BLOGKERESŐ

2023. január 10., kedd

Drogériás kedvencek pattanásos bőrre

Válogatásunkban pattanásos bőr számára ideális arcápolási rutin összeállításához adunk segítséget azzal, hogy olyan arcápolókat mutatunk be, melyek célzott és megfelelő mértékű hatóanyagtartalommal rendelkeznek, könnyen és jó áron beszerezhetők.

A három aduász pattanásos bőrre: szalicilsav, retinoid, niacinamide

Számos hasznos összetevő van, melyek segíthetnek a pattanásos bőr ápolásában, gondoljunk csak az azelainsavra vagy a Zinc PCA-ra, ám kiemelkedik három, amik alappilléreit jelentik a témának: a szalicilsav, a retinoidok és a niacinamide.

Szalicilsav, azaz BHA hámlasztó


Ha BHA hámlasztóról beszélünk, akkor a szalicilsavról van szó, mely az egyik leghatásosabb kozmetikai összetevőnek számít a pattanások és mitesszerek ellen. Kémiai hámlasztó, akárcsak az AHA savak, azonban nem vízben, hanem zsírban oldódó típus, ennek köszönhetően pedig képes a pórusok belsejébe bejutni, ott kifejteni hámlasztó hatását. Vagyis, ily módon tényleg képes tisztítani a pórusokat, segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, ráadásul gyulladáscsökkentő hatása is ismert, ami szintén hasznos, ha pattanáskezelésről van szó. Az EU-ban szalicilsavas készítményeket 2%-os koncentrációig szabad forgalmazni, a legtöbb termék 0,5-2% közé teszi szalicilsavtartalmát.  

A Balea Beauty Expert Liquid Peeling 2% BHA egy hámlasztó folyadék, mely a maximális szalicilsav mennyiséget tartalmazza. Minimalista összetételű, illatmentes, ám tartalmaz egy kis gyulladáscsökkentő zöld tea kivonatot is. Értékelése 4,15, sokatoknak segített javítani a bőrképet, ám néhányan azt írtátok, hogy kis pattik jelentkeztek. Az INCI-t nézve mégis kipróbálásra érdemes lehet, pláne, hogy árban verhetetlen.

Az almost 1.618 Hámlasztó 2% BHA Salicylic Acid Peeling Liquid egészen fura, hogy még csak egy értékelést kapott nálunk. A magyar márka terméke az INCI-t nézve kimondottan ígéretes, árban baráti, és véleményezője szerint érzékelhető a bőrszépítő hatása, szuper az állaga, könnyen beszívódik és szépen rétegezhető vele a rutin. 

A COSRX BHA Blackhead Power Liquid Moisturizer bár 4%-os szalicilsavtartalommal hirdeti magát, fontos tudni, hogy nem szalicilsavat, hanem Betaine Salicylate-ot tartalmaz, ami egy BHA-hoz hasonló hámlasztó összetevő, amiből 4%-os koncentráció a gyártója szerint 2%-os szalicilsav hatékonyságával ér fel. Ettől függetlenül az egyik legtöbbet véleményezett BHA-s készítmény a Krémmánián, sokatoknál bizonyította pórustisztító hatékonyságát, értékelése jelenleg 4-es.

A Revox Just Salicylic Acid is 2%-os koncentrációban tartalmaz szalicilsavat, azt írtátok róla, hogy jó áron beszerezhető, nagyon gyorsan beszívódik a bőrbe, nem ragad és nem irritálja a bőrt. Sok véleményezőjének hozott látványos eredményt a mitesszerek, pattanások kezelésében. Értékelése 4,17.

Retinoidos készítmények



A retinoidos készítményekkel már sokat foglalkoztunk, itt olvashattok a retinoidok, vagyis A-vitamin származékok típusairól, de írtunk már külön a retinalról is, ami egy retinolsav prekurzor, amely a retinol retinolsavvá alakulása során képződik közbenső anyagcseretermékként az emberi keratinocitákban. 

Bár a retinoidok lehet, hogy anti-aging hatóanyagként mennek majd a mennybe, pattanások kezelésében is legalább ilyen hatásosak, sőt, érdemes tudni, hogy a retinolsavat eredetileg épp e célból alkalmazták orvosi kezelések során. Serkenti az elhalt hámsejtek távozását, így azok nem tapadnak össze, nem zárják el a pórusokat.

Az Elyn's Lab Age Limit 0,5% Vízbázisú Retinol + NMF Szérum még viszonylag új, ám máris tucatnyi szuper értékelést begyűjtött termék, ami 0,5%-nyi retinolt tartalmaz, vagyis kezdő retinolozóknak kipróbálásra érdemes szérum. Könnyed, gyorsan felszívódik, többen is írtátok, hogy aknés, pattanásos bőr javulását szépen segítette.

A Geek & Gorgeous 101 A-Game 5 megjelenése óta a legnépszerűbb retinalos szérumok közt van a Krémmánián, kezdőknek szuper, haladóknak pedig már a 0,1%-os változata is megjelent. Értékelése még mindig 4,49, kedvelitek állagát, hogy gyorsan felszívódik, kényelmes a bőrön és az eredmények sem váratnak magukra, zsíros, kombinált bőrre, pattikra is szuper.

A Revox Retinol Serum 4-es értékelésen álló drogériás bőrápoló, amiről azt írtátok, könnyed, ám olajos állagú készítmény, kellemes illattal és baráti árral. Zsíros bőrre esti rutinba illesztve kényelmesebb lehet használni, előnye, hogy tartalmaz némi szkvalánt (NMF) is.

A Balea Beauty Expert Nachtcreme 0,3% Retinol és 2% Bakuchiol jelenleg 4,56-os értékelésen áll, sokatok számára bevált a termék. Érdemes tudni róla, hogy Retinyl Palmitate-ot, vagyis a legyengébb retinol származékot tartalmazza, ami nem baj, kezdő retinolozóknak épp emiatt biztonságos választás lehet, ám a 0,3% értelmezéséhez jó tudni. Az éjszakai krém, picit testesebb állaggal, ám a bőrön kényelmes, jó áras, illatanyagmentes eleme lehet az esti rutinnak.

Niacinamide tartalmú kozmetikumok


A niacinamide is egy kiváló, sokoldalú összetevő, mely hatásos pigmentfoltokra, erősíti a bőrbarriert, és igen, pattik ellen is érdemes bevetni. Itt olvashatsz róla részletesen is, most csak azt emelnénk ki róla, hogy segít csökkenti a faggyútermelést és normalizálni a pórusok méretét, ezért mitesszeres, pattanásos bőr számára jó ötlet egy legalább 2%-os koncentrációjú készítményt beépíteni az arcápolási rutinba.

A Geek & Gorgeous 101 B-Bomb túl van már az 500. értékelésen is, és még mindig 4,32-es pontszámon áll, nem véletlenül. 10 % niacinamide-ot tartalmaz, plusz olyan faggyútermelés és a pórusok méretének normalizálásában segítő, a pattanások ellen hatásos összetevőket, mint Zinc PCA és a sarcosine.

A Mixa Niacinamide Glow Illuminating Moisturizer nemrég került fel a Krémmániára és ígéretes, ötcsillagos értékelésekkel indított, így itt a helye még úgy is, hogy nem egyértelmű, a 6%-on belül mekkora arányt képvisel a témában érdekes niacinamide. Ára baráti, viselni kellemes és az illatanyagot leszámítva az INCI sem rossz, így érdemes lehet kipróbálni, mint arckrém tud-e nia tartalmával hozzájárulni a bőrkép szépüléséhez.

A PomPom Smart Pore Niacinamide + BHA Pórustisztító Arcmaszk, mint neve is elárulja, nemcsak niát, de szalicilsavat is tartalmaz, így duplán hasznos lehet a pattanásos bőr ápolásában. Könnyen beszerezhető, jó áras agyagos maszk szép INCI-vel, nagyon várjuk már az első véleményeket rá.

Az Elyn's Lab Acne Control 10% Niacinamide + 1% Cink PCA + NMF Szérum egy nemrég megjelent újdonság a nia+zink pca témakörben, a versenytársakhoz hasonló koncentrációkkal és hasonlóan meggyőző összetevőlistával. Eddig csupa szuper vélemény érkezett rá, 4,75-ös értékelésű, árban is baráti minimalista kozmetikum.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése