BLOGKERESŐ

2016. május 11., szerda

Koreai fényvédők arcra + elemzés

Bár mostanában a napok nagy része azzal megy el, hogy esik, fúj vagy mindkettőt egyszerre, de a látszat ellenére a nyár vészesen közeleg, és bár már nagyon sokféleképp körbejártuk a témát - olvashattok többek közt arról, hogy milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a tökéletes fényvédőt, az mennyire véd majd a naptól, mik a legjobb illatanyag- és alkoholmentes darabok arcra - , most arra gondoltam, hogy a KM legnépszerűbb koreai fényvédőit veszem egy kicsit górcső alá.

Ezúttal 5-5 olyan darabot szedtem össze és elemeztem ki röviden, ami a vélemények alapján a legjobban bevált Nektek!

Fizikai fényvédők



Egy kis ismétlés: fizikai fényvédők azok, melyek nem szívódnak be a bőrbe, hanem annak felületén tapadnak meg, és onnan verik vissza a káros sugarak zömét. Akkor érdemes fizikai fényvédőt választanotok, ha nagyon érzékeny, esetleg napérzékeny a bőrötök, rosaceával küzdötök, illetve ha extra elővigyázatosak akartok lenni. A koreai fényvédőkben az európai fényvédőhöz hasonlóan a titanium dioxide és a zinc oxide összetevő felelnek a védelemért, előnyük pedig, hogy mindkettő stabil, széles spektrumú (a bőr leégését okozó UVA és a bőröregedésért valamint a bőrrákért felelős UVB sugárzás elleni) védelmet ad, akár önmagában is.

A Krémmánia legnépszerűbb fizikai fényvédője a minimalista, hipoallergén összetételű Innisfree The Minimum Sun Cream SPF25 / PA++, melyben titánium dioxid tartalma mellett van még C- és E-vitaminban gazdag kövér porcsin és remek antioxidáns hatású ázsiai gázló kivonat, ami azért szuper, mert az antioxidánsok növelik a fényvédelem hatékonyságát. Előnye még, hogy illat- és alkoholmentes, valamint az ára is nagyon kedvező, kb. 10 dollárért már hozzá lehet jutni (~2700 Ft). Mivel kicsit sűrűbb, gazdagabb az állaga, ezért elsősorban a szárazabb bőrűeknek szokott beválni, de a vélemények szerint nem hagy maga után fehér réteget.

A Ciracle Red Spot Sun Cream SPF27 / PA++ egy nem irritáló, kifejezetten érzékeny és problémás bőrre készített fizikai fényvédő. A kétféle fizikai védő és az E-vitamin mellett az egyik kedvenc antioxidánsomat, vagyis a C-vitamint is tartalmazza, de van még benne gyulladáscsökkentő hatással bíró bisabolol is.  Nem fénylik, nem zsíros hatású és nagyon jó rá sminkelni is. Sajnos ha jól tudom, már leálltak a gyártásával, szóval még most érdemes gyorsan beszerezni, amíg még van.

Az IOPE UV Shield Sun Mild Clinic SPF30 / PA++ 7-free formulája miatt mentes többek közt az alkoholtól, a parfümtől, az ásványi olajtól, és parabénektől. A vélemények szerint nem irritálja még a rosaceás bőrt sem, valóban nagyon kíméletes a bőrhöz. A formulája a kissé nehezen felszívódó, zsírosabb utóérzetűek közé tartozik, ezért valószínűbb, hogy inkább száraz- és normál bőrre fog beválni.

Az Innisfree Eco Safety No Sebum Sunblock SPF35 / PA+++ egy mattító hatású, alkoholmentes fényvédő kombinált és zsíros bőrre. Sajnos ebbe már került illatanyag is, igaz, az összetevőlista végefelé van, és ettől eltekintve elég szép az INCI-je: van például benne jó sok antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatású zöld-tea kivonat, zsírsavakban gazdag napraforgó olaj, vagy épp nagylevelű csodamogyoró gyulladáscsökkentő hatású kivonata. A bőrre kenve látványosan csökkenti a bőr olajosságát, és jó néhány órával kitolja átfényesedést is, ezen kívül remekül bevált nálatok sminkalapként is,

A Missha alá tartozó A'PIEU-nak is van egy fizikai alternatívája, mégpedig a Pure Block Mild Plus Sun Cream SPF32 / PA++, aminek az összetvőlistájának legvégén ugyan szintén akad illatanyag, viszont alkoholmentes, és az 50 ml-es kiszerelése 2000 Ft körül van, vagyis az egyik legolcsóbb alternatíva fizikai fényvédőre. Állítólag nem hagy zsíros, fehér réteget maga után, és külön szimpi, hogy tele van erős antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentőkkel, így találunk benne például zöld-tea kivonatot, C- és E-vitaminban gazdag kövér porcsin kivonatot és E-vitamint is.



Kémiai fényvédők



A kémiai fényvédők a fizikaiakkal szemben beszívódnak a bőrbe és nem visszaverik, hanem elnyelik az UV sugarakat. Kémiai szűrőkből sokféle van: stabilabb és kevésbé stabil, UVB vagy épp UVA ellen védő, ezért a legtöbb kémiai fényvédőben a széles spektrumú védelem biztosítását úgy érik el, hogy többféle kémiai szűrőt kombinálnak egymással vagy pedig valamelyik fizikai fényvédő összetevővel. A koreai kémiai fényvédők nagy előnye, hogy rengeteg szuper, könnyen felszívódó formulájú alternatívát találunk náluk, ezen kívül pedig a legtöbb közülük maximálisan véd nem csak az UVB, hanem az UVA sugárzás ellen is  - ez utóbbi mértékét a PA+ - PA ++++ érték jelzi, ami a legtöbb koreai kémiai fényvédőnél legalább PA+++ vagy PA++++, vagyis maximális.

A kémiai fényvédők közt is egy Innisfree darab a befutó nálatok, mégpedig az Eco Safety Daily Sunblock SPF35 / PA++. A fényvédelemről ez esetben 6 féle összetevő gondoskodik és a kémiai szűrők mellett fizikait is tartalmaz: például a titánium dioxid és a Tinosorb S  széleskörű (UVA és UVB elleni) védelmet biztosít, az octinoxate és octisalate pedig az UVB sugárzástól óv. Az INCI többi része is majdnem kifogástalan (a vége felé sajnos illatanyagba futunk), telis-tele antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal. Gyorsan felszívódik, nem hagy fehér réteget és nem zsírosít, bár kifejezetten nem is mattítja  bőrt, vagyis szuper választás lehet zsíros bőrre is.

Népszerű még a Etude House Sunprise Mild Watery Light SPF50+ / PA+++, ami egy krémes-géles állagú, olaj- és illatmentes fényvédő. A vélemények szerint nem hagy olajos érzetet, jól lehet rá sminkelni, és 2500 Ft körüli árával ez is az olcsóbb darabok közé tartozik.  A fényvédő összetevőket tekintve a benne levő, nagy stabilitású Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate az UVA sugarak, az octinoxateaz octisalate és a homosalate az UVB sugárzás ellen nyújt erős védelmet. Az antioxidáns, gyulladáscsökkentő és hidratáló összetevőket ebből se spórolták ki, bár sajnos került bele alkohol is.

Hera Sun Mate Daily Napvédő Krém SPF35 / PA+++ a listán szereplő fényvédőhöz képest egy viszonylag drága alternatíva (az ára 8000 Ft köröl van, igaz, ezért 70 ml-nyit kapunk), viszont Koreában ez az egyik TOP fényvédő, és rengeteg díjat begyűjtött már. Ahogy az előző kettő, úgy ez is tartalmaz UVB ellen védő octinoxate-t, valamint került még bele UVA ellen védő Isoamyl P-Methoxycinnamate és széleskörű (UVA és UVB elleni) védelmet biztosító titánium dioxid és a Tinosorb S is. Állítólag sminkalapként is kiváló, mivel a világos, barackos tónusa üde, életteli bőrképet ad.

Missha All Around Safe Block Essence Sun SPF45 / PA+++ egy könnyű állagú, olajmentes, erősen hidratáló, vízálló fényvédő gél. Az összetevők itt is nagyjából a "szokásosak"- az octinoxateaz ensulizole és az octisalate az UVB sugárzástól óv, a Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate az UVA sugaraktól, a Tinosorb S pedig mindkettőtől. A vélemények szerint elképesztően könnyed érzetet hagy a bőrön, pikk-pakk beszívódik és még hidratál is, valamint smink alá is tökéletes.

A verejték- és vízálló Tonymoly My Sunny Water Proof Sun Block SPF50 / PA+++ a kémiai szűrők mellett egy fizikait is tartalmaz: az avobenzone az UVA I-II sugarak, az octinoxate, az octisalate és a 4-Methylbenzylidene Camphor az UVB sugárzás ellen nyújt erős védelmet, a titánium dioxid pedig az UVA és UVB sugarakat egyaránt blokkolja. Alapvetően mattra szárad, de azért az egy kis bőrfényt a lekent résznek és a tapasztalatok szerint nagyon stabilan véd, még a sportolást is szuperül bírja, az én szememet viszont eléggé zavarja a 4-Methylbenzylidene Camphor nevű összetevő, amiről elég sok kétes dolgot lehet olvasni, szóval én személy szerint nem biztos, hogy emellett a fényvédő mellett döntenék, hiába jók az eddigi vélemények róla.


Ti használtatok már koreai fényvédőt? Melyik vált be?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése