BLOGKERESŐ

2013. május 18., szombat

Profi bőrápolás step by step - Fényvédelem reggel

A reggeli bőrápolási rutin utolsó (legalábbis smink előtti utolsó) lépése a fényvédelem kell, hogy legyen. Hogy ez hányadik lépés, az rutinonként változó, lehet akár az első is, ha reggel semmi mást nem csinálunk, vagy éppen az ötödik (lemosó, tonik, szérum és hidratáló után), de a lényeg, hogy legyen, vagyis fényvédőzzünk!

Miért olyan fontos a fényvédelem reggel?

Egyes bőrgyógyászok szerint a napsugarak okolhatók a bőrünk öregedésének 80%-áért, de abban mindenki egyet ért, hogy a nap az első számú külső oka a bőröregedésnek. Vagyis ha fontos nekünk az anti-aging, akkor az első és legjobb dolog amit tehetünk, hogy fényvédőt használunk. Nem tudom ismeritek-e ezt a híres képet, de ha nem, érdemes jól megnézni. Eredetileg a The New England Journal of Medicine publikálta, és azóta bejárta az internetet: egy 69 éves kamionsofőr, akit 25 évig munka közben az egyik oldalán sütött a nap.


Hogyan használjuk a fényvédőt?

Egy évvel ezelőtt írtam egy posztot arról, hogy mennyire véd a fényvédőnk valójában. Abban írtam, hogy ahhoz, hogy a dobozon lévő SPF számokat kapjuk rengeteget kellene használni, nincs ember, aki a mindennapokban ezt megteszi. Szóval jó tudni, hogy a valós SPF a bőrünkön csak a fele-negyede a dobozon láthatónak. Emiatt igyekezzünk bőségesen kenni a fényvédőt. Az, hogy az alapozónkban van SPF 15 fényvédő, az semmire sem elég! Mivel alapozóból kifejezetten kevés kell a szép, láthatatlan fedéshez, így az a valóságban kb SPF 2. Szerintem egy legalább SPF 30 körüli terméket érdemes választani, és azt nem spórolósan használni. 

Fényvédő krémek száraz-normál bőrre

A fényvédőkkel a leggyakoribb probléma, hogy némileg zsíros érzetűek (maguk a fényvédő összetevők ilyenek), és sokszor csillog tőlük az ember lányának a bőre, legalábbis a T-zóna. A száraz bőrűek ilyen téren szerencsésebbek, nekik ez kevésbé jelent gondot, és könnyebben találnak olyan fényvédőt, ami nemcsak a naptól véd, de kellemes is használni. Három személyes kedvencemet látjátok a képen, amik szerintem jó választások lehetnek a normál-száraz bőrűeknek és mindhárom illatmentes, érzékeny bőrre is megfelelő.

Maximalistáknak: Photoderm Cream SPF 50, Clinique Superdefence, Fizikai védelem kedvelőknek: RESIST SPF 25 fényévdő

Fényvédő krémek kombinált-zsíros bőrre

Kombinált bőrrel nehezebb olyan fényvédőt találni, ami nemcsak véd, de kellemes is használni, és pár óra múlva a T-vonalon se csillog vadul. Minél nagyobb az SPF-je egy fényvédőnek, annál nehezebb nem zsíros változatot csinálni belőle. Az SPF 30 körüli érték szerintem jó kompromisszum a fényvédelem és a használhatóság között a zsírosabb bőr esetén.  A Ti véleményeitek is ezt mutatják és személyes tapasztalatból is meg tudom erősíteni, hogy a Clinique City block fényvédő és a Bioderma Akn Matt jó választás, ezzel a Vichy fényvédővel pedig Ti vagytok nagyon elégedettek eddig.


BB krém, színezett hidratáló

Annak nagyon nem vagyok híve, hogy csak az alapozóban legyen fényvédő, de egy olyan BB krém vagy színezett hidratáló praktikus lehet a mindennapokra, ami nem csak akkor fed szépen, ha spórolósan használjuk. Talán a legnépszerűbb és legjobb "nyugati" BB krém az Estee Lauder SPF 35-ös krémje, aminek elég jó a fényvédelme, és eddig szinte csak pozitív véleményeket zsebelt be. A "keleti" BB krémek között pedig a Missha Signaturről nem lehet megfeledkezni, ami SPF 25-s tisztán fizikai védelmet ad, és szintén sokatoknak beválik. Végül meg kell még említenem a személyes kedvencemet is, a Paula's Choice megújult, SPF 30-as színezett hidratálóját, ami szintén tisztán fizikai védelmet ad és van belőle nagyon világos, nem túl sárgás, semleges szín is.


Ti milyen fényvédőt használtok a mindennapokban?

50 megjegyzés:

  1. Nagyon hasznos poszt. Utcán kéne prosikat osztogatni erről, annyira tájékozatlanok a mai népek...
    A kép nagyon brutál, leesett az állam.
    Holnap pont strand nap lesz, kenni fogom magam rendesen, és próbálom elhessegetni ezt a bácsikát. :D
    Arról amúgy nem szól a fáma, hogy hányszor kéne újrakenegetni magunkat?! Vagy az összetevők felszívódnak a bőrbe,na és a fizikai fényvédők? Vagy próbáljunk hinni a feliratnak hogy extra vízálló?!

    VálaszTörlés
  2. Uh, bocs, strand előtt tényleg nem ez a legjobb kedvcsináló...:/

    Igen, újrakenés: azt hiszem azért is felejtettem el, mert szerintem egy normál munkanapon az arcon az is kivitelezhetetlen, akár csak a helyes mennyiség. Főleg ha sminkel az ember lánya.

    Minden esetre természetesen hivatalosan újra kell kenni: a kémiait azért, mert nem stabil pár óránál tovább, a fizikait meg azért, mert nem szívódik be, és lekopik pár óra alatt, főleg a strandon, vízben. Szóval elvileg 2-3 óránként újra kell kenni. Amúgy én nyaralni SPF 50-essel szoktam menni, és napközben csak egyszer, dél körül kenem újra, és elég szokott lenni. Több hét alatt is alig lesz egy icipici színem.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm apolka. :)
    Azt megkérdezhetem amúgy, hogy a helyes fényvédő mennyiség teljességgel kizárja a barnulást? Tehát a barnulás azt jelzi, hogy nem fényvédőzik az ember megfelelően?
    Egyik hétvégén pont ez volt a szívfájdalmam, idézem:
    "tavalyi Laverás fizikai fényvédős (naptej) úgy tűnik még mindig működik - tegnapelőtt gondosan bekenegettem magam tusolás után, úgy dobtam el magam a stégen hangyaf*ngnyi színem sem lett több óra után(!!!!), ma bedurcáztam, hogy márpedig én barnán indulok a nyárba - tökéletesen helytelen érvelésem a "még nincsen annyi káros sugár" volt, és csak 1,5 órát voltam a napon -, gondolhatjátok, most rákvörösen írom ezeket a sorokat, aloe verában meg kókuszolajban* ázok "
    (Ezek a kérdések már jó ideje érnek.... :D Elnézést, hogy rádzúdítom.)

    *másnapra gyönyörűen lenyugodott a bőröm, szép barna színem lett, de tudom, hogy később még ezt (is) megbosszulja...

    VálaszTörlés
  4. Van egy nagyon hasznos termék (itthon persze nem lehet kapni, de interneten beszerezhető), ami zsíros bőrre is kiváló. Nekem nagyon oda kell figyelnem a napra, évente járok melanóma szűrésre, amikor 5-10 db-ot el is távolítanak általában a korábbi napozásaim eredményeképpen. Strandoláskor persze könnyebben tudjuk ismételni a kenegetést a megfelelő SPF számmal, de mi van, ha csak simán az utcára megyünk, ráadásul sminkben? Na erre találtam egy kiváló darabot: Peter Thomas Roth márkájú Instant Mineral Powder SPF 45, magyarul ásványi púder napfényvédővel. Ez színtelen, mivel por, mattít és nagyon hatékonyan véd a nap ellen. Kistáskában is elfér, ezért bármikor meg lehet ismételni az "újraporozást". Biztos van jó más márkából is, de azokat nem próbáltam.

    VálaszTörlés
  5. Én ezt a vichyt használom reggelente, csak 50 SPF változatát, abban nincs alkohol..imádom. 28 éves vagyok, kb 5 éve fényvédőzök "szabályosan", és állítom hogy megtaláltam A MATT fényvédőt. Nem is irritál szerencsére, pedig egy kis illat van benne. De tényleg matt a nap végégi, nagyon minit fénylik ki. Előtte biodermákat használtam, (akn matt, meg a rosaceára való színezett), ill a sundance med nekem is volt tavaly nyáron. De ezt a vichyt fogom újra venni. Szépen lehet rá alapozni is! Reggel ezt teszem fel, 5kor jövök a melóból el, addigra már letapizom a szép kis matt bronzosítót meg a kis highlitert az arcomról és erre a megkopott rétegre - megőrízve a lélekjelenlétem - felaplikálom egy tömött ecsettel a bioderma compact minerál púder spf50-t. És boldogan bicajozok haza, de elég jól fed és nem mondaná meg senki h nem "tiszta" bőrre vittem fel. Így biztonságban vagyok.

    Egyébként a PTR instant minerál púdert már nézegettem én is eperneten...tavaly nyáron is. Tervezem idén beszerezni, csak elég húzós az ára, de egy jó fényvédőn amit az ember naponta használ nem érdemes spórolni, ez szerintem megtérül, ha vigyázunk a bőrünkre. Bevallom a testemet kevésbé védem, még a nyak, dekoltázs, kézfej amit nagyon, de amúgy szoktam barnulni egy kicsit nyáron. lábom, karom, jobban érzem magam, meg a bőröm is sokkal szebb, simább, és állítom hogy kevésbé szenvedek a szárazságtól. Nekem ez a kompromisszum eddig megfelelt évi 8-9 hónapot szinte nem is éri nap a testem, ami kilóg azt kenem, a nyári kis szín számomra belefér, aztán lehet ahogy öregszek én is kifehéredek mint madonna, meg angelina jolie:))

    VálaszTörlés
  6. Én alap esetben csak akkor használok fényvédőt, ha hosszabb ideig tartózkodom kint, vagy a déli órákban kell kimennem. Ilyenkor kb.15-25-öst kenek fel. A nyaralás más tészta. Olyankor szóba jöhet a magasabb faktorszám is, (ha meleg országról van szó és tengerpartról).

    Lehet páran megköveznek emiatt, de szerintem nem jó napi szinten magas faktorszámú fényvédőt használni. A sok kémiai anyag szintén leterheli bőrt, ráadásul már született néhány olyan tanulmány is, hogy a kémiai fényvédők elősegítik a bőrrák kialakulását, mert a bőrben nyerik el a káros sugarakat. Akkor sem látom sok értelmét, ha valaki egész nap bent ül az irodában és csak kora reggel vagy késő este éri a nap. Amúgy apukám és még pár családtagom arab országokban élt évekig, ahol azért jóval erősebb a napsugárzás, nagyon ritkán használtak fényvédőt, és mégis mindannyian letagadhatnak éveket. Hozzá kell tenni, hogy a déli órákban nem mentek ki napra és egészséges életmódot folytatnak. Valószínűleg a genetika sem utolsó szempont. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a túlzásba vitt napozás nem káros, mert az és ha nincs más lehetőség kell a naptej, de ez a mániákus fényvédőzés a másik véglet szerintem. Hasonló véleménnyel van a kozmetikusom is, aki 45 éves, de alig van ránca és gyönyörű friss bőre van. A képről meg annyit, hogy ki tudja, hogy tényleg valós-e. Azért a fényvédőgyártás is elég nagy biznisz. Megjelentetnek pár ilyen elrettentő képet és az emberek rohannak naptejet vásárolni. Egy oldalon azt olvastam, hogy ez a férfi biciklivel járt minden reggel és attól lett ilyen. Itt már kamionsofőr. De ha mégis valós, akkor is ugye itt a túlzásba vitt UV sugárzásról van szó. Egy szó, mint száz, szerintem az aranyközéputat kell megtalálni.

    VálaszTörlés
  7. Pigmentfoltjaim miatt kémiai hámlasztok, de enélkül is bőszen fényvédőznék.

    Én a fotó által bemutatott jelenséget teljes mértékben elhiszem, és alátámasztom saját példámmal.

    Amióta az eszemet tudom, az anyósülésen utazom az autóban, tehát az arcom jobb oldalát éri az intenzív napsugárzás. A pigmentfoltok méretüket és színük intenzitását tekintve ezen az oldalon sokkal brutálisabbak.

    A fényvédelem jelentőségét pedig mindössze két éve veszem komolyan, előtte csupán 15 faktoros dolgokat használtam, azt sem arcra.

    Jelenleg a Bioderma Photoderm Spot 50+-t kenem, naponta egyszer, sminkelés előtt, reggel.

    Borúsabb időben pedig Mstindigo 20 faktoros fizikai fényvédő krémjét használom.
    Ez utóbbi egészen fantasztikus, nem komedogén, matt felületű és nincs fehér rétege. :)

    A sminktermékekben található fényvédelem szerintem csak arra elég, hogy jól hangozzon.


    Fiatalon mániákus csokiszínűre napoztatós típus voltam.
    Ez mára megbosszulta magát. Mindenhol, ahol a testemet valaha is erős napsugárzásnak tettem ki, apró foltok, egyenetlenségek tarkítják.
    Ezzel szemben pl a fenekem és mellem, amit takargattam, egészen más textúrájú és tapintású.
    Kell ennél több bizonyíték? Nekem nem, a saját szememnek muszáj hinnem. :)

    VálaszTörlés
  8. Én is azt írtam, hogy a túlzásba vitt!, mértéktelen! napozás káros. Márpedig, ha csokibarna voltál, akkor túlzásba vitted. Nem csoda, ha tönkrement a bőröd. A bőr nem felejt, évek múlva is előjön a korábban elszenvedett károsodás. De van átmenet a "minden nap, télen-nyáron használok 50-es fényvédőt, soha nem megyek napra" és a mértéktelen napozás, napon tartózkodás között. Persze mindenki azt gondol, csinál amit akar, én a véleményemet írtam le.

    VálaszTörlés
  9. Én is :)

    Az én véleményem a TÉMÁHOZ szólt, nem a te véleményeddel kívántam versenyezni, ha esetleg ezt félreértetted volna, kedves Dietcoke.

    VálaszTörlés
  10. Anyukám is azt mondogatja, hogy bárcsak ne napoztatta volna magát soha. Hasonló a bőre mint neked. Ő fiatal korában sokszor leégett, ugye akkor még nem volt ilyen nagyon hirdetve hogy kenjük magunkat,( akkor is ha nyáron kertészetben diákmunkát végzel). De azért az arca valahogy megmenekült és az most is szép. Most kapott anyák napjára biodermát, ezt az újabb fajtát (fel is töltöttem) ultra fluid spf 50. Végre szereti és az arcát is bőszen keni. Tavalyig még csak odajutottunk hogy bekente magát ha teregetni kiment, vagy a kertben többet volt. De "városi" flangálásnál nem.

    Macerás dolog ez. De sajnos engem is a kezdődő pigment foltok kényszerítenek rá, hogy annak ellenére hogy irodai munkát végzek kenjem reggel is az arcomat. Bár délben is szoktam kinn lenni, ebédszünet, vagy ha mászkálás van, ügyek miatt. A kémia és a fizikai fényvédő kombinálás nekem jobban bejött, de ha 7vége van, csak fizikai/ásványi van fenn. De az biztos hogy nem lennék én se ilyen precíz ha a kis pigmentálódások nem ütötték volna fel a fejüket. Nekem pont a szemöldök csont felett, illetve jobb arccsontomon jönnének ki, de olyan szépen lehámlasztottam télen, hogy egy kis alapozóval, korrektorral, szinte semmi:))Meg ugye a fényvédő:) Plusz még azért szerintem van egy áldásos hatása...rendszeresen ledöbbennek ha a koromra kérdeznek és elmondom, mert 23-24nek néznek, és én egy kicsit a fényvédelem javára írom, a genetika után:)

    VálaszTörlés
  11. Pont nemrég olvastam egy cikket a D vitaminhiányról. Pontosan nem tudom idézni, de a lényeg az volt, hogy ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű D vitamin termelődjön a szervezetben, napi 20 percet kellene a napon tölteni úgy, hogy a teljes testfelületet éri a nap és nincs fényvédő a bőrön. A cikk pont az elemezgette, hogy az UV sugárzás miatt muszáj fényvédőt használni, különben károsítja a bőrt, de D vitamin képződés miatt viszont ez nem jó. Ördögi kör...

    VálaszTörlés
  12. Apolka! A betegeim nevében is köszönöm ezt, és az előző fényvédelemről szóló cikkeidet is! Sokat tanultam belőlük, és érdekes módon pont ezek után merültek fel a munkám során olyan kérdések, amikre ezek alapján tudtam válaszolni. :-)

    VálaszTörlés
  13. Javítsatok ki ha tévedek de én úgy tudom a napról, hogy kell a szervezetnek, kell hogy D vitamint állítson elő és kell a léleknek, szóval csomó mindenre jó a nap. Most viszont jön a nagy reklámkampány azzal, hogy nem szabad napozni és menjünk szoláiumba önbarnítózzunk és vegyük meg a szörnyen drága fényvédőket, mert a nap az káros... Mindemelett én azt állítom, hogy amíg valaki csínján bánik azokkal a sugarakkal annak semmi baja sem lesz, a bőr barnulása egy természetes folyamat, védekezés a káros sugarak ellen, tehát ha tavasszal fokozatosan szoktatjuk a bőrünket az enyhe naphoz, akkor az alkalmazkodik és védekezik a káros sugarak ellen, annélkül hogy reggeltől estig vegyszerekkel kennénk. Olyan helyen élünk ahol nem lehet folyton elbújni a nap elől, az arcunk, lábunk, karunk mindig kilóg és foltosan ígyis úgyis lebarnulunk kicsit, viszont ha ügyelnénk erre, és lehetőséget adnánk a bőrünknek, hogy veszer nélkül alkalmazkodjon akkor nem lenne semmi baj :) Hozzá teszem, hogy ez nem érvényes az extrém sugárzásra például folyamatos verőfényes kinti munkára vagy hosszú autózásra.

    VálaszTörlés
  14. Persze, kell a D vitaminhoz és a léleknek is, szóval tény, hogy sok mindenre jó a nap. :) Én csak azt mondom, az előnyei mellett vannak hátrányai, sajnos nem is kicsik. Emaitt én hiszek a mindennapi fényvédőzésben, és jónak tartom. De megértem, ha valaki szerint az előnyök többet érnek. Egyébként a saját orvos anyukám is ilyen, és mindig arra bíztat, hogy ne fényvédőzzek már annyit. Pedig nem is SPF 50-et használok, nem is kenem újra, szóval valahol a középúton érzem magam....

    VálaszTörlés
  15. Igen, én is olvastam már különböző véelményeket, hogy mennyit is kell a napon lenni, a megfelelő D vitaminhoz, de úgy tűnik nekem, hogy inkább többet, mint kevesebbet. Anyunak tavaly megnézték, és D vitamin hiánya volt, pedig ő nem is fényvédőzik nap mint nap és nem is fehér bőrű. Szóval azóta mindig van otthon D vitamin, és néhány naponta szoktam szedni (amíg nem voltam terhes, mert terhesen viszont a túl sok D vitamin rossz lehet, hajjaj tényleg bonyolult az élet...). Szóval a lényeg, hogy szerintem érdemes plusszban szedni D vitamint, anyu nekem Viamin D3 Fresenius 1000 NE tablettát adott.

    VálaszTörlés
  16. Igen, egyébként főleg idősebb korra mindenkinek egyre szembetűnőbb lesz a különbség a napoztatott és a nem napoztatott bőr felületek között, azoknak is akik kevésbé hajlamosak a pigmentfoltokra. Csak mire feltűnő a különbség, az már rég késő általában...

    VálaszTörlés
  17. Igen, ez a PTR cucc nekem is nagyon piszkálta sokáig a fantáziámat, de aztán eddig még nem vettem mégsem. Amúgy nagyon jó cucc, de szerintem főleg egy dologra jó: a napközbeni utánpótlásra. Mert önmagában por állagú dologból csak nagyon keveset lehet a bőrre kenni, szóval a valós fényvédelme messze el fog maradni az arcon a csomagoláson lévőtől.... De napközbeni utánpótlásra jó kis találmány. :)

    VálaszTörlés
  18. Helló!

    A nappali hidratálóm spf20-as és az alapozóm is spf 20-as. Szerintetek ez elég?
    Köszi

    VálaszTörlés
  19. Nem, a megfelelő fényvédő mellett is barnul egy kicsit az ember, mert nincs fényvédő, ami 100%ban véd. Még az SPF 100-as se, amit amúgy már pont azért nem lehet írni a flakonra, mert könnyű azt hinni, hogy az 100%-ban véd, és így az EU megtévesztőnek ítélte (azóta SPF 50+ a max, amit a flakonra lehet írni...). Szóval az SPF a védelem mértékét jelzi: Ha X az SPF akkor a fényvédő a napsugarak 1/X-ed részét átengedi. Vagyis SPF 10 a napsugarak 1/10-ed részét, vagyis 10%-át engedi át, szóval barnulni fogsz, de elvileg tized olyan lassan....

    VálaszTörlés
  20. Nem, nem adódnak össze egyáltalán úgy tudom. Amúgy is az SPF 15-20-as alapozó, az SPF 2 az arcodon, mert olyan picit kensz belőle...


    Az alapozó és púder véd fizikailag is egy kicsit igen, akárcsak több növényi olaj, ezek ilyen SPF 2 körüli védelmet jelentenek úgy ovlastam. :)


    Ha valaki kombinálni akar, akkor esetleg a kémiai+fizikai kombinációt érdemes használni, arról már olvastam, hogy jól kiegészítik és erősítik egymást. :)

    VálaszTörlés
  21. Igen, én is elkezdtem ezek után D vitamint szedni, én csepp formájában vettem a Calivita-tól. Főleg, miután 18 éve nem napoztam... :)

    VálaszTörlés
  22. A mindennapokra szerintem ez egy jó középút. :)

    VálaszTörlés
  23. Apolka!
    Ha jól emlékszem te használtad az Estee Lauder double wear alapozót, ez alá milyen fényvédőt ajánlasz, te mit használtál? Kémiai hámlasztók is, és olyan kellene ami nem matt, mert azokon nem mutat jól ez az alapozó mivel ez eleve már mattá teszi a bőrt. A La roche-posay cicaplast-t szoktam még primernek használni, nyugodtan mehet fényvédő fölé is?

    VálaszTörlés
  24. És ha ez így van, akkor muszáj alkalmazkodnunk hozzá... lásd Afrikában, ahol sokkal többet süt a nap, az emberek bőre alapból barna. És ott a barnaság a bőr egészséges állapota, visoznt máshol, ahol nincs annyi napsütés ott az emberek bőre halványabb. Szerintem, tudatosan szoktatnunk kell a bőrünket az adott környezetünkhöz, nem pedig takargatni előle.

    VálaszTörlés
  25. igen, végül is ebben is van valami! De az biztos, hogy ha ez az állapot továbbra is fenn áll, esetleg súlyosbodik, azt az európaiak, a mi bőrünk több generáció után fogja tudni kivédeni. Annyi biztos, hogy leégni nem jó, illetve túl sokat lenni a napon :)

    VálaszTörlés
  26. Szuperkorrekt cikk lett, már nagyon vártam a fényvédős postodat!!! Most a Bioderma Spot 50 SPF-re esküszöm én is, használok mellette egy szintén édesgyökér kivonatos szérumot, így segít kicsit meggyorsítani a pattifoltok eltűnését, valamint nem zsírosítja a bőröm. Nekem jobban bejön, mint az AKN mat. Testre a Bioderma Kid 50-esét használom, hibrid fényvédős, felkenés után fehér, de hamar eltűnik. Ez egyébként arcra is meglepően jó. A reggeli rutinom 50 SPF naptej+30SPF CC krém az arcomra, ami soknak tűnhet, de a CC-t vékonyan kenem, a naptejet meg nem szoktam újrakenni napközben, így szerintem ez ideális.
    Teljesen egyetértek Veled a fényvédelem fontosságában. Anyukámnak is nagyon fehér a bőre, mint az enyém, sohasem napozott, nem dohányzik, rengeteg vizet iszik, és gyönyörű a bőre, nem csak az arcán, a dekoltázsán is, pedig 50 elmúlt. Használ krémeket is, de illat, és nem INCI alapján választ. :D Mindig szalmakalapban van a strandon félárnyékban. Meg van róla győződve, hogy ez a szép bőr titka, és engem is így nevelt. Voltak félresikerült próbálkozásaim, anyajegyeket is le kellett rólam szedni. A nagymamám a túl sok napozás miatt bőrrákot is kapott, imádott barna lenni, bár szerencsére meggyógyult. Szerintem felelőtlen dolog fényvédő nélkül rohangálni, és délben kifeküdni a napra, pedig rengeteg ilyet látok. Szedek D-vitamint, de nem fogom a fehér bőrömet vörösre süttetni. Antioxidánst tartalmazó cuccokat használok napi szinten, a fényvédő mellett, és hiszek abban, hogy ezzel nagyon jól kinyújtom a ráncok megjelenésének idejét. :)
    Örülnék én is, ha írnál az önbarnítókról is. Főleg, ha tudnál ajánlani valami arcra használható nem komedogént. Szerinted a sprays változatokat lehet használni arcra is, úgy, hogy tenyérbe fújod, és onnan felkened az arcodra? Egyszerűen nem találtam olyan önbarnítót arcra, amiben ne lenne komedogén összetevő, kiv. egy-két sprays változatot.

    VálaszTörlés
  27. Ha valaki attól fél, hogy a sok kémiai anyag a fényvédőkben káros, akkor érdemes egy natúkozmetikumot választania, amiben fizikai fényvédő van. Nem csak kémiai fényvédők vannak. Ez tutira nem fog rákot, és bőröregedést okozni, ellentétben a nappal...

    VálaszTörlés
  28. Apolka, azon gondolkodtam, hogy miért ér többet egy fényvédős arckrém, mint egy fényvédős alapozó. Én nem kenek többet a krémből, vagy a City Block Sheer-ből az arcomra, mint az alapozóból, mikor azt használom. Pedig nem teszek fel túl sok alapozót, de a krémeimből sem kell sokat kennem ahhoz, hogy hidratált legyen a bőröm. Ha a City Block-kal hasonlítom össze, akkor kb ugyanannyit teszek fel belőle, mint az alapozóból, de lehet, hogy kevesebbet. Ha túl sokat teszek, akkor le tudom tolni az arcomról a körmömmel. Csak a mennyiségen múlik szerinted?

    VálaszTörlés
  29. Hát, ha nem kensz többet, akkor elvileg mindegy Neked, legalábbis úgy olvastam, hogy a mennyiség a lényeg.


    Magamból indultam ki, hogy én egy 30ml-s alapozót közel egy évig használok, vagyis iszonyat keveset egyszerre. Egy 50 ml-s arckrémet meg kb 3 hónap alatt elfogyasztok. A hivatalos SPF eléréséhez elvileg 2 mg/ncm kell, ami egy átlagos arc esetén kb 1,2 ml. Vagyis egy 30 ml-s alapozót 25 nap alatt kellene elfogyasztani, nem egy év alatt. Az 50 mls krémre pedig 41 nap jön ki, szóval ott kb fele annyit használok, mint kellene, nem tized annyit.

    VálaszTörlés
  30. Bevallom, hogy még soha nem használtam önbarnítót, szóval egyenlőre nem tudok írni a témáról. De Wishes éppen benne van a dologban, mondjuk nem arcra valókat, hanem testre valókat próbálgat éppen, de jönni fog az ő tesztje nemsokára :)

    VálaszTörlés
  31. Igen, használtam tényleg a EL DW-t, de nagyon régen, kb 3 vagy 4 éve, és bevallom, hogy nem emlékszem, hogy mit is használtam alá... :(


    Kémiai fényvédő mehet a LRP Cicaplast alá az biztos, ha fizikait használsz akkor viszont jobb, ha az az utolsó az alapozó alatt.


    Fényvédő ügyben leginkább a patikai választékot szoktam szemügyre venni, ár-stabilitás-használhatóság alapján szerintem a legjobbak. Igazán matt fényvédő amúgy is alig létezik, szóval szerintem szerezz pár mintát Biodermából, Avenéből, LRP-ből és valamelyik valószínűleg be fog válni. :)

    VálaszTörlés
  32. Önbarnító témában nem vagyok eléggé képbe, még sose használtam. De ha egyszer utána járok, akkor mindenképp írok majd posztot is. :)

    VálaszTörlés
  33. Hivatalosan 2 mg/ncm kell, ami egy átlag arc esetén kb 1,2 ml. Vagyis ha egy 50 ml-s krémet napi egyszer használva 41 nap alatt elhasználsz, akkor jó mennyiséget teszel fel.... (persze elvileg újra is kéne kenni). Ha kb 3 hónap alatt használod el, akkor kb fele annyit kensz, mint elvileg kellene.

    VálaszTörlés
  34. Én se használtam, de idén teszek egy próbát. :D Már vettem is egy sprayst.

    VálaszTörlés
  35. Köszönöm szépen apolka a Fényvédők Bölcse. :)

    VálaszTörlés
  36. Na és mi a helyzet a szemkörnyékkel? Nekem ez nagy dilemmám, mert a fényvédős krémeket nem igazán szokta tolerálni a szemem körül a bőröm, és nem is nagyon látok olyan szemkörnyékápolókat, amit tartalmaznának SPF-et. Pedig ez a terület különösen kényes ráncosodásszempontjából is...

    VálaszTörlés
  37. Én már csak az önbarnítással élek, mivel természetes napsütötte barnulás kizárt. :-) Nekem a Shiseido önbarnítója vált be, illetve az Alverde önbarnítója. De az a tapasztalatom, hogy ezek mindenkinél máshogy mutatnak a bőrükön, és mindenki más textúrát preferál a felvitelnél, ezért érdemes kísérletezni. Egy amerikai oldalon azt olvastam, hogy még a Clinique önbarnítója jó, úgyhogy az lesz a következő amit letesztelek. Amit nagyon ajánlok: önbarnítót latex gumikesztyűben kenjél magadra, hogy a kezed semmiképp se maradjon sárgás, és az érdes, szárazabb bőrfelületeket (pl. térd, sarok, könyök) előtte kend be testápolóval, mert ott hajlamosak más színt produkálni az önbarnítók, mint a többi testrészen.

    VálaszTörlés
  38. Nekem a Bioderma naptejek közül még egyik sem okozott irritációt a szememnél, pedig az én szemkörnyékem is durván érzékeny. Most az egyik szememen van egy krónikus gyulladás, de ezekkel még most sincs semmi gondom, pedig minden reggel használom (semmi irritáló cucc nincs bennük, mint pl. a parfüm vagy a denat. alcohol): http://kremmania.hu/kremek/bioderma-photoderm-spot-50
    http://kremmania.hu/kremek/bioderma-photoderm-kid-spf50-spray
    Persze lehet, hogy Apolka, tud spéci szemkörnyékre való fényvédőről.

    VálaszTörlés
  39. Nagyon köszönöm a jótanácsokat. :)

    VálaszTörlés
  40. Hát igen, szem környéke és fényvédelem, jó kérdés. Ha süt a nap, akkor a legjobb a szemüveg, az egész biztos. Egyébként pedig fizikai fényvédő ajánlott a szem körülre. Most hirtelen csak egy jut eszembe, ami kifejezetten szemkrém és fizikai fényvédős is, az ez: http://kremmania.hu/kremek/clinique-superdefense-spf20-age-defense-eye-cream Vagy a RESIST fényvédő is jó, amit itt is ajánlok, még ez a másik, ami eszembe jut. :)

    VálaszTörlés
  41. Ezek szerint szemkörnyékre nagyon gáz kémiai fényvédőt kenni? Valamint légyszi még írd meg, hogy mit gondolsz a hibrid fényvédőkról? Ilyen van mindkét kedven Biodermámban, de erről én idén hallottam először, és nincs semmi igazán megbízható infóm.

    VálaszTörlés
  42. Hát, nem hiszem, hogy nagyon gáz, ha bírja a szemed. De érzékeny bőrre fizikait szokás ajánlani, azt jobban tolerálja a bőr, és elivleg a szem környéke érzékenyebb. A hibrid fényvédő alatt mit értesz? Amiben valami Trinosorb fajta van, vagy amiben van kémiai és fizikai szűrő is egyszerre? A Trinosorbokról eddig csak jókat olvastam amúgy, viszont az USA-ban valamiért nem engedélyezett, de nem tudom, hogy ott mi a kifogás.....

    VálaszTörlés
  43. Nekem az illatos cuccokat nem bírja egyáltalán a szemem, de megmagyarázhatatlan okok miatt volt már gondom illatmentessel is. :) Mindenesetre amiket most használok, azokkal semmi gondja a szememnek. A Trinosorb-ra gondoltam bocs, tényleg nem voltam egyértelmű. Annyit tudok róla, ami a KM-en van, hogy biztonságos, jól tolerált, EWG kozkázata szerint 1-es, nem szívódik fel teljesen a bőrbe, ezért szimpi volt, bár ez nem valami bő infó. :) De picit elbizonytalanít most, hogy nem engedélyezik az USA-ban, erről nem is tudtam. Lehet, hogy a szememre csinálok akkor külön fizikai fényvédőset titanium dioxid-cink-oxid kombóval, de attól hosszú-távon pattis leszek az arcomon meg a hátamon, és fehér réteget is hagy, így nem szeretem használni, pedig tudom, hogy sokkal egészségesebb... (Ill. a pattik miatt sztem nekem sehogy sem jó...) Gondoltam, hogy ez a hibrid egy jó kis átmenet, és jobb a bőrnek, mint a kémiai, de most már nem tudom. :S

    VálaszTörlés
  44. Én úgy tudom, hogy az SPF nem adódik össze. Ha két különböző SPF-et tartalmazó krémet egyenlő arányban keversz, akkor átlagolódik az SPF. Nyilván bőrre kenve ezt nem lehet ilyen matematikai pontossággal számítani, de nekem a kozmetikusom határozottan állította, hogy a 25-ös krém és a 15-ös alapozó együtt nem 40-es, hanem inkább 20-as védelem, és akkor azt még nem is számoltam, hogy nyilván nem ujjnyi vastagon kentem egyiket sem :)

    VálaszTörlés
  45. Igen, nem adódik össze, én is úgy tudom. De mondjuk az átlagolódás se hiszem, hogy igaz lenne, nagyon nem logikus. Tegyük fel, hogy magadra kensz egy kiló SPF 25 fényévdőt, és az tényleg véd SPF 25-re. Utána rákensz egy SPF 15-s alapozót, akkor miért csökkenne le az alatta lévő? Szerintem lényegében marad SPF 25....

    VálaszTörlés
  46. Fizikai fényvédőt egyáltalán nem próbáltam még, de biztosan ki fogom ezek után. Közben utánanéztem kicsit, és a Clarins-nek van kifejezetten szemre készült fényvédő kréme, olcsóbb is a Clinique-nél és több is van benne. Fel is töltöttem most ide. Egyébként a Clinique is szimpatikus, de az már átlépi azt az összeghatárt, amit egy szemkrémre szánok... Köszi!

    VálaszTörlés
  47. Régen én is sokat napoztam és az én fiatalkoromban még egyáltalán nem volt divat fényvédő krémeket használni, ezért pár éve több pigmentfoltom is lett. Én rögtön elmentem vele bőrgyógyászhoz és Ő javasolta a NeoStrata Illuminating Serum nevű krémet. Szerintem mostani fiatalok mindenképpen használjatok valami fényvédőt mert különben nagyon csúnya lesz a bőrötök mire annyi idősek lesztek mint én.

    VálaszTörlés
  48. Hát, egyik termék se olcsóbb kategória. :(

    VálaszTörlés