlegesen. Széles spektrumú fényvédelmet várni egy sminkterméktől felesleges, mivel ezt nem is ígérik: nem véletlen, hogy az SPF érték mellől hiányoznak a naptejes flakonokról ismert karikás UVA feliratok.

Akkor mégis mi értelme van a sminktermékek fényvédelmének?

A fentiek ellenére mégsem jelentenénk ki, hogy a sminktermékek fényvédelme teljesen haszontalan lenne. Inkább arról van szó, hogy az alapvető védelmet egy megfelelő minőségű fényvédő krémmel kell biztosítani, míg a sminktermékek némi plusz védelemként szolgálhatnak. Örüljünk, hogy van, de semmiképp se hagyatkozzunk rájuk.

Rúzsok és ajakbalzsamok (picit) más helyzetben

Ajkaink különösen ki vannak téve az UV-sugárzásnak, védelmükre különösen oda kell figyelni. Még ha egy kiváló arcra való fényvédőt használunk is, az nem lesz elég az ajkak számára, hiszen ezekről a területekről gyorsan lekopik a termék, gyakoribb újrakenést igényel. Erre a célre érdemes magas SPF értékű ajakápolót használni, és nem árt, ha a rúzs is tartalmaz fényvédőt. Bár az UVA védelem még így is kérdéses, a plusz UVB védelem mindenképpen hasznos.

Összességében tehát a sminktermékek fényvédelme önmagában nem elégséges bőrünk teljes körű védelméhez a nap káros sugarai ellen. A tudatos bőrápolási rutin részeként errea a célra külön fényvédő krémet javasolt használni, még a smink felvitele előtt. És hogyan oldjuk meg sminkelés esetén a fényvédelem felfrissítését? Erre is találtok nálunk tippeket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése