BLOGKERESŐ

2024. május 29., szerda

Ezeket az aktív hatóanyagokat érdemes niacinamide-dal párosítani

Gyakran felmerül a kérdés az aktív hatóanyagokkal kapcsolatban, hogy melyiket mivel érdemes vagy épp szabad társítani az arcápolási rutinban. Az egyik aduász ezen a téren a niacinamide, ami remekül kombinálható jó pár más hatóanyaggal.


Niacinamide + Szalicilsav

Aknés, pattanásos, tág pórusú bőr számára remek párost alkotnak. Nem vesznek össze egymással egy rutinban használva sem, miközben mindketten szabályozzák a bőr faggyútermelését. A pórusok tisztábbak lesznek és csökkenhet láthatóságuk, miközben a pattikkal járó gyulladásos bőrállapot is enyhülhet. A rutinban első lépésként használt BHA-s hámlasztót, majd miután felszívódott, jöhet egy niás szérum (jó, ha legalább 2%-os, de inkább 4-5%-os hatóanyag tartalmú).

Niacinamide + Retinol típusok

A retinoidok és a niacinamide kimondottan jó hatással vannak egymásra. Mivel a nia növeli a bőr hidratáltságát és erősíti a bőrbarriert, csökkenti annak esélyét, hogy a retinoid irritálja bőrödet. Együttes használatuk ráadásul még inkább segíti a bőrmegújulási folyamatot, más-más módon hozzájárulva az egységesebb, egyenletesebb bőrképhez. 

Niacinamide + Hialuronsav

Nincs semmi, az ellen szólna, hogy kettősüket ne használhatnád egy rutinban. Sőt, szuper páros, hisz a niacinamide erősíti a bőrbarriert, és serkentő hatással van a ceramidszintézisre is (csak hogy két pozitív tulajdonságát kiemeljük), míg a hialuronsav tudvalévő, hogy a bőr hidratáltságát segíti. Így ha mindettőt tartalmazza a rutinod, nagyon jó alapokat teremtesz az egészséges, hidratált bőrkép eléréséhez.

Niacinamide + Azelainsav

Kettősük a pigmentfoltok ellen alkothat nagyon jó párost. Míg ugyanis az azelainsav képes blokkolni a melanint termelő Tyrosinase enzimek működését a bőrben, addig a niacinamide 2-5%-os kondenctrációban már képes gátolni a pigment bőrfelszín felé való vándorlását a bőrben. Vagyis két különböző módon is tehetsz a pigmentfoltok halványításáért illetve megjelenésük elkerüléséért. 

Niacinamide + AHA savak

A niacinamide-ról tudható, hogy bár egy kimondottan stabil összetevő, savak hatására képes niacinná átalakulni, ami miatt több helyen is felbukkan: nem jó egy rutinban a hámlasztó savakkal használni. A helyzet az, hogy e jellemzője inkább csak a kombinált készítmények kidolgozását teszi nehézkessé a vegyészek számára. Otthon, a kozmetikumok rétegezése esetén vajmi csekély az esélye, hogy ilyen kémiai folyamat végbemenjen. Ha hámlasztó készítményt használsz, várj pár percet míg az felszívódik teljesen a bőrödbe, majd ha úgy tetszik, alkalmazhatod egy rutinon belül is niás szérumodat/krémedet.

Egyébiránt a niacin is jót tesz a bőrnek, azonban kétségtelen, hogy az érzékeny bőr számára kellemetlen, csipkedő érzést okoz. Ha te úgy tapasztalod, hogy mégis a nagyon-nagyon pici kivételt erősíted és nem kellemes a bőrödnek AHA savak után a niás termék, természetesen nem erőltesd, használd őket más-más alkalmakkor.

Niacinamide + C-vitamin

Hasonlóan kérdőjeles a C-vitamin is, ám semmiképp sem no-go zóna a kombinálásuk. Alacsony pH mellett e két összetevő hajlamos egyesülni, ilyenkor a készítmény is sárgás elszíneződésűvá válhat, ami mindkettőt tartalmazza. Más a helyzet, ha két különböző kozmetikum hatóanyagaként szeretnénk őket egymást követően használni. Bőrünk 5,5-ös pH értéke, jóval efelett az "egyesülési tartomány" felett van, ezért alapvetően nem kell tartanunk attól, hogy a bőrre rétegezve őket módosítanák egymás eredeti állapotát és hatásmechanizmusát. 

Ha együttes használatuktól mégis azt tapasztaljátok, hogy a niacinamide picit csípi a bőrötöket, kipirosodik tőle, nem kell pánikba esni. Ez esetben a tiszta C-vitamin a ti bőrötökön tényleg képes a niacinamide átalakítására, így felmenőben használjátok őket felváltva, vagy egyiket reggel (C-vitaminos szérumokat javasolt ekkor), másikat este.


1 megjegyzés: